Τρομάζει τον Τραμπ ο θρίαμβος των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα: Πανίσχυρος δελφίνος ο υπερ-συντηρητικός Ντε Σάντις

Φωτογραφία του Ντε Σάντις από τoν λογαριασμό του στο Twitter




Ηταν μια αρκετά καλή βραδιά για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά κάθε άλλο παρά εξαιρετική, σημειώνει στην ανάλυσή του το ΒΒC για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, που ίσως να κρύβουν και μία αναπάντεχη εξέλιξη για τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ: Την οριστική ανάδειξη, δηλαδή, του υπ΄αριθμόν ένα δελφίνου για το χρίσμα των Ρεπουμπκλικανών, στο πρόσωπο του Ρον ντε Σάντις.

Οι ελπίδες των Ρεπουμπλικανών για ένα παλιρροϊκό κύμα που θα τους έδινε τη νίκη με δεκάδες ανατροπές δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Έχουν ήδη χάσει μία έδρα στη Γερουσία, αυτήν της Πενσυλβάνια, και θα χρειαστεί να ανατρέψουν τουλάχιστον δύο από τις Πολιτείες της Νεβάδα, της Αριζόνα και της Τζόρτζια, για να πάρουν τον έλεγχο του Σώματος.

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε τροχιά νίκης στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ερώτημα όμως είναι πόσο μεγάλη πλειοψηφία θα αποκτήσουν.

Με οποιαδήποτε μορφή πλειοψηφίας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να κλείσουν την πόρτα στη νομοθετική ατζέντα των Δημοκρατικών και να εντείνουν τις έρευνες κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αυτό είναι νίκη όπως και να το δει κανείς.

Αλλά αν η διαφορά είναι περιορισμένη, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να καταφύγουν σε απίστευτους τακτικισμούς και στρατηγήματα για να κρατήσουν το κόμμα τους ενωμένο στις μεγάλες ψηφοφορίες.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ron DeSantis έγινε κυβερνήτης της Φλόριντα με ελάχιστη διαφορά από τον Δημοκρατικό Andrew Gillum.

Ομως μετά από τέσσερα χρόνια υπερ – συντηρητικής ηγεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας (α) στράφηκε επικριτικά σε ζητήματα όπως τα «δικαιώματα των τρανς» και η «θεωρία των φύλων» (β) τάχθηκε ενάντια στους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού και (γ) έμεινε προσηλωμένος στα συντηρητικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, κέρδισε τελικά την επανεκλογή του με μεγάλη διαφορά.

Η νίκη του ίσως τον βοηθήσει να αποκτήσει το εφαλτήριο από το οποίο θα ξεκινήσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, εάν το επιλέξει.

«Δύο χρόνια ακόμη»

Δεν είναι τυχαίο ότι το πλήθος στη συγκέντρωση νίκης του Ντε Σάντις το βράδυ της Τρίτης ακούστηκε να φωνάζει «δύο χρόνια ακόμη», μια παραδοχή ότι εάν ο άνθρωπός τους αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος θα έπρεπε να παραιτηθεί από κυβερνήτης στα μισά της τετραετούς θητείας του.

Ηδη πάντως ο Τραμπ προσπαθεί να κάψει το χαρτί του Ντε Σάντις, προειδιοποιώντας τον να μην μην είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

 

Απείλησε επίσης να δώσει στη δημοσιότητα μη κολακευτικές πληροφορίες για τον 44χρονο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Είπε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα πρέπει να μείνει εκτός κούρσας.

Αγωνία και απειλές Τραμπ

«Δεν ξέρω αν θα θέσει υποψηφιότητα. Νομίζω ότι αν κατέβει, ίσως να έβλαπτε πολύ τον εαυτό του. Πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει κακό στον εαυτό του», είπε ο Τραμπ. «Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για το κόμμα».

Του έβγαλε μάλιστα και ένα παρατσούκλι, βαφτίζοντάς τον «Ron DeSanctimonious» κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το Σαββατοκύριακο, προτού απειλήσει ότι θα αποκαλύψει «πράγματα γι’ αυτόν που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά. «Ξέρω περισσότερα γι ‘αυτόν από οποιονδήποτε άλλον, εκτός ίσως από τη σύζυγό του», είπε ο Τραμπ που δεν έδωσε λεπτομέρειες αλλά αργότερα περιέγραψε τον πιθανό αντίπαλό του ως «ένα καλό τύπο» και αρνήθηκε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους. «Δεν υπάρχει σύγκρουση μαζί μου, είμαι πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις», είπε αυτάρεσκα ο Τραμπ.
Πόσο συντηρητικός είναι ο Ντε Σάντις;

Πολύ. Αρκεί κανείς να δει την φωτογραφία αυτή.
Δεν ειναι μεν αυθεντική (προέρχεται από τράπεζα φωτογραφιών) αλλά είναι η φωτογραφία που επέλεξε ο Ντε Σάντις για να αποστείλει ως μαζικό mail στους ψηφοφόρους της Φλόριντα στην προσπάθειά του να επικρίνει το σχέδιο φοιτητικών δανείων του Μπάιντεν που «αναγκάζει τους σκληρά εργαζόμενους κατοίκους της Φλόριντα να πληρώνουν για πτυχία με τίτλο όπως «Gender Studies» και «Γαλλική Ποίηση»
«Σε ευχαριστώ Τζο Μπάιντεν και Τσάρλι Κριστ (σσ: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στη Φλόριντα) που αναγκάζετε τους κατοίκους της Φλόριντα να ψηφίζετε για το φοιτητικό μου δάνειο», εμφανίζεται να λέει ο εικονιζόμενος ως διεμφυλικός φοιτητής της φωτογραφίας.

Μπροστά σε ακροατήριο γίνεται Τραμπ

Ο 43χρονος Ρον Ντε Σάντις είχε, μέχρι τώρα, μια εντυπωσιακά επιτυχημένη προσωπική πορεία.

Αν και «ταπεινής» καταγωγής (με προ-προπαππούδες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ιταλία και γονείς από την εργατική τάξη), ο ίδιος βρέθηκε –με εισιτήριο τις επιδόσεις του στο baseball – στο Πανεπιστήμιο Yale και εν συνεχεία στο Harvard, προτού περάσει κάποια χρόνια και στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (σε Ιράκ, Γκουαντάναμο κ.ά.) και έπειτα εκλεγεί βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (2013 – 2018) και εν συνεχεία κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα (από τον Ιανουάριο του 2019).

Όταν καλείται να περιγράψει τον Ρον Ντε Σάντις, ο Ντέξτερ Φίλκινς του New Yorker μιλά για έναν άνθρωπο «πολύ ευφυή», με «πολύ υψηλό IQ», που «εκπέμπει φιλοδοξία» και «ξεκάθαρα θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: