“Ε, δεν γίνεται…” – Ο Νίκος Δένδιας εξηγεί το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη και το ύπουλο σχέδιο παγίδευσης της Ελλάδας

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και εκπρόσωπο της πόλης Αλ Κούμπα Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa).




Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου στην Λιβύη αλλά και τις υποβόσκουσες αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτό αναλύει σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” ο “πρωταγωνιστής’ του, υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,  εξηγώντας πώς αποπειράθηκε η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης  να τον παγιδεύσει διπλωματικά  νομιμοποιώντας την εξουσία της και την υπογραφή των τουρκολιβυκών μνημονίων

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι  δεν τηρήθηκε η συμφωνία που είχε κάνει με τον [Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μουχάμεντ ελ] Μένφι  και πως η απόφαση για άμεση αναχώρηση από την Τρίπολη «δεν είναι θέμα μόνο συμβολισμού αλλά και ουσίας».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Φωτάκη, γιατί τελικά η πρώτη στάση του ταξιδιού ήταν στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών, απαντά:

Ο Μένφι μάς ζήτησε να πάμε στην Τρίπολη. Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση Ντμπέιμπα . Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε. Το γεγονός ότι εμφανίστηκε η [η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα] Μανγκούς σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία”.

Ωστόσο, ο κ.Δένδιας προσθέτει: “Βεβαίως μιλάμε με την κυβέρνηση της Λιβύης. Αλλά το θέμα είναι ότι για όλους ισχύει ότι έχει περιορισμένη εντολή, δεν μπορεί δηλαδή να υπογράφει συμφωνίες, αλλά τολμώ να πω και περιορισμένη χρησιμότητα. Και το δεύτερο είναι πως αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα, που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κακά τα ψέματα, η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, από εμάς προήλθε. Και εργαστήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των ΗΕ για να έρθει αυτό.

Επομένως δεν είναι θέμα μόνο συμβολισμού αλλά και ουσίας η απόφαση για άμεση αναχώρηση από την Τρίπολη με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Και το άλλο είναι ότι υπάρχει μια κατανόηση με τους Αιγύπτιους οι οποίοι δεν θέλουν ουσιασικές επαφές με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα“.

Η Αιγύπτιοι δεν θελουν επαφές

Αναφερόμενος στην στάση της Αιγύπτου στο Λιβυκό, ο κ. Δένδιας είπε ότι οι Αιγύπτιοι “δεν θέλουν ουσιαστικές επαφές. Όχι δεν θέλουν. Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης, και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε, δεν γίνεται.”

¨Οσον αφορά δε τις απο δω και πέρα σχέσεις με την Λιβύη, ο υπουργός τόνισε:

“Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν από τη δική μας πλευρά. Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε – και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης – να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το κοινοβούλιο, άρα, στην πραγματικότητα, με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους. Και από την άλλη, με τις μικρές μας δυνατότητες, γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους, αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή, να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία”.

Συνάντηση με Χαφτάρ και Σάλεχ

Αναφερόμενος τέλος στην συνάντηση που είχε στην Βεγγάζη με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο υπουργός, είπε:

“Ο Σάλεχ και ο Χαφτάρ ήταν απολύτως στη γραμμή που εμείς θα θέλαμε να είναι. Τόνισαν ότι η τουρκική παρουσία είναι επιζήμια και απαράδεκτη. Είχε σημασία να δούμε τον Σάλεχ και τον Χαφτάρ, γιατί είχαν πάει στην Τουρκία. Τους είδε ο ίδιος ο Ερντογάν, είδε και τους Λίβυους βουλευτές ο Ερντογάν, γι’ αυτό πήγα και στο κοινοβούλιο και τους εξήγησα τις θέσεις μας”.

 Με πληροφορίες από “ΤΑ ΝΕΑ”

 

Γιατι ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ελλάδας ακύρωσε την επίσκεψη στην Λιβύη; Κατά την προσγείωση στην Τρίπολη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: