Με ηθοποιούς – κομπάρσους η συμπόνοια Πούτιν στις «χαροκαμένες μανάδες»; Τι έδειξε έρευνα της Liberation [videos]




Πολλοί σχολιαστές έχουν εγείρει αμφιβολίες για μια συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου μεταξύ του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και γυναικών που παρουσιάζονται ως μητέρες στρατιωτών.

Στις 25 Νοεμβρίου, ο κρατικός Τύπος και οι επικοινωνιακές αρχές της ρωσικής κυβέρνησης μετέδιδαν μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και 17 μητέρων Ρώσων στρατιωτών. Αυτή η συνάντηση, δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας στη Ρωσία, δεν έπεισε πολλούς παρατηρητές της ουκρανικής σύγκρουσης που κατηγόρησαν ορισμένους συμμετέχοντες ότι ήταν κοντά στην εξουσία ή ηθοποιοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το CheckNews της Liberation, ορισμένοι έχουν πράγματι πολιτική εγγύτητα με την εξουσία. Τίποτα όμως δεν δείχνει την παρουσία ηθοποιών.

 

Aυτή η σκηνοθεσία της συνάντησης με μητέρες στρατιωτών δεν έρχεται από το πουθενά. Από την αρχή του πολέμου, και ειδικότερα από την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης των Ρώσων ανδρών στα τέλη Σεπτεμβρίου, ομάδες  οικογενειών στρατιωτών που έχουν σταλεί στην Ουκρανία έχουν καταγγείλει τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι συγγενείς τους, όταν μάλιστα δεν μπορούν να πάρουν πληροφορίες για στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται, καθως βρίσκονται μπροστά σε αξιωματικούς που αρνούνται να τους μιλήσουν.

Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν τον άρχοντα του Κρεμλίνου ως δειλό που προσπαθεί να τους αποφύγει για να μην θίξει αυτό το άβολο θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση δύο και πλέον ωρών στη ρωσική προεδρική κατοικία του Novo-Ogaryovo, στα περίχωρα της Μόσχας.

Δεν φαίνονται ως ηθοποιοί 

Όμως οι εικόνες και τα αποσπάσματα αυτής της συνάντησης προκάλεσαν γρήγορα αντιδράσεις -εκτός από τα ΜΜΕ ​​που ελέγχει το Κρεμλίνο- κάποιοι αμφισβητούσαν ανοιχτά τους παρευρισκόμενους καλεσμένους ή μιλούσαν ξεκάθαρα για θεατές -βουβά πρόσωπα (κατηγορίες που μπορούν να εξηγηθούν, η ρωσική προπαγάνδα μερικές φορές καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους). Ωστόσο, αυτός ο τελευταίος ισχυρισμός φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, ψευδής.

Το CheckNews της Liberation εξέτασε τα προφίλ όλων των συμμετεχόντων. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ψηφιακά αποτυπώματα (προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, διοικητικές πληροφορίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο, άρθρα τύπου) που επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, το οποίο δημοσίευσε τη λίστα των συμμετεχόντων, καθώς και μια σύντομη περιγραφή για τον καθένα από αυτούς.

Επιφανείς και μητέρες που πενθούν 

Από την άλλη πλευρά, μερικές από τις παρούσες γυναίκες δεν ήταν «απλές» μητέρες στρατιωτών, αλλά μάλλον επώνυμες, κοντά στη ρωσική εξουσία. Το κανάλι Telegram Можем объяснить, το οποίο αναπαράχθηκε από αρκετά ρωσόφωνα ΜΜΕ, όπως το Meduza, εξήγησε ειδικότερα ότι εντόπισε 7 από τις συνομιλήτριες του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που επιβεβαιώνεται από πληροφορίες που συγκέντρωσε και το CheckNews της Liberation:

 

Πρόκειται μεταξύ άλλων για:

  • Πολιτικό μέλος της Ενωμένης Ρωσίας (το κυβερνών κόμμα),
  • επικεφαλής του παραρτήματος της Μόσχας ενός διακομματικού πολιτικού κινήματος που δημιουργήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν (η οποία προσπάθησε επίσης να εκλεγεί βουλευτής με την Ενωμένη Ρωσία),
  • πρώην πολιτική σύμβουλος που επένδυσε στη συγκέντρωση βοήθειας για τους επιστρατευμένους στρατιώτες (με «παρών» σε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν),
  • Μέλος της τσετσενικής αριστοκρατίας ή του Ρώσου σκηνοθέτη Olesya Shigina, τον οποίο το κανάλι Telegram περιγράφει ότι κάνει «πατριωτικές και χριστιανικές -ορθόδοξες» ταινίες.”

 

Δίπλα στον «άρχοντα», βρίσκουμε διάφορα, πιο επιλεγμένα, πρόσωπα. Υπάλληλος μιας σωφρονιστικής αποικίας, για την οποία ένα άρθρο του τοπικού Τύπου ανέφερε ήδη ότι ήταν μητέρα ενός στρατιώτη, διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης που έχει επτά παιδιά, μεταξύ των οποίων έξι γιους, ο ένας μάλιστα υπηρετεί επί του παρόντος στον ρωσικό στρατό.

Αρκετές από αυτές έχουν χάσει τους γιους τους, σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, η εκπρόσωπος της Εβραϊκής Αυτόνομης Περιφέρειας της Ρωσίας, της οποίας η δημοσίευση στο Telegram όπου ανακοίνωσε τον θάνατο του γιου της τον περασμένο Αύγουστο, ή μια εφοριακή επιθεωρήτρια, της οποίας ο θάνατος του γιου στην Μπούτσα τον Μάρτιο ανακοινώθηκε από ρωσικά και ουκρανικά κανάλια Telegram.

Η περίεργη, ψευδόμενη (;) μητέρα 

Οι αμφιβολίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε μια γυναίκα, την Pshenichkina Nina, μια αυτονομίστρια ακτιβίστρια από την ουκρανική περιοχή του Λουχάνσκ – ισχυρίζεται ότι συμμετείχε στη διοργάνωση των δύο δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας, που δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα -, η οποία δείχνει τη φωτογραφία του γιου της που σκοτώθηκε επίσης στην Ουκρανία, λέγοντας πώς ο τελευταίος πέθανε ηρωικά πολεμώντας τον εχθρό.

Η σκηνή αναμεταδόθηκε μαζικά.

Μόνο που η τελευταία κατηγορείται από διάφορες μάρτυρες πως παρότι κατά τη συνάντηση με τον Πούτιν διαβεβαίωσε ότι ο γιος της είχε πεθάνει το 2022, ο τελευταίος σκοτώθηκε το 2019, όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τότε και επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα του συγκεκριμένου προσώπου.

Το Checknews  της Liberation έχει μεταφράσει ολόκληρη την ομιλία της, επιβεβαιώνοντας ότι σε καμία στιγμή δεν αναφέρει το έτος κατά το οποίο σκοτώθηκε ο γιος της, σε αντίθεση με κάποιους ισχυρισμούς. Η γυναίκα αυτή  απαιτεί επίσης τα δικαιώματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες και οι οικογένειες των σκοτωμένων στρατιωτών να επεκταθούν αναδρομικά στις περιοχές που προσαρτήθηκαν πρόσφατα (παράνομα) από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από liberation.fr

Βλαντιμίρ Μακέι: «Ξαφνικός θάνατος» στα γρανάζια Μόσχας και Μινσκ για τον «μάστορα της ίντριγκας» Λευκορώσο ΥΠΕΞ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: