Ηφαίστειο Mauna Loa: Η τρομακτικά απόκοσμη μεγαλοπρέπεια της έκρηξης [photos, videos]

Στιγμιότυπο από το βίντεο του BBC




Πλάνα που κατεγράφησαν από αέρος, αναδεικνύουν σε όλη την τρομακτική της μεγαλοπρέπεια την έκρηξη του ηφαιστείου Mauna Loa, του μεγαλύτερου ενεργού στον κόσμο καθώς ξεσπάει στο Μέγα Νησί της Χαβάης.

Η λάβα εκτοξεύεται στον αέρα και ρέει προς τα πρανή του ηφαιστείου με ένα εντυπωασιακό όσο και απόκοσμο χρώμα.

Το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά το 1984.

Lava flows from Mokuaweoweo Crater down Mauna Loa’s northeast rift, at the Island of Hawaii. EPA, BRUCE OMORI, PARADISE HELICOPTERS

Στη Χαβάη υπάρχουν συνολικά πέντε ηφαίστεια. To Μάουνα Λόα έχει ύψος σχεδόν 4.000 μέτρα και ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε αρχίσει να είναι αρκετά δραστήριο.

Η τελευταία έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη πριν 38 χρόνια, μεταξύ της 25 Μαρτίου και της 15ης Απριλίου του 1984.

EPA, BRUCE OMORI, PARADISE HELICOPTERS

Τότε, είχαν προηγηθεί δύο χρόνια έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

 

Δεν είχαν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, αλλά είχαν προκληθεί προβλήματα καθώς η λάβα έφραξε δρόμους και προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Εκτιμάται ότι η έκρηξη μπορεί να βοηθήσει τους ηφαιστειολόγους να καταλάβουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του μάγματος που ρέει στο Mauna Loa και ενός άλλου ηφαιστείου της Χαβάης που ονομάζεται Kīlauea.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η μεγάλη καθυστέρηση από την τελευταία έκρηξη του Mauna Loa οφείλεται στο ότι το μάγμα εκτρέπεται προς το Kīlauea, το οποίο γνώρισε μια μεγάλη έκρηξη το 2018 που προκάλεσε κατάρρευση της καλδέρας.

Σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις που έχουν διεξαχθεί, η έκρηξη του Mauna Loa δε θα μπορούσε να είναι τόσο ισχυρή όσο η έκρηξη του Kīlauea το 2018.

Είναι η πιο μεγάλη και πιο μακρινή Μαύρη Τρύπα που ανιχνεύθηκε ποτέ: “Καταπίνει” άστρα και στέλνει πίδακα ακτινοβολίας προς τη Γη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: