Πότε θα ζητήσει συγνώμη το Spiegel: Τα υπόλοιπα ΜΜΕ σπεύδουν να διασώσουν την τιμή της γερμανικής δημοσιογραφίας (video)

The British Channel 4 film about the refugees on the small Evros island has been online since August 12. He leaves no doubt about the depiction that a five-year-old girl has died. Surprisingly, the post is still online without comment. Image: Channel4/Screenshot FAZ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Συμβαίνει αυτό το παράδοξο στη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα. Το ένα μετά το άλλο γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ασχολούνται με το δημοσιογραφικό ναυάγιο του περιοδικού Spiegel, για την υπόθεση που έμεινε να χαρακτηρίζεται «Έβρος 38».

Πρόκειται για την ομάδα των προσφύγων από τη Συρία, που εστάλησαν στη χώρα μας από την Άγκυρα, στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για εισβολή μέσω των μεταναστών και που βρέθηκαν αβοήθητοι μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στον Έβρο.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που θησαυρίζουν χρησιμοποιώντας και αυτές τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έστησαν μία άνευ προηγουμένου σκευωρία εναντίον της Ελλάδας, όπως αναδεικνύεται από τα καθημερινά δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.

  • Δημιούργησαν τη «Μαρία» ένα κοριτσάκι μίας οικογένειας με πέντε παιδιά που πέθανε μετά από τσίμπημα σκορπιού και το οποίο υποτίθεται τάφηκε κάπου στα σύνορα. Μόνο που η οικογένεια φαίνεται ότι είχε τέσσαρα τέκνα και όλα είναι ζωντανά.

Το περιοδικό Σπίγκελ κατέβασε από την ιστοσελίδα του τα δημοσιεύματα των ανταποκριτών Γιώργου Χρηστίδη και Μαξιμίλιαν Ποπ και ξεκίνησε μία νέα έρευνα για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των δύο δημοσιογράφων. Θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.

Όμως, το γεγονός ότι το γερμανικό έντυπο προχώρησε στην κίνηση αυτή, μεταδίδει το μήνυμα ότι, μέχρι της στιγμής, οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί των ανταποκριτών για τη “Μαρία” δεν επιβεβαιώνονται.

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη έκανε μία εξαιρετική έρευνα στον Έβρο, το συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι το αφήγημα του Σπίγκελ έμπαζε από παντού.

Όπως αναφέρει η FAZ, το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Lifo, στην οποία δημοσιογραφεί η κ. Σιούτη, «έδειξε ότι κανένας από τους τριάντα οκτώ πρόσφυγες, ειδικά οι γονείς, δεν ήθελε να μιλήσει για το περιστατικό του θανάτου της «Μαρίας» και επίσης δεν ήθελαν να διερευνηθεί (η υπόθεση).

Δεν ήξεραν που είχε ταφεί η «Μαρία», ούτε έκαναν αίτημα για να γίνει εκταφή. Όλα τα υπόλοιπα φαίνεται ότι είναι ιστορία για αγρίους…

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει. Το περιοδικό και οι δημοσιογράφοι του κατασυκοφάντησαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Για δύο και πλέον μήνες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν τη χώρα με απίστευτους χαρακτηρισμούς, ενώ προωθούσαν και το τουρκικό αφήγημα ότι δήθεν η Ελλάδα σκοτώνει πρόσφυγες και μετανάστες.

Από πληροφορίες που κυκλοφορούν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι συμμετέχοντες στην υπόθεση εκτελούσαν διατεταγμένη αποστολή. Η ιστοσελίδα μας δεν έχει στοιχεία γι’ αυτό και μόνο υποθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν. Όμως, είναι μερικά πράγματα που δεν «κολλούν» με την όλη ιστορία.

  • Οι ΜΚΟ ερευνώνται πλέον από την ελληνική Δικαιοσύνη και η έρευνα ίσως «βγάλει» στοιχεία που να συνδέουν την κατασυκοφάντηση της Ελλάδας με κυκλώματα που σερβίρουν το τουρκικό αφήγημα.

Το περιοδικό Σπίγκελ πρέπει να απολογηθεί στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη ζημιά που έκανε στη χώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν κάνει κανείς μία αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα ανακαλύψει δεκάδες άρθρα για την «Μαρία», η οποία υποτίθεται ότι πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα με ευθύνη της Ελλάδας, και η οποία υποτίθεται ότι σκοτώνει στη στεριά και τη θάλασσα άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ορισμένα πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους. Είμαστε και εμείς ανταποκριτές και σεβόμαστε τους κανόνες στις χώρες όπου υπηρετούμε τη δημοσιογραφία. Ο βασικός κανόνας είναι ότι απαγορεύονται τα ψεύδη και η παραπληροφόρηση. Άλλωστε ποια είναι η υποχρέωση του δημοσιογράφου; Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια…

Δεν υπάρχει αυτός ο νέος …«όρος» περί της «δημοσιογραφικής αλήθειας», που εφευρέθηκε από τους δημοσιογράφους του Σπίγκελ και άλλων ξένων ενημέρωσης. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται δημοσιογράφοι ότι έχουν πηγές και πληροφορίες, που είναι αποκύημα μίας καλπάζουσας φαντασίας…

Έτσι παραπληροφορούνται οι αναγνώστες και περιοδικά του βεληνεκούς του Σπίγκελ αναγκάζονται να αποσύρουν τα δημοσιεύματά τους…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ωραία… Ο Λευκός Οίκος απαίτησε από την Τουρκία να μην εισβάλει στη Συρία: Και αν ο Ερντογάν τους γράψει στα παλιά του τα παπούτσια; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: