Στα χέρια των Ουκρανών οι βρετανικοί πύραυλοι Brimstone 2, που επιλέγουν το στόχο τους: Για την ανακατάληψη της Κριμαίας

MBDA Brimstone missile (photo credit: Wikimedia Commons)




Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει στην Ουκρανία σύγχρονους πυραύλους Brimstone 2, μια βελτιωμένη έκδοση των πυραύλων Brimstone 1 που έλαβε η Ουκρανία πριν από 6 μήνες, σύμφωνα με την Telegraph and Ukraine Weapon Tracker.

Ενώ το Brimstone είναι πλήρως ενσωματωμένο σε αεροσκάφη Tornado GR4 και προορίζεται για ενσωμάτωση σε ελικόπτερα Typhoon και Future Attack, το οπλικό σύστημα είναι επίσης κατάλληλο για ανάπτυξη σε ένα ευρύ φάσμα drones, ναυτικών πλατφορμών και επίγειων πλατφορμών.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Roman Meitav στην Jerusalem Post

«Το Brimstone παρέχει ένα αποδεδειγμένο όπλο, χαμηλής ασφάλειας, εγγύς εναέρια υποστήριξη που προσφέρει στον χειριστή γρήγορου τζετ τη μοναδική ικανότητα εμπλοκής ενός ευρέος φάσματος τύπων στόχων, συμπεριλαμβανομένων ταχέως κινούμενων οχημάτων/σκαφών τόσο σε χερσαία όσο και σε ναυτικά περιβάλλοντα και σε απευθείας και έμμεσοι τρόποι λειτουργίας», περιέγραψε η MBDA, οι κατασκευαστές της οικογένειας πυραύλων Brimstone.

Σύμφωνα με πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τροποποιημένα φορτηγά ως κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης για να στοχεύουν ρωσικά τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα υψηλής αξίας από μεγάλη εμβέλεια , ακόμα κι αν οι πύραυλοι εκτοξεύονται συνήθως από αέρος.

Οι πύραυλοι Brimstone , που κοστίζουν περίπου £175.000 ο καθένας, μπορούν να χτυπήσουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας ένα σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ που μπορεί να καθοδηγηθεί στον στόχο από στρατεύματα, αεροσκάφη ή οχήματα.

Εναλλακτικά, το Brimstone μπορεί να επιλέξει έναν στόχο ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας μια προ-προγραμματισμένη λίστα μέσω της χρήσης ενός εξαιρετικά υψηλής συχνότητας ραντάρ χιλιοστομετρικών κυμάτων, σύμφωνα με το MBDA.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα ραντάρ, οι πύραυλοι μπορούν να σαρώσουν το πεδίο της μάχης και να επιλέξουν τον καταλληλότερο στόχο, ακόμη και να μπορούν να αναγνωρίσουν πολιτικά οχήματα ή λιγότερο σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και να τα αγνοήσουν. Αυτή η λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των πιθανών παράπλευρων ζημιών στον άμαχο πληθυσμό, σύμφωνα με το Ουκρανικό Στρατιωτικό Κέντρο.

Η αεροπορική έκδοση του Brimstone 2 λέγεται ότι είναι ικανή να πλήξει στόχους έως και 60 km, αν και οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από το έδαφος έχουν σημαντικά μικρότερο βεληνεκές 10-12 km, που προκαλείται από το μεγάλο ενεργειακό κόστος του πυραύλου για να κερδίσει ύψος , δήλωσε το Στρατιωτικό Κέντρο .

Η πρώτη έκδοση του Brimstone μπήκε στην υπηρεσία της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2005 και αναβαθμίστηκε με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ το 2008. Το Brimstone 2, το επόμενο βελτιωμένο μοντέλο, τέθηκε σε υπηρεσία το 2016.

Σύμφωνα με το MBDA, οι πύραυλοι Brimstone έχουν αναπτυχθεί επιχειρησιακά από τη RAF στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Συνολικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 50 εκατομμυρίων λιρών για την Ουκρανία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Rishi Sunak.

«Η Βρετανία ξέρει τι σημαίνει να πολεμάς για την ελευθερία», έγραψε ο Σουνάκ στο Twitter. «Είμαστε μαζί σας σε όλη τη διαδρομή».

Ο Sunak ανέφερε σε δήλωση ότι η Βρετανία θα παράσχει ένα νέο πακέτο 50 εκατομμυρίων λιρών (60 εκατομμυρίων δολαρίων) που περιλαμβάνει αντιαεροπορικά πυροβόλα όπλα και τεχνολογία όπως ραντάρ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με drone. Η Βρετανία είπε επίσης ότι θα αυξήσει την εκπαίδευση που παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καταφέρνουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος, οι άμαχοι βομβαρδίζονται βάναυσα από αέρος», είπε ο Σουνάκ στη δήλωσή του.

«Παρέχουμε σήμερα νέα αεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών όπλων, ραντάρ και εξοπλισμού αντι-drone, και ενισχύουμε την ανθρωπιστική υποστήριξη για τον κρύο, σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Τα κρατικά διαμάντια της Ρωσίας χρηματοδοτούν υποβρύχια με Kalibr μέσω Βελγίου: Γιατί δεν μπαίνει στη λίστα των κυρώσεων η Alrosa

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: