Υπάρχουν αμφιβολίες (για τη “Μαρία”), καθώς οι πρόσφυγες που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης ενδεχομένως να επινόησαν το θάνατο της κοπέλας…

FILE PHOTO: Baida, a Turkish citizen, who leaves in Germany(!), is among the group of asylum seekers who ended up in Greece. Photo via Baida




Εδώ και χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλες της τις δυνάμεις ενάντια στους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μέσω των συνόρων με την Τουρκία, υποστηρίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, (κείμενο Harald Staun).

Σημειώνει τα εξής:

Ο φράχτης των συνόρων στον Έβρο, μήκους 40 χιλιομέτρων, θα επεκταθεί στα 140 χιλιόμετρα. Αλλά και στα σημεία που δεν υπάρχει, σύμφωνα με αρκετές αναφορές, οι μετανάστες αντιμετωπίζονται συχνά με πολύ μεγάλη βιαιότητα.

Επανειλημμένα έχει γίνει λόγος για παράνομα Pushbacks, ενώ από το 2000 και μετά έχουν βρεθεί 362 πτώματα στον Έβρο. Επιπλέον, οι Αρχές επιχειρούν να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όσους προσφέρουν υποστήριξη στους πρόσφυγες ή θέλουν να μεταδώσουν τί ακριβώς συμβαίνει.

Σύμφωνα με το AFP, 50 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν παραπεμφθεί αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ πριν από λίγες ημέρες η ΜΚΟ Human Rights 360 κατηγορήθηκε για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλά και ο ρεπόρτερ Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος γράφει για το SPIEGEL, απαξιώνεται εδώ και εβδομάδες από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δέχεται επίθεση λοιδορούμενος ως «Γερμανός κατάσκοπος».

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύσει κανείς τη διαμάχη γύρω από το ρεπορτάζ για την τύχη μιας ομάδας Σύρων προσφύγων που είχαν παγιδευτεί επί μέρες σε ένα νησί του ποταμού Έβρου κοντά στα σύνορα.

Το SPIEGEL, ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel 4 και άλλα ΜΜΕ είχαν αναφερθεί στο θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού που φέρεται να έχασε τη ζωή του από δάγκωμα σκορπιού.

Τώρα υπάρχουν αμφιβολίες, καθώς οι πρόσφυγες που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης ενδεχομένως να επινόησαν το θάνατο της κοπέλας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του SPIEGEL, και έτσι τα άρθρα για το θέμα αυτό αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα του περιοδικού.

Το έναυσμα για την έρευνα, ανέφερε το SPIEGEL, δόθηκε και από την επιστολή του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Ο Έλληνας Υπουργός παραπονείται εδώ και εβδομάδες ότι τα «διεθνή ΜΜΕ» διεξάγουν «μονομερή εκστρατεία» σε βάρος της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ελπίζουν στο SPIEGEL ότι θα είναι σε θέση να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Ίσως μέχρι τότε να γνωρίζουν κατά πόσον έπεσαν θύματα της παραζάλης απελπισμένων προσφύγων. Ή των ψεμάτων της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Harald Staun

Το μεγάλο ψέμα; Το νεκρό κορίτσι ίσως και να μην υπήρξε ποτέ: Νέο χαστούκι στο Spiegel για την ανύπαρκτη “Μαρία” του Έβρου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: