Ωραία… Ο Λευκός Οίκος απαίτησε από την Τουρκία να μην εισβάλει στη Συρία: Και αν ο Ερντογάν τους γράψει στα παλιά του τα παπούτσια; (video)

FILE PHOTO: epa10306273 US President Joe Biden arrives for the G20 Leaders Summit in Bali, Indonesia. EPA, MAST IRHAM, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Τζον Κίρμπι, ο φανταχτερός και φλογώδης εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που εκφράζει τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο πιο υψηλό επίπεδο, διόρθωσε μία προηγούμενη δήλωση του, που στην Άγκυρα την εξέλαβαν και παρουσίασαν ως «πράσινο φως» για την εισβολή του νέου Αττίλα στη Συρία.

Άσχετα αν οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου είχαν κάνει, την ίδια μέρα, αγωνιώδη προσπάθεια για να τον διορθώσουν, για τους Τούρκους μετρούσαν τα λόγια του κ. Κίρμπι, ο οποίος εδώ κι εκεί αφήνει τη γλώσσα του και πάει …περίπατο.

Χθες, σε έκτακτη ενημέρωση στο Λευκό Οίκο, ο κ. Κίρμπι ήταν πιο προσεκτικός και εξέφρασε με ακρίβεια την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία και τους Κούρδους αντάρτες του YPG, οι οποίοι -σύμφωνα με την επίσημη Αμερική- είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, και για το λόγο αυτόλαμβάνουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Ναι μεν η Τουρκία έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους …τρομοκράτες, αλλά στη Συρία δεν πρέπει να εισβάλει, για τους λόγους που εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Και ο κ. Κίρμπι ήταν απόλυτος μεταφέροντας δημόσια το μήνυμα που στέλνει καθημερινά στον Ταγίπ Ερντογάν η Ουάσιγκτον σε όλα τα επίπεδα. Ότι:

  • (Ενώ) η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, -όπως τόνισε ο κ. Κίρμπι- δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε περισσότερα θύματα, περισσότερες απώλειες αθώων ζωών, ειδικά μέσα στη Συρία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι:

Δεν θέλουμε ενέργειες από την Τουρκία ή άλλες χώρες που θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών.

Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Κίρμπι, «δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες εντός της Συρίας από την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλον που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών επειδή υπάρχουν Αμερικανοί στο έδαφος (σ.σ.: της Συρίας), που βοηθούν τις (ομάδες των) SDF».

Τον στρατό των SDF αποτελούν οι ανταρτικές ομάδες των Κούρδων και των Αράβων, και πρωταρχικό τους έργο είναι η ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάτι για το οποίο μίλησε ο κ. Κίρμπι.

Οι Κούρδοι και οι Άραβες με την στρατιωτική υποστίρξη των Αμερικανών, κατατρόπωσαν τους τζιχαντιστές και συνέλαβαν πολλούς εξ αυτών, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι με τις γυναίκες και τα παιδιά τους σε ειδικές εγκταστάσεις στη Συρία. Πρόκειται για χιλιάδες φυλακισμένους. Τους φρουρούν οι Κούρδοι και οι Άραβες φιλοαμερικανοί μαχητές.

Η Τουρκία εκεί στοχεύει. Να αποφυλακιστούν οι πιο επικίνδυνοι τζιχαντιστές για να προκληθεί χάος στη Συρία και στο Ιράκ. Είναι φανατισμένοι τρομοκράτες και μισούν οτιδήποτε θεωρούν δυτικό. Εάν η Τουρκία επιτύχει τον σκοπό της, θα προκληθεί η απόλυτη αναρχία και η Συρία θα πνιγεί ξανά στο αίμα, ενώ οι Κούρδοι του YPG θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο «εξολόθρευσής» τους με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να χάσουν το στήριγμα τους στην ευρύτερη περιοχή.

Με λίγα λόγια, η εισβολή στη βόρεια Συρία, στοχεύει πρώτα απ’ όλα την Αμερική. Διότι θα κινδυνεύσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες -το είπε ξεκάθαρα ο κ. Κίρμπι- και επειδή θα εξουδετερωθούν οι πολέμιοι του Ισλαμικού Κράτους (οι Κούρδοι και οι Άραβες) -και σ’ αυτό ήταν ξεκάθαρος ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Μάλιστα ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν η Ουάσιγκτον “άναψε¨πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλει στη Συρία, ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός.

Ρωτήθηκε: Αλλά είναι αυτό ένα πράσινο φως για τον Ερντογάν να πάει στη Συρία όταν λέτε ότι — έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους;

Απάντησε ως εξής: Έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Είχαν — έχουν — έχουν υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αλλά δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες, ιδιαίτερα εντός της Συρίας, που θα οδηγήσουν σε περισσότερα θύματα, περισσότερες απώλειες αθώων ζωών και οποιαδήποτε μείωση των προσπαθειών μας — απόσπαση της προσοχής από τις προσπάθειές μας, επειδή έχουμε στρατεύματα στη Συρία που — για να πάει μετά — στο ISIS.

Το άλλο πράγμα που θα ήθελα — ανέφερα είναι επίσης ότι δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες εντός της Συρίας, από την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλον, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών, επειδή υπάρχουν Αμερικανοί στο έδαφος,. Βοηθούν SDF.

Δεν γνωρίζω αν το κατάλαβαν οι Αμερικανοί, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε από τις δηλώσεις του κ. Κίρμπι ότι κατανοούν πως η τουρκική εισβολή αντιστρατεύεται -πάνω απ’ όλα- τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Και τίθεται το ερώτημα: Καλά τα είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος… Αλλά οι Τούρκοι «έπιασαν» το μήνυμα του; Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα πάρει άδεια από κανένα για να εισβάλει στη Συρία. Οπότε, οι Αμερικανοί είναι ξανά στο “σημείο μηδέν”. Η επιλογή είναι ή ο Ερντογάν, που έχει συμμαχήσει με τους “δαίμονες” εχθρούς των ΗΠΑ, ή οι Κούρδοι της Συρίας, οι πιο πιστοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.

Όλοι μας, γνωρίζουμε ποιον πρέπει να επιλέξουν, Τους Κούρδους φυσικά. Αλλά, θα αρπάξει αυτήν την επιλογή ο κ. Μπάιντεν για να τελειώνει με τον Ερντογάν, που πρόδωσε τη Δύση για τα “μάτια” του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ελπίζουμε ότι τα λόγια των Αμερικανών, όπως τα εκφώνησε ο κ. Κίρμπι στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, θα γίνουν πράξη. Ο πρόεδρος Τζον Μπάιντεν και όλος ο αμερικανικός μηχανισμός πρέπει να σταματήσουν την επερχόμενη εισβολή του νέου Αττίλα στη Συρία.

Εάν δεν το πράξουν, θα δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο θηρίο, στο πρόσωπο του Ερντογάν, και όταν στρέψει τα όπλα του στην Ελλάδα, ή σε κάποια άλλη σύμμαχο χώρα, ο Λευκός Οίκος θα έχει χάσει τοπαιγνίδι στην ευρύτερη περιοχή και το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει την πορεία της διάλυσης…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πότε θα ξυπνήσουν οι πολίτες; Η διαφθορά κατέστρεψε την Ελλάδα: Διαλύει και την Κύπρο το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: