Σε 2 σημεία ομονοούν οι G19, παρά τις διαφορετικές τους κοσμοθεωρίες: Όχι στα πυρηνικά, όχι «στην εργαλειοποίηση» των τροφίμων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (2-L) ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την πρώτη σύνοδο ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, 15 Νοεμβρίου 2022. Η 17η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ομάδας των Είκοσι (G20) διαρκεί από τις 15 έως 16 Νοεμβρίου 2022. EPA/BAY ISMOYO / POOL




Η πιο σημαντική συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών από την έναρξη της πανδημίας άνοιξε σήμερα το πρωί στο τροπικό περιβάλλον του ινδονησιακού νησιού Μπαλί με έναν αξιοσημείωτο απόντα: τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έπειτα από εννέα μήνες δολοφονικού πολέμου, ο οποίος προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και την επανεμφάνιση της πυρηνικής απειλής, η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της G20. Ωστόσο, κυριαρχεί στη συνάντηση και αποκαλύπτει τις διαιρέσεις μεταξύ των Δυτικών που υποστηρίζουν το Κίεβο και άλλες χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, που αρνούνται να καταδικάσουν τη Μόσχα.

Ωστόσο, τα 20 μέλη αυτού του σχήματος  που δημιουργήθηκε αρχικά για τη διαχείριση οικονομικών θεμάτων συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο ανακοίνωσης, το οποίο κρίθηκε απίθανο τις τελευταίες ημέρες λόγω των διαφορών αλλά και της απαραίτητης συμφωνίας της Μόσχας.

Αυτό το έγγραφο, εάν εγκριθεί από τους ηγέτες, σημειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του «πολέμου στην Ουκρανία» και διευκρινίζει ότι «τα περισσότερα μέλη» «καταδικάζουν έντονα» τη σύγκρουση και θεωρούν «απαράδεκτη» τη χρήση ή την απειλή προσφυγής σε πυρηνικά όπλα. Αυτό το προσχέδιο εγγράφου αποσκοπεί επίσης στην παράταση της συμφωνίας που φιλοξενήθηκε τον Ιούλιο στην Τουρκία, η οποία κατέστησε δυνατή την παράδοση περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών.

Επιστρέφοντας από την Χερσώνα, μια πόλη στη νότια Ουκρανία που μόλις ανακατέλαβε ο στρατός του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την παράταση αυτής της συμφωνίας «επ’ αόριστον». Ήταν ένας από τους πρώτους που μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε αυτό που ονόμασε «G19», εξαιρουμένης της Ρωσίας. Αμηχανία στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα να σταματήσει ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, με το συνηθισμένο χακί μπλουζάκι του. «Πρέπει και μπορεί να σταματήσει».

Το σχέδιό του για να έρθει η ειρήνη και να «σωθούν χιλιάδες ζωές»: καμία εμπιστοσύνη στη Ρωσία, «καμία δικαιολογία για πυρηνικό εκβιασμό» μπροστά στις «τρελές απειλές» από τη Μόσχα και κυρίως να πραγματοποιηθεί μια συνολική ανταλλαγή κρατουμένων.

Η Κίνα στο επίκεντρο του παιχνιδιού

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo μίλησε επίσης υπέρ της ειρήνης: «Δεν πρέπει να χωρίσουμε τον κόσμο σε πολλά στρατόπεδα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να διολισθήσει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο». Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κίνα, μια μεγάλη δύναμη της οποίας ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πλησίασε ακόμη περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις παραμονές του πολέμου, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτό που περιγράφουν ως δυτικές ηγεμονικές βουλήσεις. Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Αλλά στο βήμα της G20, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να μη γίνει αποδεκτή μια «εργαλειοποίηση» των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων, ασκώντας μια λεπτή υποδόρια κριτική στο Ρώσο σύμμαχό του. Ωστόσο, δεν εφείσθη κριτικής πρός τους Δυτικούς, ζητώντας την άρση των κυρώσεων, όπως αυτές που στοχεύουν στη Ρωσία, ή ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει της εκτίναξης των τιμών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησης το πρωί της Τρίτης με τον Κινέζο ηγέτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του ζήτησε να παρέμβει στον ηγέτη του Κρεμλίνου για να τον πείσει να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με το Elysée.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την πρώτη του συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σι Τζινπίνγκ μετά την εκλογή του, είχε λάβει τη συμφωνία του Κινέζου ομολόγου του για την απόρριψη οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες από liberation.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Γκουτέρες -Λαβρόφ συζητούν τη συμφωνία για τα σιτηρά: Συνάντηση στο περιθώριο της G20

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: