Ο χεβιμεταλάς ντράμερ που θέλει να φτωχύνει κατά 56 δισ. δολάρια τον Μασκ: Ξεκινά η πιο απίθανη δίκη

FILE PHOTO: Ο CEO της Tesla Elon Musk θα επισκεφθεί και το εργοστάσιο της Tesla στην Σανγκάη. EPA, CHRISTIAN MARQUARDT




Ο Έλον Μασκ έχει αναμετρηθεί με αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρίες πώλησης μετοχών και ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών του Ντιτρόιτ.

Ομως την επόμενη εβδομάδα, το αφεντικό της Tesla πρόκειται να έχει μία ακόμη δικαστική μάχη εναντίον ενός απίθανου εχθρού – ενός ντράμερ του thrash metal που ελπίζει να αφαιρέσει τον Μασκ την αμοιβή που λαμβάνει ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν;α κερδηθεί θα είανι η μεγαλύτερη οικονομικά δίκη στην ιστορία.

Τον Μασκ σέρνει σε δίκη ένας από τους μικρότερους επενδυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας, ονόματι Richard Tornetta, ο οποίος κατείχε μόλις εννέα μετοχές όταν μήνυσε τον Μασκ το 2018.

Ο Tornetta μήνυσε τον Μασκ (και το διοικητικό συμβούλιο της Tesla), ισχυριζόμενος ότι το πακέτο αποδοχών των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παίρνει από την εταιρία ο Mασκ είναι εξαιρετικά υψηλό. Ο Tornetta δεν ζητά αποζημίωση για τον εαυτό του.

Ιστορικά, οι υποθέσεις που ασκήθηκαν από επενδυτές με σχεδόν ανούσιο οικονομικό μερίδιο στη δίκη έχουν επικριθεί από επιχειρηματικούς ομίλους ως «ενοχλήσεις».

Τέτοιες αγωγές συχνά καταλήγουν γρήγορα σε μη χρηματικό διακανονισμό και πληρωμή στους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον ενάγοντα.

«Αυτή η υπόθεση φαίνεται διαφορετική», είπε η Τζέσικα Έρικσον, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ, η οποία ειδικεύετυαι σε μετοχικές διαμάχες.

Ο Μασκ θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

Η υπόθεση του Tornetta επιβίωσε από μια πρόταση απόρριψης το 2019 και πλέον οδεύει σε μια δίκη που ξεκινά τη Δευτέρα στο Wilmington του Delaware και η οποία θα περιλαμβάνει δια ζώσης κατάθεση από τον Mασκ.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Tornetta ισχυρίζονται επίσης ότι ο Musk είναι διευθύνων σύμβουλος “μερικής απασχόλησης” στην Tesla, καθώς λένε ότι εργάζεται μόνο Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή στην Tesla και Δευτέρα και Πέμπτη στην SpaceX.

Από την πλευρά της η Tesla ισχυρίζεται ότι το υψηλό πακέτο αμοιβών του Musk δεν ήταν για να παρευρίσκεται στην εταιρία σε ώρες γραφείου, αλλά για να ανεβάσει τα έσοδα της εταιρίας και συνεπώς και των μετόχων της.

Η εταιρεία του Tornetta δημιουργεί aftermarket εξοπλισμό ήχου για τους λάτρεις των «πειραγμένων αυτοκινήτων».

Ο Tornetta εμφανίζεται επίσης σε διάφορα βίντεο στο θρυλικό πρώην κλαμπ της Νέας Υόρκης CBGB με το πλέον ανενεργό μέταλ συγκρότημα “Dawn of Correction”, τον ήχο του οποίου περιέγραφε του ως «ένα γρήγορο χτύπημα στο πρόσωπο με μια ατσάλινη μπότα».

«Βάζεις εύκολους στόχους»

Η μήνυση του Tornetta ισχυρίζεται ότι ο Μασκ υπαγόρευε τους όρους του πακέτου αμοιβών σε ένα διοικητικό συμβούλιο -υπό την ευθύνη του ίδιου του δισεκατομμυριούχου- και ισχυρίζεται ότι στη συνέχεια αυτό το πακέτο τέθηκε σε ψηφοφορία των μετόχων, οι οποίοι παραπλανήθηκαν όμως σχετικά με τη δυσκολία επίτευξης ορισμένων στόχων.

Με λίγα λόγια ο Μασκ, κατηγορείται από τον Tornetta ότι έχει βάλει εύκολους στόχους για να περνά πάνω από τον πήχυ και να αμοίβεται πλουσιοπάροχα. Το επίμαχο πακέτο αμοιβών επιτρέπει στον Musk να αγοράζει το 1% των μετοχών της Tesla με μεγάλη έκπτωση κάθε φορά που επιτυγχάνονται οι κλιμακούμενες επιδόσεις και οι οικονομικοί στόχοι. Αλλιώς ο Μασκ δεν παίρνει τίποτα. Ετσι η Tesla έχει πετύχει 11 από τους 12 στόχους καθώς η αξία της εκτινάχθηκε σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο Μασκ και οι διευθυντές υποστηρίζουν στις δικαστικές καταθέσεις ότι το πακέτο της αμοιβής του Μασκ τον κράτησε επικεντρωμένο στην Tesla κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου και οδήγησε σε 10πλάσια άνοδο την τιμή της μετοχής.

Οι δικηγόροι που χειρίζονται υποθέσεις όπως του Tornetta δεν πληρώνονται από τον ενάγοντα. Εάν η αγωγή είναι επιτυχής, θα ζητήσουν από τον δικαστή να διατάξει τον εναγόμενο να πληρώσει τις αμοιβές του, που μπορεί να είναι εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πόσο θα μπορούσαν να αναζητήσουν τα δικηγορικά γραφεία εάν επικρατήσει οTornetta.

Με πληροφορίες από Reuters

#chaos στο Τwitter: Ο Ιλον Μασκ βλέπει να έρχεται χρεοκοπία και τα στελέχη συνεχίζουν να παραιτούνται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: