Γιατί το Βερολίνο πρέπει να διακόψει άμεσα την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία; Η έκκληση Γερμανού δημοσιογράφου

FILE PHOTO: German Chancellor Olaf Scholz arrives for a press statement following a meeting of the ‘Alliance for Transformation’ at the Chancellery in Berlin, Germany. EPA, CLEMENS BILAN




Η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στην Τουρκία είναι στην πραγματικότητα μία έκθεση που καταγράφει οπισθοδρόμηση. Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) εντοπίζει επιδείνωση παντού:

Στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην Ελευθερία της Γνώμης και στην Ελευθερία του Τύπου, στη Δικαιοσύνη, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Οικονομίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς ή στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες (Συρία, Ιράκ, Ελλάδα και Κύπρο).

Τα παραπάνω γράφει ο ανταποκριτής στην Αθήνα Gerd Höhler, στην Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Δείξτε “κόκκινη κάρτα” στον Erdogan!», με υπότιτλο: «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Recep Tayyip Erdogan γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να της θέσει όρια -και η Γερμανία μπορεί να κάνει κάτι».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ταγιπ Ερντογάν (Erdogan) ακολουθεί μία δική του πορεία και σε σχέση με τη Ρωσία. Η Τουρκία δεν αγνοεί απλώς τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Αυτές υπονομεύονται συστηματικά από τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Εν τω μεταξύ, ο Erdogan εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – ως χειρονομία φιλίας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Wladimir Putin).

Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να υποδύεται τον μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κατά την τελευταία συνάντηση με τον Putin στην Αστάνα δεν έγινε καν λόγος για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ο Putin πρότεινε τη μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Erdogan έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες του να ξεκινήσουν «αμέσως» το σχεδιασμό.

Από τη σκοπιά της Ευρώπης, αυτή δεν είναι μία καλή ιδέα. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση η Ευρώπη θα εξαρτάται άμεσα από δύο απρόβλεπτους αυταρχικούς ηγέτες που θα είναι σε θέση να ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Ο Erdogan έχει ήδη δείξει ότι είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως μέσο άσκησης πίεσης σε βάρος της ΕΕ. Αλλά και όσον αφορά το φυσικό αέριο, δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο -ο φίλος του έχει ήδη δείξει το πώς γίνεται αυτό.

Την ώρα που ο αρχηγός του Κρεμλίνου συνεχίζει τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία με επιθέσεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, ο Erdogan απειλεί σχεδόν καθημερινά τη γείτονά του και εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα με νέες πολεμικές απειλές και το σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα». 

Ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα στρατιωτικής Ιστορίας και Τουρκίας Ryan Gingeras δεν θεωρεί ότι πρόκειται απλώς για κενολογίες. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή».

Μετά τον Putin, ο Erdogan γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα πρέπει επιτέλους να του δείξει «κόκκινη κάρτα». Η Τουρκία έχει εδώ και καιρό αποτύχει να εκπληρώσει τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία ισχύουν για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες.

Ως εκ τούτου, έχει χάσει την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας. Οι στάσιμες ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν και η Τελωνειακή Ένωση να ανασταλεί. Εάν τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες συνεχίσουν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα πρέπει και σε αυτές να επιβληθούν κυρώσεις.

Αλλά και η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους επιθετικούς αυταρχικούς ηγέτες του Βοσπόρου.

Δεδομένων των πολεμικών απειλών κατά του εταίρου στην ΕΕ, της Ελλάδα, θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Διότι τα υποβρύχια θα μετατοπίσουν δυσανάλογα υπέρ της Τουρκίας την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

Το τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο: “Η Ρωσία μπορεί να της παραδώσει φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια θα γίνει τουρκικό με το “άγιο πνεύμα”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: