Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας θα υπονομεύσουν μοιραία την αγορά των F-16: Η αντίθεση στην πώληση θα εδραιωθεί περαιτέρω

PHOTO: Πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στο πλαίσιο διεξαγωγής της άσκησης «FALCON EYE III. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ




Το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε δημοσίευμα του Paul Iddon αναφέρει ότι σε μόλις μια εβδομάδα, η Τουρκία επιτέθηκε στους Κούρδους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, έθεσε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα και επέμεινε την αμφιλεγόμενη αγορά ενός προηγμένου ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περαιτέρω την ήδη σημαντική αντίθεση στην Ουάσιγκτον για την προτεινόμενη πώληση εκσυγχρονισμένων F-16 στην Άγκυρα.

Τίτλος: How Turkey’s Latest Actions Could Fatally Undermine Its Yearlong Bid For New F-16s – (Πώς οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μοιραία το αίτημά της για νέα F-16)

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021, η Τουρκία ζήτησε 80 νέα μαχητικά αεροσκάφη Block 70 F-16 Viper και 80 συστήματα εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της, δύο χρόνια μετά την απαγόρευση αγοράς μαχητικών stealth F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς λόγω της αμφισβητούμενης προμήθειας προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Υπήρξε σημαντική αντίθεση στο Κογκρέσο για την πώληση, με εκείνους που είναι αντίθετοι να επικαλούνται πάντα την απόκτηση των S-400 και να υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό τον νυν Πρόεδρο Ερντογάν υπονομεύει διάφορα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Άγκυρα εξέφρασε αισιοδοξία τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσιγκτον θα θέσει σύντομα πράσινο φως για την πώληση. Στις 3 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραϊμ Καλίν (Ibrahim Kalin), δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ζήτημα της πώλησης τουρκικών F-16 θα επιλυθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

  • «Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους ή δύο μήνες», είπε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) στη Σύνοδο της G20 στο Μπαλί στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν ήταν επίσης αισιόδοξος, λέγοντας στους δημοσιογράφους, καθ’ οδόν προς Τουρκία, ότι ο Biden τον είχε διαβεβαιώσει ότι το θέμα ήταν «στα χέρια του».

Ωστόσο, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και σχόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα αντίδραση από την Ουάσιγκτον και να θέσουν σε κίνδυνο την πώληση.

Στις 13 Νοεμβρίου, μια βόμβα εξερράγη σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης σκοτώνοντας έξι άτομα. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν αμέσως τα συλλυπητήριά τους στην Άγκυρα, η οποία τα απέρριψε.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών εξίσωσε μάλιστα το συλλυπητήριο μήνυμα με τη φράση «ο δολοφόνος επιστρέφει πρώτος στον τόπο του εγκλήματος», υπονοώντας την ευθύνη των ΗΠΑ για την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση.

Η Τουρκία κατηγόρησε το PKK και το YPG για την επίθεση, μια κατηγορία που και οι δύο ομάδες αρνούνται κατηγορηματικά. Το YPG, το κύριο τμήμα της μεγαλύτερης οργάνωσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ήταν ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ κατά του ISIS στη Συρία από το 2014 και έχασε τουλάχιστον 11.000 άνδρες και γυναίκες μαχητές στις μάχες εναντίον της οργάνωσης.

Χρησιμοποιώντας την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ως πρόσχημα, η Τουρκία εξαπέλυσε μια σειρά καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από τις SDF και απείλησε επανειλημμένα με διασυνοριακή χερσαία επιχείρηση.

Εκτός από την άμεση στόχευση μαχητών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και την καταστροφή της μη στρατιωτικής υποδομής της βορειοανατολικής Συρίας, τα πλήγματα έθεσαν επίσης σε κίνδυνο μερικά από τα εκτιμώμενα 900 στρατεύματα των ΗΠΑ που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στην περιοχή αυτή.

  • «Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται στη Συρία με τοπικούς εταίρους για να νικήσουν το ISIS και να διατηρήσουν την προσωρινή κράτηση περισσότερων από δέκα χιλιάδων κρατουμένων του ISIS», δήλωσε ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ (Patrick Ryder), σε δήλωση της 23ης Νοεμβρίου.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε F-16 για πολλά από αυτά τα χτυπήματα. Ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόν (Frank Pallone) ξεχώρισε τη χρήση των αεροσκαφών από την Τουρκία για να βομβαρδίσει ένα νοσοκομείο κοντά στη συριακή κουρδική συνοριακή πόλη Κομπάνι, για να επαναλάβει την αντίθεσή του στην πώληση νέων (F-16) στην Άγκυρα.

«Ο Ερντογάν βομβάρδισε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο εργάζομαι για να εμποδίσω την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», έγραψε στο Twitter. «Το πρότυπο επιθετικότητας του Ερντογάν δείχνει ότι δεν μπορούμε να του εμπιστευτούμε τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ».

Εκτός από το ότι έθεσε σε κίνδυνο «άμεσα» τα αμερικανικά στρατεύματα με πολεμικά αεροσκάφη κατασκευής των ΗΠΑ, η τουρκική ρητορική έδειξε και πάλι ότι η Άγκυρα παραμένει μη συνεργάσιμη στο θέμα των S-400.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τους S-400», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) σε ομιλία του στις 22 Νοεμβρίου στην επιτροπή προγραμματισμού και προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Akar υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε αρχικά αναζητήσει τον πύραυλο Patriot των ΗΠΑ και τον ευρωπαϊκό SAMP-T, για να εκπληρώσει τις ανάγκες αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, αλλά τελικά επέλεξε τον πύραυλο S-400.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει ότι η Άγκυρα έπρεπε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα, αφού οι δυτικοί σύμμαχοί της και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν της άφησαν άλλη επιλογή. Αυτό το σημείο συζήτησης έχει διαψευσθεί. Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν επίσης να πουλήσουν PAC-3 Patriot στην Τουρκία στα τέλη του 2018, εάν συμφωνούσε να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τους S-400.

Στις 23 Νοεμβρίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του Akar, ο εκπρόσωπος του State Department είπε ότι η στάση των ΗΠΑ ότι τα τουρκικά S-400 είναι ασύμβατα με τον στάνταρ εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και απειλούν την τεχνολογία του ΝΑΤΟ παραμένει η ίδια.

  • Ο αξιωματούχος προέτρεψε επίσης την Τουρκία να απαλλαγεί από τα συστήματα που έλαβε και προειδοποίησε ότι τυχόν νέες συμφωνίες με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα προκαλούσαν πρόσθετες κυρώσεις στην Άγκυρα βάσει του νόμου CAATSA.

Εάν η Τουρκία συνεχίσει να επαναλαμβάνει αυτές τις ενέργειες και δηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες και ξεκινήσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία που έχει απειλήσει, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα εδραιωθεί περαιτέρω, εμποδίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει την έγκριση.

Η ακύρωση της συμφωνίας θα μπορούσε τελικά να αφήσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία χωρίς τις κρίσιμες αναβαθμίσεις που χρειάζεται για να διατηρήσει εκσυγχρονισμένο τον τεράστιο στόλο των F-16 για την επόμενη δεκαετία.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Forbes – Paul Iddon – How Turkey’s Latest Actions Could Fatally Undermine Its Yearlong Bid For New F-16s

Η εφημερίδα “Πολίτης” κατηγορείται για δημοσίευση “φτιαχτού εγγράφου”: Για (δήθεν) μυστική συμφωνία ΔΗΚΟ-Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: