Μουκές Αμπάνι: Ο βαθύπλουτος Ινδός που… βιγλίζει τη Λίβερπουλ από το σπίτι του Τζέϊμς Μποντ

Το Στόουκ Πάρκ στο Μπάκινγχαμσιρ




Η Λίβερπουλ είχε βγει προς πώληση, όχι τυπικά βεβαίως, εδώ και λιγότερο από μια εβδομάδα αλλά το πρώτο σοβαρό ενδιαφέρον για εξαγορά του συλλόγου έφθασε στο πρόσωπο -και το βαρύ πορτοφόλι- του Μουκές Αμπάνι .

Η Fenway Sports Group, ιδιοκτήτρια εταιρία της Λίβερπουλ ανακοίνωσε πρόσφατα εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεσή της να αναζητήσει νέους επενδυτές για  τον μεγάλο βρετανικό σύλλογο με μια τιμή που εκτιμάται ότι θα φθάσει ακόμη και τα 4 δισεκατομμύρια τη στιγμή που η Λίβερπουλ είχε αγοραστεί για 300 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2010.

Ο Μουκές Αμπάνι. Στιγμιότυπο από βίντεο

Ο Αμπάνι μπορεί να είναι ο πρώτος, αλλά είναι πολύ απίθανο να είναι και ο τελευταίος που θα επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ για να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του συλλόγου της Premier League.

Επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ θεωρείται επίσης ότι εξετάζουν την πρόταση της FSG, η οποία εν μέρει πυροδοτήθηκε από την προηγηθείσα πώληση της Chelsea στην κοινοπραξία του Todd Boehly τον περασμένο Μάιο.

Ο Μουκές Αμπανί (Mukesh Ambani) είναι, βάσει της λίστας Forbes, ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με συνολική περιουσία 90 δισεκατομμυρίων λιρών.

 

Ο Αμπανί είναι είναι ένας 65χρονος Ινδός επιχειρηματίας που ζει στη Βομβάη. Είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Reliance Industries, μιας εταιρείας με  ποικίλο χαρτοφυλάκιο συμφερόντων και επενδύσεων.

Σπούδασε χημικός μηχανικός στη Βομβάη προτού εγγραφεί αλλά στη συνέχεια εγκαταλείψει ένα μεταπτυχιακό MBA στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Έφυγε από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τον πατέρα του να αναπτύξει την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία τώρα ανθεί.

Θεωρείται δε εν γένει ως ένας από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους της Ινδίας.

Ο Αμπάνι είναι πατρεμένος και έχει τρία παιδιά. Η οικογένειά του ζει σε ένα ιδιωτικό κτίριο 27 ορόφων στη Βομβάη που ήταν μια από τις πιο ακριβές κατοικίες στον κόσμο όταν χτίστηκε.

Για να λειτουργήσει «απαιτεί» 600 άτομα προσωπικό και περιλαμβάνει τρία ελικοδρόμια, γκαράζ 160 αυτοκινήτων, ιδιωτικό κινηματογράφο και πισίνα…

Τον περασμένο Αύγουστο το Bloomberg ανέφερε ότι ο Ambani είχε αγοράσει μια παραθαλάσσια βίλα 80 εκατομμυρίων δολαρίων στο Palm Jumeirah στο Ντουμπάι.

Πώς έβγαλε τα λεφτά 

Ο Αμπάνι είναι εξαιρετικά πλούσιος. Όχι τόσο πλούσιος όσο ο Elon Musk, ο Jeff Bezos, ο Warren Buffet και ο Bill Gates, αλλά εξακολουθεί να ανήκει στην ελίτ της ελίτ. Ο Ambani έχει καθαρή περιουσία περίπου 90 δισεκατομμύρια λίρες και είναι ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Ambani οφείλει την περιουσία του στην Reliance Industries, την οικογενειακή επιχείρηση την οποία έστησε ο πατέρας του, Dhirubhai Ambani, το 1966.

Αυτό που ξεκίνησε ως ,μια μικρή κατασκευάστρια κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι τώρα μια διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, τεράστια επιχείρηση που εκτείνεται σε πετροχημικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες και λιανεμποριο.

Το 2019, η εταιρεία του αγόρασε επίσης το κατάστημα λιανικής πώλησης παιχνιδιών Hamleys.

Ό,τι κι αν κάνει, πιάνει

Ο  Αμπάνι έχει υπερδιπλασιάσει τον πλούτο του τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας από τα 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια που το 2020 στα 90 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Το κρίκετ είναι το πάθος του

Ο Ambani είναι τεράστιος λάτρης των σπορ και το κρίκετ –η εθνική εμμονή της Ινδίας– είναι η κύρια διέξοδος αυτού του ενδιαφέροντός του. Η Reliance Industries κατέχει τάλλωστε το franchise της Ινδικής ομάδας Mumbai Indians που κέρδισε πέντε φορές το πρωτάθλημα κρίκετ της χώρας.

Ο Ambani εμφανίζεται τακτικά να παρακολουθεί αγώνες στο στάδιο Wankhede της Βομβάης.

Απωθημένο η Λίβερπουλ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμπάνι ενδιαφέρεται για την Λίβερπουλ. Το 2010, και προτού η ομάδα περάσει στα χέρια της FSG, ο Αμπάνι είχε ενδιαφερθεί να αγοράσει τον σύλλογο.

Συνεργαζόμενος με τον έτερο Ινδό δισεκατομμυριούχο Σουμπράτα Ρόι, ο Αμπάνι φέρεται να ήταν πρόθυμος να εξοφλήσει το χρέος της Λίβερπουλ ύψους 237 εκατομμυρίων λιρών σε αντάλλαγμα για το 51% των μετοχών του συλλόγου. Αυτή η προσέγγιση δεν κατέληξε ποτέ σε κάτι, αλλά ο Ambani εξακολουθεί να ασχολείται και με το ποδόσφαιρο στην Ινδία.

Το «σπίτι» του Τζειμς Μποντ

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, ο Αμπάνι απέκτησε το 2021 το εμβληματικό ιδιωτικό αθλητικό και ψυχαγωγικό αρχοντικό  Στόουκ Παρκ (μαζί με το κτήμα του βεβαίως) Το εμβληματικό αρχοντικό του 1788 βρίσκεται στη μέση μιας έκτασης 300 στρεμμάτων, με πολλά πάρκα, λίμνες, κήπους και μνημεία.

Αν σας φαίνεται οικείο, είναι διότι μεταξύ άλλων έχει χρησιμεύσει ως τοποθεσία γυρισμάτων για πολλές διάσημες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Goldfinger, Tomorrow Never Dies των Τζειμς Μποντ καθώς και των ταινιών Bridget Jones’s Diary και Layer Cake.

Με πληροφορίες από Daily Mirror

Ο Πιτσώλης έσπασε το νήμα στο Καλλιμάρμαρο για τον 39ο αυθεντικό μαραθώνιο {videos}

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: