Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τα τρία σενάρια που μπορούν να αλλάξουν την Αμερική και τον κόσμο

FILE PHOTO: Ψηφοφόροι στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια. EPA, JIM LO SCALZO




Με την εκλογική διαδικασία των Ενδιάμεσων Εκλογών στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατηρητές επιχειρούν να αναλύσουν τις συνέπειες του αποτελέσματος, «κτίζοντας» τρία πιθανά σενάρια.

Πέρα από τις αλλαγές  στο Καπιτώλιο θα υπάρξουν γενικότερες επιπτώσεις, εάν, όπως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, η βραδιά είναι επιτυχημένη για τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο βαθμός στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταστεί ξαφνικά το… μέλλον των ΗΠΑ, εκτός από ένα (θλιβερό) παρελθόν, θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ώρες.

Το κίνημα του «Make America Great Again» (MAGA) από το περιθώριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, έχει πλέον καταστεί κυρίαρχη δύναμη.

Και με τους υποψηφίους που έχει επιλέξει, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά οικοδομήσει ένα πλαίσιο απόλυτα πιστών σε αυτόν πολιτικών για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2024.

  • Το κρίσιμο σημείο είναι ότι οι υποψήφιοι Τραμπ είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνητές των αποτελεσμάτων των τελευταίων προεδρικών εκλογών, επιμένοντας -όπως και ο ίδιος- ότι οι εκλογές του 2020 «εκλάπησαν» από τον Τζο Μπάιντεν. Και αυτό προλειαίνει το έδαφος για ένα χάος το 2024.

Εννοείται ότι οι φαντασιώσεις Τραμπ περί αλλοίωσης του αποτελέσματος δεν δικαιώθηκαν ποτέ καθώς οι εκ νέου καταμετρήσεις, οι έλεγχοι και οι δικαστικές υποθέσεις σε όλη τη χώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές του 2020 ήταν απολύτως δίκαιες.

Ιδού πώς, αρχής γενομένης από σήμερα, και μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα: 

Σενάριο 1: Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πιθανότητα: Υψηλή

Εσωτερικές επιπτώσεις: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και το κόμμα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Τα πάντα, από την αποχώρηση από το Αφγανιστάν μέχρι την έρευνα του FBI για τον Τραμπ – μέχρι την πολιτική στα νότια σύνορα και τις πολιτικές του Μπάιντεν για τον COVID θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα έρευνας από την Βουλή.

Ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα για φερόμενη φορολογική απάτη.

Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου για την έφοδο στο Καπιτώλιο θα διαλυθεί.

Υπάρχει ακόμη και μια ελάχιστη πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να επιχειρήσουν να παραπέμψουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι φιλελεύθερες συνοριακές πολιτικές του συνιστούν «υψηλά εγκλήματα και παραπτώματα» που θα τον οδηγούσαν σε παραπομπή.

Διεθνείς επιπτώσεις: Αν και μέχρι τώρα υπήρξε μια σπάνια διακομματική ομοφωνία για την Ουκρανία, η ανησυχία στις τάξεις των λαϊκιστών της Δεξιάς σχετικά με το κόστος της βοήθειας στην Ουκρανίας αυξάνεται. Το σύγχρονο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πολύ πιο στενόμυαλο από το κόμμα του αείμνηστου Ρίγκαν ή της «δυναστείας» των Μπους, πατρός και υιού. Αναμένεται λοιπόν μια προσπάθεια χαλιναγώγησης των δαπανών και λιγότερη υποστήριξη για την Ουκρανία.

Στην ατζέντα για το κλίμα, μια Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα καταστήσει την πράσινη ατζέντα πολύ πιο περίπλοκη. Οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν να προωθούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά την ατζέντα τους υπέρ του άνθρακα και του πετρελαίου.

Σενάριο 2: Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία

Πιθανότητα: Μέτρια προς υψηλή

Εσωτερικές επιπτώσεις: Ο Μπάιντεν γίνεται ένας «κουτσός» πρόεδρος. Η ατζέντα του θα είναι μπλοκαρισμένη σε κάθε βήμα – ακόμη και σε θέματα όπου τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του υπήρχε δικομματική συνεργασία, όπως ο έλεγχος της οπλοκατοχής και οι υποδομές.

Η εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων για 15 εβδομάδες θα τεθεί σε ψηφοφορία. Οι Δημοκρατικοί θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό κωύσιεργείας για να παρατείνουν τη συζήτηση για το θέμα.

Διεθνείς επιπτώσεις : Οι συνέπειες που περιγράφονται στο σενάριο 1 θα ίσχυαν και σε αυτή την περίπτωση, αλλά με περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθούν.

Το βασικό ζήτημα που πρέπει να παρακολουθήσουμε θα είναι κατα πόσον θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία. Θα εξαρτηθεί από την εξουσία που θα δοθεί στην υπερ – δεξιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τα μηνύματα που στέλνονται για τις αμερικανικές προτεραιότητες θα μπορούσαν να έχουν βαθιές γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η Αμερική μπορεί ουσιαστικά να διαγραφεί από οποιαδήποτε προοδευτική πράσινη ατζέντα – η οποία θα επηρεάσει μαζικά τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Σενάριο 3: Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία

Πιθανότητα: Χαμηλή

Εσωτερικές επιπτώσεις: Η φιλελεύθερη ατζέντα του Τζο Μπάιντεν προχωρά. Ο βαθμός στον οποίο θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι πολιτικές του εξαρτάται από την ισχύ της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Αλλά εάν οι Δημοκρατικοί διευρύνουν την πλειοψηφία τους, αναμένεται προσπάθεια εμβάθυνσης της ατζέντας του Προέδρου με το νομοσχέδιο κοινωνικών δαπανών «Build Back Better», που έχει αποδυναμωθεί.

Βασικές πολιτικές για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή θα αναβιώσουν. Τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν σε νόμο και είναι πιθανή η εθνική προστασία για τους γάμους ομοφυλόφιλων και τα δικαιώματα ψήφου.

Εάν οι Δημοκρατικοί κατάφερναν να διευρύνουν την πλειοψηφία τους, ίσως θα μπορούσαν να αφαιρέσουν το «filibuster»: έναν μηχανισμό που απαιτεί ένα νομοθέτημα  να συγκεντρώσει 60 ψήφους για να περάσει και που έχει ματαιώσει τις προσπάθειές τους να προωθήσουν νομοθεσίες.

Διεθνείς επιπτώσεις: Πέρα από τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, αναμένεται μια ανανεωμένη δέσμευση να συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία τόσο διπλωματικά όσο και οικονομικά και στρατιωτικά. Δηλαδή, business as usual για τον Μπάιντεν…

Με πληροφορίες από SkyNews

Τόσο άσχημα ! Οριακό το προβάδισμα των Δημοκρατικών στο ίδιο το προπύργιο τους τη Ν.Υόρκη -“Το πορτοφόλι” το κριτήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: