Η διάγνωση του Economist: Η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης πλήττεται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) μιλάει με τον Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου AXIA Ventures Group, Γιώργο Λινάτσα (Δ), κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Για νέες εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα κάνει λόγο το βρετανικό περιοδικό Economist.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η  ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί  εδώ και μήνες να κρατήσει στην αφάνεια ένα σκάνδαλο που σιγοβράζει σχετικά με τις υποκλοπές ενός δημοσιογράφου και δύο πολιτικών.

Όμως, στις 5 Νοεμβρίου η εφημερίδα Documento δημοσίευσε μια λίστα με 33 εξέχοντες Έλληνες, ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και έναν πρώην πρωθυπουργό, των οποίων τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να παγιδεύτηκαν με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε ποτέ το Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό ισραηλινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα, υποστηρίζοντας ότι αγνοούσε τις παγιδεύσεις των τηλεφώνων.

Ωστόσο έχει παραδεχτεί ότι η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατασκοπεύει συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας. Με τη σειρά του ο  ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει το «Greeces Watergate», ενώ η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Predator κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Επισκεπτόμενα την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά την παράνομη χρήση spyware στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.0, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί. Επισημαίνεται εξάλλου ότι κατά την Sophie int Veld, εισηγήτρια της PEGA, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, δεν είναι ένα «σκόπιμα αυταρχικό» κράτος.

Ωστόσο, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «το spyware χρησιμοποιείται με συστηματικό τρόπο στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής». Η κυβέρνηση αρνείται πάντως οποιαδήποτε ανάμειξη στις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και ο κατάλογος των θυμάτων του Documento δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Σημειώνεται επίσης ότι οι απλοί Έλληνες, όπως είναι φυσικό, δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και την κατάσταση της ασφάλειας της χώρας παρά για τις διαφαινόμενες απειλές για τη δημοκρατία.

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, ο διψήφιος πληθωρισμός διαβρώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα, με την Νέα Δημοκρατία να εξακολουθεί να διαθέτει ένα συρρικνούμενο αλλά ακόμα άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, ακόμη και οι υποστηρικτές του Έλληνα πρωθυπουργού παραδέχονται ότι το «Predatorgate» υπονομεύει την αξιοπιστία του ως εκσυγχρονιστή, φιλοευρωπαίου πολιτικού

ΠΗΓΗ: Economist – Fresh allegations in a Greek phonehacking scandal

BBC: Ό,τι κι αν λέει ο Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία απέτυχε: Μετά από 9 μήνες δεν μπορεί να επιδείξει ούτε μια νίκη [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: