Κυβέρνηση συνεργασίας Νετανιάχου με Λαπίντ -Γκαντς για να αποκλειστεί η ακροδεξιά στο Ισραήλ; Αρχίζουν οι διερευνητικές διεργασίες

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσοκ. EPA, NEIL HALL




Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ξεκινά τριήμερες συζητήσεις την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου με εκπροσώπους των κομμάτων που εξελέγησαν μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, οι οποίοι θα πρέπει να του συστήσουν το πρόσωπο στο οποίο θα ανατεθεί ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.

Το δεξιό μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των υπερορθόδοξων και ακροδεξιών συμμάχων του κέρδισαν την πλειοψηφία στο ψηφοδέλτιο (64 έδρες από 120), μπροστά από το στρατόπεδο με επικεφαλής τον κεντρώο Yaïr Lapid (54 έδρες).

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος Χέρτζογκ, του οποίου η λειτουργία είναι πάνω από όλα συμβολική, θα ξεκινήσει συναντώντας, το απόγευμα της Τετάρτης, εκπροσώπους του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι συζητήσεις του με τα διάφορα κόμματα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.

Ο πρώην πρωθυπουργός πιθανότατα θα διοριστεί την Κυριακή από τον Ισαάκ Χέρτζογκ. Θα έχει 28 ημέρες για να συγκεντρώσει την υπουργική του ομάδα, με επιπλέον 14 ημέρες εάν χρειαστεί. Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, έχει συναντηθεί τις τελευταίες ημέρες με τους ηγέτες των κομμάτων της συμμαχίας του για αρχικές συζητήσεις.

Η κυβέρνησή του μπορεί να είναι η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, μετά τις πέμπτες εκλογές σε τριάμισι χρόνια. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Isaac Herzog προσπάθησε να πείσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Yair Lapid και τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz, αντιπάλους του Binyamin Netanyahu, να σχηματίσουν ένα υπουργικό συμβούλιο ενότητας μαζί του για να αποφευχθεί η είσοδος στην κυβέρνηση ακροδεξιών προσωπικοτήτων όπως ο Itamar Ben Gvir. το κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη».

Ο πρόεδρος διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας την Τετάρτη ότι «δεν πίεσε για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης (…). Αφήνω αυτό το καθήκον στο πολιτικό σύστημα και μόνο σε αυτό».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάαδα Αθήνα

Η Μελόνι στη γραμμή Ντράγκι για τον πόλεμο: Η Ουκρανία δίνει αγώνα ελευθερίας κατά της βάναυσης επίθεσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: