Οι νοσοκόμες της Βρετανίας απεργούν για πρώτη φορά ύστερα από 106 χρόνια απρόσκοπτης προσφοράς




Δεκάδες χιλιάδες Βρετανίδες νοσοκόμες κατεβαίνουν σε απεργία, για πρώτη φορά στην ιστορία τους με αιτήματα για καλύτερες αμοιβές.

Οι περίπου 300.000 νοσοκόμες του Βασιλικού Κολεγίου Νοσοκομειακής Περίθαλψης -Royal College of Nursing (RCN)- όπως είναι η επίσημη ονομασία του Σωματείου τους ψήφισαν υπέρ της απεργίας.

Οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν προς το τέλος του έτους.

Είναι η πρώτη φορά στα 106 χρόνια ιστορίας του Σωματείου, η πλειονότης των μελών του οποίου απασχολείται στο NHS, που λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση.

«Η οργή έχει γίνει δράση, τα μέλη μας λένε «αρκετά πια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματέας του RCN, Πάτ Κιούλεν.

«H ενέργεια αυτή είναι υπέρ και των νοσοκόμων και των ασθενών. Οι υπηρεσίες έχουν πέσει πολύ χαμηλά», πρόσθεσε

Οι νοσοκόμες του NHS έχουν υποστεί μειώσεις μισθών έως 20% τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει το σωματείο που διεκδικεί αύξηση αντιστάθμισμα 5% στον πληθωρισμό.

Η απεργία έρχεται σε χρονική στιγμή που το NHS βιώνει τις χειρότερες ιστορικά ελλείψεις προσωπικού ενώ ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το πλήγμα που επέφερε σε προσωπικό και υπηρεσίες η πανδημία της COVID.

Ο καθόλα αξιοσέβαστος αυτό βρετανικός θεσμός που παρέχει υπηρεσίες στη χώρα από το 1948, έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές ρεκόρ 7 εκατομμύρια ασθενών σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίιαλψη. Τα τμήματα επειγόντων και ατυχημάτων βρίσκονται επίσης υπό πίεση.

Πηγή: Reuters

Γενική απεργία στο Βέλγιο: Αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και πλήττει συγκοινωνίες και εμπόριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: