Και οι έξι θα είναι υπέροχες: Αυτές είναι οι γυναίκες – διαιτητές του Μουντιάλ [videos]

French referee Stephanie Frappart reacts during the UEFA Europa League group stage match between Sporting de Braga and Union Saint-Gilloise Union held in Braga, Portugal, 06 October 2022. EPA, HUGO DELGADO




Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, έξι γυναίκες θα διαιτητεύσουν στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Η 38χρονη Γαλλίδα Στέφανι Φραπάρ (Stephanie Frappart), διεθνής διαιτητής ήδη από το 2011) είναι η πιο διάσημη και η ευρύτερα γνωστή στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό.

Αφού διαιτήτευσε τα μεγαλύτερα γυναικεία τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε τον τελικό του Σούπερ Καπ ανδρών μεταξύ Λίβερπουλ και Τσέλσι το 2019 και το 2020 έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα Champions League (Γιουβέντους εναντίον Ντιναμό Κιέβου) .

Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που ορίστηκε ως βοηθός αγώνα στο Euro ανδρών δίπλα στον Ολλανδό Danny Makkelie για τον αγώνα Τουρκίας-Ιταλίας που άνοιξε το τουρνουά.

 

An image that as a little girl, I, never saw. Today that became a reality 👏🏾
pic.twitter.com/f0Rhm0bxq4

— Mimi Fawaz (@MimosaFawaz) December 2, 2020

Η 33χρονη Σαλίμα Μουκασάνγκα (Salima Mukansanga) έκανε πρεμιέρα στις 9 Ιανουαρίου στο Copa Africa. Ηταν η πρώτη γυναίκα που σφύριξε σε αγώνα ανδρών στο Copa Africa, έστω ως τέταρτη διαιτητής του αγώνα.

Με καταγωγή από τη Ρουάντα, ξεκίνησε από την εφηβεία να ασχολείται με το αγαπημένο της χόμπι. Έκτοτε έχει λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες με την πορεία της να διαγράφεται λαμπρή. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σφυρίζοντας παιχνίδια του γυναικείου τουρνουά, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που έγινε στη Γαλλία το 2019, ενώ έχει σφυρίξει -ως η πρώτη διαιτητής- αντρικούς αγώνες στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής κάτω των 23

 

H Nέουζα Μπακ (Neuza Back) από τη Βραζιλία και η Κάρεν Ντίαζ Μεντίνα (Karen Diaz Medina) από το Μεξικό είναι οι πρώτες γυναίκες από τη Λατινική Αμερική που θα διαιτητεύσουν σε τόσο υψηλό επίπεδο.

 

Επελέγησαν αμφότερες ως βοηθοί.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της, η Κάρεν Ντίαζ  Μεντίνα ρωτήθηκε πώς ξεκίνησε την καριέρα της στη διαιτησία. Είπε τα εξής;

  • «Μια μέρα, ενώ εργαζόμουν σε ένα καφενείο ενός Μικρού Αθλητικού Κέντρου, ο καθορισμένος διαιτητής δεν έφτασε για το παιχνίδι. Ο διαχειριστής του πρωταθλήματος με ρώτησε αν ήθελα να διαιτητεύσω τον αγώνα και είπα ναι. Μου άρεσε εμπειρία, πληρώθηκα για να κάνω κάτι που μου άρεσε πολύ. Από εκείνη τη στιγμή, μου ανέθεταν περισσότερα παιχνίδια κάθε εβδομάδα και με τα χρήματα που κέρδιζα, μπορούσα να πληρώσω για το κολέγιο».

 

Ερωτηθείσα δε γιατί είναι παθιασμένη με τη διαιτησία, είπε:

«Πρώτα από όλα γιατί αγαπώ το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι ένα επάγγελμα που σε κάνει να ερωτεύεσαι όλο και περισσότερο κάθε μέρα καθώς κάθε μέρα μπορείς να αντιμετωπίζεις μια νέα πρόκληση. Είναι μια φανταστική εμπειρία που εμπλέκει όλες τις αισθήσεις σου σε κάθε παιχνίδι».

Τη λίστα των έξι γυναικών συμπληρώνουν η Κάθριν Νέσμπιτ από τις ΗΠΑ και η Γιοσίμι Γιαμασίτα.

Η Κάθριν Νέσμπιτ δηλώνει ότι ζει ένα «άπιαστο όνειρο».

H 34χρονη Αμερικανίδα γνωρίζει την πίεση που θα δεχθεί τρόσο η ίδια όσο και οι άλλες πέντε γυναίκες.

 

«Αν γίνει κάποιο λάθος, θα δοθεί περισσότερη προσοχή σε αυτό», είπε στους Los Angeles Times. «Αλλά οι γυναίκες που έχουν φτάσει ως εδώ αντιμετωπίζουν αυτή την πίεση εδώ και χρόνια. Είμαστε όλες πολύ έμπειρες και νιώθουμε και είμαστε έτοιμες για την πρόκληση».

Πρόσθεσε στην Washington Post: «Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που έχω μάθει στην καριέρα μου είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να εντυπωσιάζεις είναι να κάνεις καλά τη δουλειά σου»

Και κατέληξε: «Το να πας σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο… σημαίνει ότι είσαι ο καλύτερος στη χώρα σου και μετά ο καλύτερος στη συνομοσπονδία σου και μετά ότι ανήκεις σε μια μικρή ομάδα από τους καλύτερους στον κόσμο. Δεν είναι το βήμα που συμβαίνει για όλους».

 

Τέλος, η Γιοσίμι Γιαμασίτα έγραψε ιστορία όταν διαιτήτευσε αγώνα του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Απρίλιο και η πρώτη που διαιτήτευσε έναν αγώνα στην πρώτη κατηγορία ανδρών (J-League) πέρυσι. «Είναι καλό να εφιστούμε την προσοχή στις γυναίκες, όμως ο στόχος δεν είναι, να είναι είδηση όταν μια γυναίκα διαιτητεύει ένα παιχνίδι ανδρών», είπε.

Με πληροφορίες από Washington Post, Αl Jazeera Abc Νews

Kεϊρόζ: «Οι διεθνείς του Ιράν μπορούν να διαμαρτυρηθούν αλλά σύμφωνα με τους κανόνες τoυ Μουντιάλ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: