Γιατι ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ελλάδας ακύρωσε την επίσκεψη στην Λιβύη; Κατά την προσγείωση στην Τρίπολη…

Nikos Dendias met with Aguila Saleh Issa, Speaker of the House of Representatives of Libya and representative of the town of Al Qubbah, to whom I expressed Greece’s satisfaction for condemning Turkey-Libya memoranda (2019, 2022). Photo via Nikos Dendias, @NikosDendias




Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μέσω του πρακτορείου Associated Press σε ανταπόκριση από τη Βεγγάζη αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διέκοψε το πρώτο σκέλος της επίσκεψης στη Λιβύη την Πέμπτη.

Σημειώνει ότι αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροπλάνο του μετά την προσγείωση στην πρωτεύουσα της Τρίπολης, όπως ανακοίνωσαν οι ελληνικές Αρχές. Αντίθετα, πέταξε στην πόλη της Βεγγάζης, στα ανατολικά της χώρας.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece’s top diplomat calls off Tripoli visit on touchdown (Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ελλάδας ακυρώνει την επίσκεψη στην Τρίπολη κατά την προσγείωση)

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε αυτή την αναταραχή – που ουσιαστικά ήταν προσβολή της δυτικής διοίκησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη – ως αποτέλεσμα παραβίασης του πρωτοκόλλου και των συμφωνηθέντων όρων για την επίσκεψη.

Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Μεσόγειο μετά από μια αμφιλεγόμενη προκαταρκτική συμφωνία θαλασσίων ζωνών θάλασσα και το φυσικό αέριο μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης. H Λιβύη που έχει βυθιστεί στο χάος, έπειτα από την ανατροπή και το θάνατο του Καντάφι το 2011, έχει δύο αντίπαλες διοικήσεις, στα ανατολικά και δυτικά της χώρας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν σε ένα ταξίδι δύο σκελών, που επρόκειτο να περιλάβει συνάντηση με τον πρόεδρο της δυτικής κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, Mohamed Younis Menfi . Το δεύτερο σκέλος θα ήταν στην Βεγγάζη, όπου θα συναντούσε την κυβέρνηση της ανατολικής πλευράς της Λιβύης.

Μία λιτή δήλωση του ελληνικού υπουργείου επεσήμανε ότι ο κ. Δένδιας δεν επιθυμούσε να συναντηθεί με την ομόλογό του από την Τρίπολη Najla Mangoush, ωστόσο εκείνη αφίχθη στο αεροδρόμιο για να τον χαιρετήσει.

Ο κ. Δένδιας είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι η Mangoush «προσπάθησε να με αναγκάσει, με την παρουσία της στο αεροδρόμιο, να τη συναντήσω». Ο Mohamed Hamuda, εκπρόσωπος της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, είπε ότι η παρουσία της Mangoush στο αεροδρόμιο ήταν απλώς μέρος των διπλωματικών συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες και το φυσικό αέριο, που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, απορρίφθηκε τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αίγυπτο, οι οποίες κατηγορούν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τη συμφωνία για να προσπαθήσει να επεκτείνει την επιρροή της στη Μεσόγειο. Η συμφωνία περιλαμβάνει την κοινή εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα υπεράκτια ύδατα της Λιβύης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο τον περασμένο μήνα, ο κ. Δένδιας είπε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Sameh Shoukry, είπε ότι η δυτική κυβέρνηση της Λιβύης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibah δεν είχε καμία εξουσία να κάνει τέτοιες συμφωνίες, δεδομένου ότι η εντολή της έληξε μετά την αποτυχία της Λιβύης να διεξαγάγει εθνικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Λιβυκό Κοινοβούλιο της ανατολικής πλευράς διόρισε τον αντίπαλο Π/θ, Fathy Bashagha.

Εν τω μεταξύ, το Κάιρο και η Αθήνα έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής νέων συμφωνιών για τα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Αντιθέτως, οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας επιδεινώθηκαν ραγδαία, με τα δικαιώματα υποθαλάσσιας έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου να αποτελούν βασικό μέρος της διαμάχης. Η Τουρκία παραμένει εξέχων υποστηρικτής της Dbeibah. Η Τουρκία παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του δυτικού Π/θ Dbeibah.

Το 2019, η Τουρκία υπέγραψε άλλη μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη, παρέχοντάς της πρόσβαση σε μια αμφισβητούμενη οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Η συμφωνία αγνόησε την ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, η οποία βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Αυτό αναζωπύρωσε τις προϋπάρχουσες εντάσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο σχετικά με τα δικαιώματα γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μέσω του πρακτορείου Associated Press

Το απόλυτο ρεζιλίκι του γερμανικού Der Spiegel: Αφαίρεσε τα κείμενα για τη Μαρία” του Έβρου που δήθεν πέθανε με …ευθύνη της Ελλάδας!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: