Στο “Kairos” της Βερολινέζας Τζένι Έρπενμπεκ το φετινό Βραβείο Booker: Με έμπνευση από την πτώση του Τείχους, η πρώτη γερμανίδα που βραβεύεται

Jenny Erpenbeck, author of “Kairos”, poses for photographers after her novel was announced as winner of the 2024 International Booker Prize at the Tate Modern, London, Britain, 21 May 2024. EPA/DAVID CLIFF




Το βιβλίο Kairos της βερολινέζας συγγραφέως Τζένι Έρπενμπεκ έλαβε χθες Τρίτη το βράδυ το φετινό Διεθνές Βραβείο Booker για το καλύτερο μυθιστόρημα που μεταφράστηκε στα αγγλικά, το οποίο έλαβε για πρώτη φορά γερμανίδα λογοτέχνιδα.

Το μυθιστόρημα αφηγείται την καταστροφική σχέση αγάπης ανάμεσα σε νεαρή και άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας στο ανατολικό Βερολίνο τα χρόνια του 1980, με φόντο τον τσακισμένο ιδεαλισμό της πάλαι ποτέ ΛΔΓ.

«Η πτώση του τείχους» του Βερολίνου ήταν «απελευθέρωση», σχολίασε η Τζένι Έρπενμπεκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου. «Αυτό που μου προξένησε το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η απελευθέρωση δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί σε μια τέτοια ιστορία», καθώς «υπάρχουν τα χρόνια πριν και τα χρόνια μετά» από αυτή, πρόσθεσε.

Το βραβείο, που απονεμήθηκε στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου, συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 λιρών (58.500 ευρώ) που θα μοιραστούν η συγγραφέας και ο μεταφραστής Μάικλ Χόφμαν, ο πρώτος άνδρας που εξασφαλίζει αυτή τη διάκριση από το 2016, όταν το διεθνές Booker πήρε αυτή τη μορφή.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Έλενορ Ουάτσελ εξήρε τη «φωτεινή πρόζα» της συγγραφέως, η οποία εξερευνά την «περιπλοκότητα μιας σχέσης ανάμεσα σε νεαρή φοιτήτρια και μεγαλύτερης ηλικίας συγγραφέα» και «παρακολουθεί τις καθημερινές εντάσεις και τις ανατροπές που τη σημαδεύουν».

Την περασμένη χρονιά, το διεθνές βραβείο Booker είχε απονεμηθεί στον βούλγαρο συγγραφέα Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ για το μυθιστόρημά του Time Shelter (2020, στα ελληνικά: Χρονοκαταφύγιο, μτφ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Ίκαρος, 2021), που οδηγεί τον αναγνώστη σε «κλινική για το παρελθόν», για πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, αλληγορία για ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη της σύγχρονης πραγματικότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Οι Αμερικανοί ψάχνουν σωτηρία στην κλασσική παιδεία: Αριστοτέλης και Κικέρωνας ξανά «στη μόδα» * Σε άνθιση τα κλασσικά σχολεία και η επαφή με τα «υψηλά ιδανικά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: