Στο ίδιο έργο θεατές: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την τρομοκρατία για ίδιον όφελος… Τελικά, ποιος πάτησε το κουμπί της βόμβας;

FILE PHOTO: Oμάδα ειδικών της τουρκικής αστυνομίας στον τόπο της έκρηξης στην οδό Istiklal στην Κωνσταντινούπολη, 13 Νοεμβρίου 2022. EPA, ERDEM SAHIN




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική 

Στην εργαλειοποίηση της αποτρόπαιας βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη έσπευσε να προχωρήσει η Άγκυρα: Ο υπερεθνικιστής υπουργός Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοϊλού δεν δίστασε να ισχυριστεί προκλητικά ότι αν οι τουρκικές αρχές δεν είχαν συλλάβει την φερόμενη ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης, «κάποιοι θα την είχαν μεταφέρει λαθραία στην Ελλάδα»!

Ο Σοϊλού είπε ακόμη ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μετά την επίθεση και «η οδηγία της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ξεκάθαρα να σκοτώσουν την τρομοκράτη. Ήθελαν να την σκοτώσουν τον τρομοκράτη και να μας εμποδίσουν να λύσουμε το περιστατικό».

Η Άγκυρα ανέφερε ότι η συλληφθείσα Αχλάμ Αλμπασίρ, που φέρεται να είναι η δράστις του μακελειού είναι υπήκοος Συρίας και εκπαιδεύτηκε από την τρομοκρατική οργάνωση του PKK και της οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας PYD/YPG.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, η γυναίκα ομολόγησε ότι ενήργησε «κατόπιν διαταγής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος» (PKK) και έλαβε οδηγίες για την επίθεση στο Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία».

  • Η συριακή πόλη Κομπάνι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και είναι ένα από τα προπύργια των Κούρδων πολιτοφυλακών της Συρίας.

Εκεί εδρεύουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές «Λαϊκής Προστασίας (YPG), που το 2014 και 2015 διεξήγαγαν σκληρές μάχες εναντίον των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης να αρχίσουν να υποστηρίζουν το YPG.

Η Άγκυρα, από την άλλη, θεωρεί το YPG απλή προέκταση του PKK, που περιλαμβάνεται στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί εδώ και χρόνια να σταματήσει αυτή η συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Κούρδων πολιτοφυλακών.

Επιπλέον, ο Ερντογάν έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή του Κομπάνι, αν και ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Μόσχα -δύο δυνάμεις με στρατιωτική παρουσία στην περιοχή- έδωσαν στην Άγκυρα το πράσινο φως να προχωρήσει.

Για τον λόγο αυτό, η Σοϊλού, γνωστός για τις υπερεθνικιστικές του θέσεις, κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν δεχόμαστε το συλλυπητήριο μήνυμα από την πρεσβεία των ΗΠΑ, το απορρίπτουμε. Νομίζω ότι το αμερικανικό συλλυπητήριο μήνυμα είναι σαν τον δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», ισχυρίστηκε ο Σοϊλού.

  • Νέα εισβολή στη Συρία;

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα απαντήσει «σκληρά» στους δράστες της επίθεσης. «Το πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι πικρό, αλλά θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, όποιο κι αν είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε.

Είναι ανειλικρινείς αυτοί που αυτοαποκαλούνται σύμμαχοί μας, που δηλώνουν φίλοι, αλλά που προστατεύουν τους τρομοκράτες στις χώρες τους ή στα εδάφη που έχουν καταλάβει, που δίνουν πνοή στους τρομοκράτες στα μέρη που ελέγχουν, που στέλνουν τους χρήματα από τη Γερουσία τους με επίσημο τρόπο», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Το μήνυμα σαφές: Είναι θέμα χρόνου μια νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Τουρκία, αλλά και όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Η τρομοκρατική επίθεση στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, συνέβη πάντως σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Τουρκία οδεύει σε εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος κινδυνεύει να ηττηθεί καθώς η οικονομία της χώρας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό πάνω από το 80% και η φτωχοποίηση αγγίζει όλο και περισσότερα τμήματα της μεσαίας τάξης.

Όπως γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην ιστοσελίδα Yetkinreport, «όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς, αρχίζουν να ανησυχούν για τα προς το ζην. Είναι ο νόμος της φύσης και της κοινωνίας. Όταν οι ανησυχίες για την ασφάλεια αυξάνονται, οι αξιώσεις για δικαιώματα και ελευθερίες είναι οι πρώτες που πέφτουν στο παρασκήνιο. Εάν οι ανησυχίες για την ασφάλεια αυξηθούν περαιτέρω, οι οικονομικές απαιτήσεις και το βιοποριστικό πρόβλημα χάνονται στο παρασκήνιο».

  • Εκτός νόμου το φιλο-Κουρδικό HDP;

Στην εκλογική μάχη καθοριστική θα είναι η ψήφος των Κούρδων (μεταξύ 15 και 20% του πληθυσμού), που δεν αποκλείεται να κρίνουν και τον νικητή.

Το πολιτικό κόμμα με τις περισσότερες Κουρδικές ψήφους είναι το Δημοκρατικό Κόμα του Λαού (HDP), που σήμερα είναι η Τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Γείτονα δεν αποκλείουν μάλιστα ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί την βομβιστική επίθεση για να θέσει εκτός νόμου το HDP, με την κατηγορία ότι διατηρεί δεσμούς με το PKK και τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας.

Το HDP εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην αρχηγός του κόμματος, που παραμένει φυλακισμένος από το 2016, με σχόλιά του, που δημοσιεύτηκαν στο Twitter, τόνισε μάλιστα ότιQ

«;Oποιος και αν την διέπραξε, όποιοι και αν είναι οι λόγοι του, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχων είναι τρομοκρατία, νομικά, πολιτικά και ηθικά. Δεν θα το δεχτούμε ποτέ».

  • Αιχμές από τον Νταβούτογλου

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι πλέον στην αντιπολίτευση είχε πρόσφατα αναφερθεί στον σκοτεινό ρόλο που έπαιξαν ομάδες υποκινούμενες από τον Ερντογάν στις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις του 2015 στην Τουρκία.

Σύμφωνα τον Νταβούτογλου οι βομβιστικές επιθέσεις το 2015 στο τουρκικό έδαφος με αρκετούς νεκρούς, αποδίδονται σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση πυρήνων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών, τις οποίες είχε χάσει ο Ερντογάν, και την προκήρυξη νέων εκλογών υπό το κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας.

«Εάν διερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε να αντιμετωπίσουν τους πολίτες», είπε ο Νταβούτογλου σε συνέδριο στην Επαρχία Σαγγάριου.

Ο Μουράτ Γετκίν γράφει με σύνεση ότι «το καθήκον της κυβέρνησης δεν είναι να ενσταλάξει φόβο στις καρδιές των πολιτών, αλλά να παρέχει ένα περιβάλλον όπου η χώρα και οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν ελεύθερα και άνετα, μακριά από ανησυχίες για την ασφάλεια”.

“Τώρα, δυστυχώς, πρέπει να προσθέσουμε την ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην ελευθερία της επικοινωνίας πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών», τονίζει ο Μουράτ Γετκίν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Τραμπ είχε τη φήμη ότι μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τους ψηφοφόρους στην εκλογική τους περιφέρεια: Η γενιά Z συντρίβει τους “Τραμπιστές”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: