Τουρκικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στη Συρία για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ φιλικών της “ανταρτών”

Τουρκικό άρμα μάχης σε δράση στα σύνορα με τη Συρία. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας, T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




Τουρκικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν την Τρίτη στη βορειοδυτική Συρία προκειμένου να σταματήσουν τις μάχες μεταξύ αντίπαλων “ανταρτών” που αντιτίθενται στον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και δυνάμεις ανταρτών σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, (κείμενο Suleiman AlKhalidi).

Πιο συγκεκριμένα, τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κατέλαβαν θέσεις γύρω από την Καφρ Τζάνα, μια κακοτράχαλη περιοχή την οποία η κύρια ανταρτική ομάδα τζιχαντιστών Hayat Tahrir al Sham (HTS) κατέλαβε τη Δευτέρα από δύο αντίπαλες φατρίες που ανήκουν σε συνασπισμό ανταρτικών δυνάμεων που υποστηρίζεται από την Άγκυρα.

Τούρκοι αξιωματικοί του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας κατέβαλλαν προσπάθειες για να επαναφέρουν τις αντιμαχόμενες φατρίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σάββατο, η οποία οδήγησε σε μια μονοήμερη ανακωχή ύστερα από πέντε ημέρες συγκρούσεων που άφησαν πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

«Η Τουρκία επενέβη τώρα για να σταματήσει τη σύγκρουση και να αποτρέψει την πρόοδο της Hayat Tahrir al Sham ώστε να φέρει και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters ο Waiel Olwan, πρώην αξιωματούχος της αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις έχουν δημιουργηθεί στα βορειοδυτικά που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, κυρίως λόγω ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των ισλαμιστών μαχητών και των πιο εθνικιστικών ενόπλων φατριών.

Οι ανανεωμένες μάχες της Δευτέρας πυροδοτήθηκαν από εκατέρωθεν κατηγορίες ότι και οι δύο πλευρές είχαν αρνηθεί τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί ύστερα από τη μεσολάβηση της Τουρκίας και οδήγησε τους τζιχαντιστές μαχητές να αποσυρθούν από την πόλη Αφρίν.

Η Τουρκία φοβάται ότι η κυριαρχία του HTS σε μεγάλο μέρος του θύλακα των ανταρτών θα έδινε στη Μόσχα το ελεύθερο χέρι για να ανανεώσει τους βομβαρδισμούς μιας περιοχής που φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους, με το πρόσχημα ότι πολεμούν σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές.

Τα ρωσικά μαχητικά κλιμάκωσαν τις τελευταίες ημέρες τα χτυπήματα στην ευρύτερη περιοχή, σε ένα μήνυμα της Μόσχας ότι δεν θα διστάσει να χτυπήσει περιοχές που τώρα υπόκεινται στην ευρύτερη επιρροή της τζιχαντιστικής ομάδας, δήλωσαν τρεις διοικητές ανταρτών που επικαλείται το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η μεγάλη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, με χιλιάδες στρατεύματα που σταθμεύουν σε μια σειρά από βάσεις στη βορειοδυτική Συρία, εμπόδισε τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές δυνάμεις να καταλάβουν την περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Οι αντάρτες είπαν ότι η τζιχαντιστική ομάδα, η οποία έχει επεκτείνει την επιρροή της από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στην περιοχή του Αφρίν, βρίσκεται τώρα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη συνοριακή πόλη Αζάζ, το διοικητικό κέντρο της κυρίαρχης κυβέρνησης της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ReutersSuleiman AlKhalidi – Turkish troops deploy in Syrian town to halt inter-rebel fighting

Γιατί το Βερολίνο πρέπει να διακόψει άμεσα την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία; Η έκκληση Γερμανού δημοσιογράφου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: