Billionaire και φανατικός της Γιουνάιτεντ θέλει να αγοράσει τη Λίβερπουλ: Ποιος είναι ο sir Ράτκλιφ που θέλει να φέρει τα πάνω κάτω

FILE PHOTO: Ο Jim Ratcliffe . EPA/SEBASTIEN NOGIER




Ο σερ Τζέιμς Αρθουρ Ράτκλιφ είχε στο σχεδιασμό του την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η προσπάθεια του δεν καρποφόρησε, καθώς η οικογένεια Γκλέιζερ απέρριψε την πρόταση του, και στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του στη Λίβερπουλ!

Ο Βρετανός μεγιστάνας, ιδιοκτήτης της γαλλικής Νις και της ελβετικής Λοζάνης, που ειδικεύεται σε επιχειρήσεις χημικών, θέλει να «εισέλθει» στην Premier League και είχε αποφασίσει να κινηθεί για τη Γιουνάιτεντ, αλλά η οικογένεια Γκλέιζερ δεν σκέφτεται να παραχωρήσει τις μετοχές της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Liverpool Echo» η αμερικανική εταιρία «Fenway Sports Group» και ο μεγαλομέτοχος της Τζον Χένρι, που είναι ιδιοκτήτης των «κόκκινων», έχει αποφασίσει να πουλήσει τις μετοχές του και ο Ράτκλιφ εκδήλωσε ενδιαφέρον να προχωρήσει τις επαφές για να γίνει το νέο αφεντικό στο «Ανφιλντ».

Ο Ράτκλιφ είναι οπαδός της Γιουνάιτεντ από παιδί, ενώ τον Μάιο του 2022 είχε προσφέρει το ποσό των 4.25 δισ. λιρών για την αγορά της Τσέλσι χωρίς ωστόσο, επιτυχία. Το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» εκτιμά την περιουσία του σε κάτι λιγότερο από 11 δισ. λίρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mirror» ο Χένρι, που αγόρασε τη φημισμένη αγγλική ομάδα τον Οκτώβριο του 2010 αντί 300 εκατ. λιρών, ζητά τώρα το ποσό των 4 δισ. λιρών για να παραχωρήσει τις μετοχές του. Από την πλευρά της η FSG, μετά τα ρεπορτάζ για τις προθέσεις του Ράτκλιφ, ανακοίνωσε πως είναι ανοικτή στην είσοδο νέων επενδυτών, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ.

Ποιος είναι ο Τζιμ Ράτκλιφ

Ο Sir James Arthur Ratcliffe FIChemE (γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου 1952) είναι Άγγλος δισεκατομμυριούχος , χημικός μηχανικός και επιχειρηματίας. Ο Ράτκλιφ είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) του ομίλου χημικών Ineos , τον οποίο ίδρυσε το 1998 και του οποίου κατέχει ακόμη τα δύο τρίτα, και ο οποίος έχει εκτιμηθεί ότι έχει τζίρο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Από τον Μάιο του 2018, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με καθαρή περιουσία 21,05 δισεκατομμύρια £. Από τον Απρίλιο του 2020, το Bloomberg Billionaires Indexυπολόγισε την περιουσία του σε 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια, 55η μεγαλύτερη στον κόσμο και δεύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Ράτκλιφ άλλαξε επίσημα τη φορολογική του κατοικία από το Χάμσαϊρ στο Μονακό, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα του εξοικονομήσει φόρο 4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Γεννημένος στο Failsworth του Ευρύτερου Μάντσεστερ, γιος ενός πατέρα που ήταν ξυλουργός και μιας μητέρας που ήταν υπάλληλος γραφείου λογαριασμών, ο Ratcliffe έζησε εκεί σε ένα δημοτικό συμβούλιο μέχρι την ηλικία των 10. Ο πατέρας του τελικά διηύθυνε ένα εργοστασιακή κατασκευή εργαστηριακών επίπλων. Σε ηλικία 10 ετών, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ανατολικό Γιορκσάιρ και ο Ράτκλιφ φοίτησε στο Beverley Grammar School και έζησε στο Χαλ μέχρι την ηλικία των 18.

Ο Ράτκλιφ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ το 1974.

Η πρώτη δουλειά του Ράτκλιφ ήταν με τον πετρελαϊκό κολοσσό Esso , αλλά αποφάσισε να διευρύνει τις δεξιότητές του στα χρηματοοικονομικά σπουδάζοντας λογιστική διαχείρισης, κάνοντας MSc στα οικονομικά στο London Business School από το 1978 έως το 1980 (δώρισε 25 εκατομμύρια λίρες στη σχολή το 2016). Το 1989, εντάχθηκε στον όμιλο ιδιωτικών μετοχών των ΗΠΑ Advent International.

Ο Ράτκλιφ ήταν συνιδρυτής της Inspec, η οποία μίσθωσε την πρώην τοποθεσία της BP Chemicals στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το 1998, ο Ratcliffe ίδρυσε την Ineos στο Hampshire για να εξαγοράσει την Inspec και την ελεύθερη ιδιοκτησία της τοποθεσίας της Αμβέρσας.

Από αυτή τη μικρή βάση, χρησιμοποιώντας χρέος υψηλής απόδοσης για τη χρηματοδότηση συμφωνιών, ο Ratcliffe άρχισε να αγοράζει ανεπιθύμητες δραστηριότητες από ομίλους όπως η ICI και η BP, επιλέγοντας στόχους με βάση τις δυνατότητές τους να διπλασιάσουν τα κέρδη τους σε μια πενταετία. Το 2006 η Ineos αγόρασε τον κλάδο διύλισης και πετροχημικών της BP Innovene, δίνοντας διυλιστήρια και εργοστάσια της Ineos στη Σκωτία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Τον Απρίλιο του 2010, ο Ratcliffe μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της Ineos από το Hampshire στο Rolle της Ελβετίας, μειώνοντας το ποσό του φόρου που πλήρωνε η ​​εταιρεία κατά £100 εκατομμύρια ετησίως.

Το 2015, ο Ράτκλιφ άνοιξε την έδρα του βρετανικού ομίλου χημικών και ενέργειας στο Knightsbridge του Λονδίνου, μαζί με το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου και άλλες λειτουργίες, λέγοντας ότι ήταν «πολύ χαρούμενος που επέστρεφε στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ήταν ευχαριστημένος με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο ως επιχειρηματική βάση και δεν ενοχλήθηκε από την προοπτική του Brexit. Το EBITDA για ολόκληρο το έτος 2015 ήταν 577 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 253 εκατ. ευρώ το 2014.

Στη λίστα πλουσίων των Sunday Times 2018 , αναδείχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με καθαρή περιουσία 21,05 δισεκατομμυρίων λιρών.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι η Ineos θα επενδύσει 1 δισ. £ στη βιομηχανία πετρελαίου και χημικών του Ηνωμένου Βασιλείου, για να συμπεριλάβει μια γενική επισκευή του συστήματος αγωγών Forties που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά σημαντικού ποσοστού του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αγοράζοντας ομάδες

Στις 13 Νοεμβρίου 2017, ο Ράτκλιφ έγινε ιδιοκτήτης της FC Lausanne-Sport , μιας ελβετικής ποδοσφαιρικής ομάδας Super League. Το 2018 ο Ratcliffe συνεργάστηκε με τον Ben Ainslie για να σχηματίσει την Ineos Team UK για να διαγωνιστεί για το 36ο America’s Cup το 2021 με τον Ratcliffe να επενδύει πάνω από 110 εκατομμύρια £ στο έργο.

Στις 19 Μαρτίου 2019, ο Ratcliffe αγόρασε το franchise ποδηλασίας Team Sky , το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Team Ineos. Ο πρώτος τους ανταγωνιστικός αγώνας υπό τη νέα χορηγία της Ineos, ήταν το 2019 Tour de Yorkshire . Στη συνέχεια κέρδισαν το Tour de France 2019 και το Giro d’Italia το 2021 με τον Κολομβιανό αναβάτη Egan Bernal .

Στις 22 Αυγούστου 2019, η γαλλική αρχή ανταγωνισμού επέτρεψε την εξαγορά 100 εκατομμυρίων ευρώ του συλλόγου της Ligue 1 OGC Nice από τον κινέζο-αμερικανό επιχειρηματία Chien Lee από την Ineos.

Ο Ratcliffe υποστήριξε την Πρόκληση Ineos 1:59 Οκτωβρίου 2019 , μια επιτυχημένη προσπάθεια του Eliud Kipchoge να τρέξει την κλασική απόσταση μαραθωνίου (42.195 χιλιόμετρα ή 26 μίλια 385 γιάρδες) σε λιγότερο από 2 ώρες.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Ineos έγινε κύριος συνεργάτης της Mercedes AMG F1 , υπογράφοντας πενταετή συμφωνία με την ομάδα. Τον ίδιο μήνα, ο Ράτκλιφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι θα αγόραζε μια ομάδα της Premier League , έχοντας προηγουμένως συνδεθεί με την Τσέλσι. Ωστόσο, αντέστρεψε την κατεύθυνση τον Απρίλιο του 2022, κάνοντας μια προσφορά 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών για τον σύλλογο αφού ο Ρομάν Αμπράμοβιτς το έθεσε προς πώληση.

Τον Ιούλιο του 2021 η Greenpeace επέκρινε μια απόφαση του ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας να αποδεχθεί έξι χρόνια χορηγίας από την Ineos ως ασυνεπής με τις αξίες του “καθαρού πράσινου” της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2022, ο Ράτκλιφ εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον Οκτώβριο του 2022, ο δισεκατομμυριούχος φημολογήθηκε ότι θα επενδύσει στη Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ.

Προσωπική ζωή

Ο Ράτκλιφ έχει δύο γιους με την προηγούμενη σύζυγό της Αμάντα Τάουνσον. [8] Έχει μια κόρη [38] από προηγούμενη σχέση, με τη Μαρία Αλέσια Μαρέσκα, Ιταλίδα φορολογική δικηγόρο. Ο Ράτκλιφ ζει στο Μονακό και στο Χάμσαϊρ της Αγγλίας. Τον Μάιο του 2017, υπέβαλε το πέμπτο του σχέδιο, λιγότερο φιλόδοξο από τα τέσσερα πρώτα, να χτίσει ένα «πολυτελές σπίτι» στην παραλία Thorns, κοντά στο Beaulieu , στην ακτή του Hampshire, το οποίο θα αντικαταστήσει ένα υπάρχον μπανγκαλόου δύο υπνοδωματίων. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Ράτκλιφ άλλαξε επίσημα τη φορολογική του κατοικία από το Χάμσαϊρ στο Μονακό, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα του εξοικονομήσει φόρο 4 δισεκατομμυρίων λιρών. [5] Έχει ένα κτήμα στις όχθες της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία [42] και τα ξενοδοχεία Le Portetta (Courchevel, Γαλλία) και Lime Wood (Hampshire, Αγγλία).

Ο Ράτκλιφ απολαμβάνει τη φυσική περιπέτεια και έχει πραγματοποιήσει αποστολές στον Βόρειο και Νότιο Πόλο , καθώς και ένα τρίμηνο ταξίδι με μοτοσικλέτα στη Νότια Αφρική. Το 2013, ολοκλήρωσε τον Marathon Des Sables στην έρημο Σαχάρα, [44] και ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση «Go Run for Fun», ενθαρρύνοντας χιλιάδες παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και δέκα να δραστηριοποιηθούν δημιουργώντας εκδηλώσεις με γνώμονα τις διασημότητες.

Ο Ράτκλιφ είναι ευρωσκεπτικιστής: “Ως επιχείρηση, η Ineos υποστήριξε την κοινή αγορά , αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης .” [47] Είναι αντίθετος με τα «στρώματα και στρώματα» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που πιστεύει ότι καθιστούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες όλο και πιο δυσκίνητες και αναποτελεσματικές. [48] ​​[49] Έχει εκφράσει δημόσια την περιφρόνησή του για τους πολιτικούς, επικρίνοντάς τους για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία αποχώρησης του Brexit και συχνά είναι πρόθυμος να «γευματίσει με τραπεζίτες», αλλά λιγότερο πρόθυμος να συζητήσει οικονομικά ζητήματα με βιομήχανους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ο Ratcliffe έχει δύο σούπερ γιοτ , το Hampshire και το Hampshire II . Το πρώτο του γιοτ κατασκευάστηκε ως Barbara Jean από την Feadship. Το 2012, παρέλαβε το Feadship Hampshire II , μήκους 78 μέτρων (256 πόδια), που κατασκευάστηκε από τη Royal Van Lent , το οποίο εξακολουθεί να κατέχει.

Ο Ράτκλιφ δεν είναι μόνο υποστηρικτής της Manchester United FC , αλλά και κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας της Chelsea FC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και wikipedia
Λίβερπουλ, Βρετανία

Φουντώνουν τα σενάρια για πώληση της Λίβερπουλ: Μελετούμε προτάσεις παραδέχονται οι αμερικανοί ιδιοκτήτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: