Αυτός είναι ο στόχος της; Η Τουρκία με την προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη Συρία θα ανοίξει τις πύλες για την απελευθέρωση χιλιάδων τρομοκρατών

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τον τουρκικό όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το τηλεοπτικό δίκτυο FOX σε ρεπορτάζ του τονίζει ότι υπάρχει σημαντική ανησυχία ότι η προγραμματισμένη χερσαία εισβολή της Τουρκίας στη Συρία για να ξεριζώσει τους Κούρδους, που συμμαχούν με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες για την απελευθέρωση χιλιάδων φυλακισμένων τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Τίτλος: Turkey inches closer to invasion of northern Syria as Islamic State terror threat grows – (Η Τουρκία πλησιάζει στην εισβολή στη βόρεια Συρία καθώς η τρομοκρατική απειλή του Ισλαμικού Κράτους αυξάνεται)

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έχουν φυλακίσει χιλιάδες τρομοκράτες του ISIS από περισσότερες από 50 χώρες σε φυλακές στη βορειοανατολική Συρία.

Η καταπολέμηση της αναζωπύρωσης του τρομοκρατικού κινήματος του Ισλαμικού Κράτους παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τον στρατό των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ σχημάτισαν συμμαχία με το YPG για να εκδιώξουν το ISIS, ενώ η σύγκρουση μεταξύ του Ερντογάν και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία μπορεί να μετατραπεί από μια τοπική σύγκρουση σε έναν πλήρη πόλεμο.

Αξιωματούχοι της Τουρκικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσαν στο Fox News Digital: «Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τις απειλές κατά της εθνικής μας ασφάλειας, από το τρομοκρατικό δίκτυο PKK/YPG στη Συρία και το Ιράκ. Πάντα ζητούσαμε κατηγορηματική και γνήσια αλληλεγγύη απέναντι στην τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της».

Εντατικές τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν σκοτώσει Κούρδους της Συρίας και έχουν συντρίψει κρίσιμες βιομηχανίες στη βόρεια Συρία, δήλωσε στο Fox News Digital η Sinam Mohamad, εκπρόσωπος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου στις ΗΠΑ. Είπε ότι «οι Άραβες, οι Χριστιανοί και οι Κούρδοι, που αποτελούν τα πέντε εκατομμύρια ανθρώπους της περιοχής, υποφέρουν».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει βομβαρδίσει την περιοχή 47 φορές από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου και οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν έξι στρατιώτες από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμπεριλαμβανομένων δύο στρατιωτών κατά της τρομοκρατίας που εκπαιδεύτηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ. «Η Τουρκία στοχεύει τώρα ζωτικές υποδομές, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αποθήκες σιτηρών και υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι επιτέθηκαν σε νοσοκομείο και ότι στόχευσαν πολύ κοντά σε μια φυλακή του ISIS. «Φανταστείτε να στόχευαν τη φυλακή και οι άνθρωποι να δραπέτευσαν. Είναι μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν την Τουρκία από την αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Ένας κορυφαίος ειδικός για την Τουρκία, ο Hay Eytan Cohen Yanarocak, από το Jerusalem Institute for Strategy and Security, έθεσε σημαντικές αμφιβολίες για τον εξορθολογισμό της Τουρκίας για την έναρξη των πιο πρόσφατων επιθέσεων. «Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης έγινε από συριακές δυνάμεις που ήταν δυσαρεστημένες με την αναστροφή της Τουρκίας, επειδή η Τουρκία έδειξε ότι ήταν πρόθυμη να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Σύρο Πρόεδρο», είπε στο Fox News Digital. Επίσης, πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο να τιμωρηθούν οι Κούρδοι αντί να τιμωρηθούν οι Σύριοι. Γνωρίζουμε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θεωρείται σύμμαχος της Τουρκίας. Εάν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε χαρακτηριστεί ως υπεύθυνος -για την τρομοκρατία επίθεση στην Κωνσταντινούπολη-, το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής του θα κατέρρεε».

Επισημαίνεται ότι το φιλοκουρδικό κόμμα, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, στο τουρκικό κοινοβούλιο υπέβαλε ψήφισμα, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν μαζί με τον σύμμαχό του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, απέρριψαν την έρευνα.

Όλες οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, καθώς και το PKK, έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ο διοικητής των SDF, στρατηγός Mazloum Abdi, μιλώντας αποκλειστικά στην Jennifer Griffin του Fox News, ισχυρίστηκε ότι ο βομβιστής της Κωνσταντινούπολης ήταν από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Uzay Bulut, Τούρκος πολιτικός αναλυτής και ερευνητής του Philos Project, δήλωσε στο Fox News Digital, «Εάν το Κομπάνι πέσει στην Τουρκία, η Τουρκία θα το καταλάβει μαζί με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως κάνουν και σε άλλες πόλεις της Συρίας, όπως το Ιντλίμπ και το Αφρίν. Φυσικά, αυτές οι τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις κατά των SDF θα αποδυναμώσουν την εκστρατεία κατά του ISIS στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Bulut, «Το τουρκικό καθεστώς πρέπει να γνωρίζει πλήρως ότι μια τέτοια κατοχή βοηθά μόνο το ISIS και τις τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην περιοχή».

Στο τέλος του ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι το κύρος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας έχει κερδίσει μεγαλύτερη αποδοχή εντός της κυβέρνησης Biden από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Soner Cagaptay, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Washington Institute, δήλωσε ότι «η Τουρκία βοηθά στρατιωτικά την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας». Η Τουρκία εξέδωσε στην Ουκρανία 50 οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες. Η κυβέρνηση Η Τουρκία εξέδωσε στην Ουκρανία 50 οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες. Η κυβέρνηση του Ερντογάν πούλησε επίσης το drone Bayraktar TB2 στην Ουκρανία. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρει βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ. Το τουρκικό drone ήταν ένα ισχυρό όπλο στο σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων.

Ακόμη και υπό το πρίσμα της βελτιωμένης διεθνούς φήμης της Τουρκίας, ο Cagaptay δεν βλέπει την κυβέρνηση Biden να αφήνει τους Κούρδους. «Η σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει εντελώς το YPG», είπε.

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικό δίκτυο FOX – Turkey inches closer to invasion of northern Syria as Islamic State terror threat grows

Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας θα υπονομεύσουν μοιραία την αγορά των F-16: Η αντίθεση στην πώληση θα εδραιωθεί περαιτέρω

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: