Η Μέρκελ πουλάει… χάντρες σε ιθαγενείς: Δεν σταμάτησα τον Πούτιν στην Κριμαία το 2014 επειδή με απασχολούσε το Grexit

FILE PHOTO: H πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος με τον όπως αποδεικνύεται …ισόβιο Ρώσο Πρόεδρο το μακρινό 2007. EPA, Michael Urban POOL




Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σε μια δημόσια παραδοχή ότι στο τέλος της θητείας της δεν είχε την πολιτική ισχύ για να επιβληθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που έδειχνε τις επιθετικές προθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας.

Παράλληλα στον απολογισμό της προσπαθώντας ενδεχομένως να μετριάσει τις εντυπώσεις για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο εμπλέκει και τη χώρα μας μιλώντας για «πρόβλημα Ελλάδα» που προφανώς θεωρεί ότι αντιμετώπισε με επιτυχία και ταυτόχρονα εμφανίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως ένα απίτευγμα που δεν πρεπει να ξεχνάει κανείς.

«Υπήρχαν, επίσης, οι ομοσπονδιακές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού, υπήρχε πάντα το πρόβλημα Ελλάδα, έσπασα τη λεκάνη μου. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, όλοι μιλούν για τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν μιλάει για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάποια στιγμή κάποιος θα ρωτήσει “πώς μπόρεσες να το ξεχάσεις αυτό;”. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με ποιους νόμους. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη». υποστήριξε η κυρία Μέρκελ.

Στη συνέντευξή της που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel παραδέχθηκε ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδίαζε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά όπως αποκάλυψε «δεν είχα πλέον δύναμη να το επιβάλω».

Η άλλοτε πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021. «Είχα την αίσθηση ότι σε ό,τι αφορά την πολιτική εξουσίας, είχα τελειώσει – για τον Πούτιν, μόνο η εξουσία μετράει», είπε χαρακτηριστικά η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας θέλοντας να μετριάσει τις επικρίσεις που δέχεται για την πολιτική που άσκησε έναντι της Ρωσίας.

«Δεν είχα πλέον τη δύναμη να επιβάλω συνομιλίες. Όλοι ήξεραν: το φθινόπωρο φεύγει», αναφέρει η πρώην καγκελάριος και αναγνωρίζει ότι «ήταν πια ώρα για νέα προσέγγιση», ανέφερε λόγω της έλλειψης προόδου όχι μόνο στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διενέξεις στην Υπερδνειστερία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αμπχαζία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η κυρία Μέρκελ, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται για την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τις στενές σχέσεις με τον Πούτιν, τόνισε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας».

Κάνοντας έναν απολογισμό δήλωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης».

Η ίδια θέλοντας να δώσει μια συμβουλή στους ηγέτες της Ευρώπης προειδοποίησε να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στην εξωτερική πολιτική: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βάλουμε τον πήχη μας τόσο ψηλά ώστε στο τέλος να μη μείνει κανείς που να μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας»

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Κρυφές επιχειρήσεις κατά επικριτών του Ερντογάν στην Ευρώπη: Τις οργανώνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: