Ο Πούτιν υποδέχεται 1.000 φέρετρα Ρώσων στρατιωτών την ημέρα: Πανικός στο στράτευμα, πολεμούν με όπλα εποχής Χρουστσόφ

People take water from a water pump in Kyiv, Ukraine, 31 October 2022. “Part of the capital has been left without power as a result of strikes on critical infrastructure facilities. There is no running water in several of the city’s districts,” Kyiv mayor Klitschko said. Russian troops on 24 February entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA, OLEG PETRASYUK




Οι κάτοικοι του Κιέβου αναγκάστηκαν να στηθούν -για πρώτη φορά μαζικά- σε ουρές προκειμένου να προμηθευτούν πόσιμο νερό μετά από τα πλήγματα που επέφεραν ρωσικοί πύραυλοι σε κρίσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές όλης της χώρας.

Την ίδια στιγμή ο αδίστακτος Πούτιν βιώνει μία από τις πλέον οδυνηρές ημέρες από την έναρξη του πολέμου με τουλάχιστον 1.000 νεκρούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κιέβου, και ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εμφανίζουν στιγμές πανικόβλητης φυγής στρατευμάτων του.

Οσον αφορά τις ελλείψεις νερού: Βραδινή ενημέρωση του δημάρχου Κιέβου, Vitaliy Klitschko, ανέφερε ότι το 40% των καταναλωτών στο Κίεβο παρέμενε χωρίς νερό και 270.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα.

Λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν να μην δημοσιοποιείται η πραγματική καταστροφή της ζωτικής σημασίας υποδομής της Ουκρανίας από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η έκθεση πληροφοριών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών που χτυπήθηκαν.

Όμως οι συνέπειες των ρωσικών χτυπημάτων της Δευτέρας αρχίζουν να φαίνονται παντού. Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος ήδη εφαρμόζονται σε αρκετές περιοχές του Κιέβου.

Σκοτάδι στην πρωτεύουσα

Οι Ουκρανοί κλήθηκαν να μειώσουν την ήδη «εξαιρετικά λιτή» κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Zelensky.

Στο Κίεβο, τα φώτα των δρόμων έσβησαν και τα τρόλεϊ αντικαταστάθηκαν με συμβατικά λεωφορεία.

Μεγάλες ουρές έκαναν την εμφάνισή τους παντού στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να μαζέψουν νερό από αντλίες δεδομένου ότι η κατ’ οίκον υδροδότηση διεκόπη.

Ο Δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι έως και το 80% των καταναλωτών του Κιέβου έχουν μείνει χωρίς νερό στα σπίτια τους και προέτρεψε τους συμπολίτες της πρωτεύουσας να βγουν έξω και να προμηθευτούν αποθέματα.

Σε μεταγενέστερη ενημέρωση, πάντως, ο ίδιος είπε ότι πολλά νοικοκυριά είχαν επανασυνδεθεί.

Εκτός από την πρωτεύουσα, επλήγησαν επίσης το Λβιβ, το Ντνιπροπετρόβσκ, το Χάρκοβο και η Ζαπορίζια.

Συνολικά, 18 εγκαταστάσεις – οι περισσότερες από τις οποίες παράγουν ενέργεια – χτυπήθηκαν από πυραύλους και drones σε 10 περιοχές, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Στόχος το χάος και ο πανικός

Τα πλήγματα της Δευτέρας διεξήχθησαν αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση με droneς στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο.

Οι ρωσικές δυνάμεις «άλλαξαν την τακτική τους» μετά την άφιξη του στρατηγού Σουροβίκιν – του οποίου το παρατσούκλι είναι Στρατηγός Αρμαγεδδών – και «άρχισαν ανοιχτά να πολεμούν τον άμαχο πληθυσμό, όχι με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας». .

Στόχος, είπε, ήταν να προκληθεί «χάος και πανικός» στον πληθυσμό, «όταν έχει πολύ κρύο και σκοτάδι».

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε αυτή την τακτική ως «τρομοκρατία».

«Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία πολεμά τους αμάχους», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών – απηχώντας μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί συμπατριώτες του.

Βαριές ήττες στο στρατιωτικό πεδίο

Την ίδια στιγμή πάντως, το Κίεβο ισχυρίζεται ότι σχεδόν 1.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα στα μέτωπα της Ουκρανίας, γεγονός που, εφόσον ισχύει, σηματοδοτεί την πιο «θανατηφόρα ημέρα» για τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που τα στρατεύματά του πραγματοποίησαν την εισβολή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις καταγράφουν κέρδη σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία, με τις μάχες να εντείνονται στα ανατολικά της χώρας και στη Χερσώνα.

Το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι 950 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών του αντιπάλου σε τουλάχιστον 71.200.

Μάλιστα οι Ουκρανοί δημοσιεύουν, ως ένα ακόμη παράδειγμα ανικανότητας των δυνάμεων του Πούτιν, βίντεο που εικονίζει πανικόβλητους Ρώσους στρατιώτες να δραπετεύουν ύστερα από επίθεση ουκρανικών δυνάμεων

Τα πλάνα, πιθανότατα από τη Χερσώνα, δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να τρέχουν προς ένα τεθωρακισμένο όχημα καθώς ουκρανικοί πύραυλοι πέφτουν βροχή πάνω τους.

Με τουφέκια του Χρουστσόφ

Τέλος, πληθαίνουν οι ενδείξεις για ελλιπή εξοπλισμό των Ρώσων στρατιωτών και δη των νεοσυλλέκτων που φέρεται να τους έχουν προμηθεύσει με τουφέκια του ΄50.

Αυτό αναφέρουν στην ημερήσια ενημέρωσή τους οι Βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, μιλώντας για “πλημμελώς εξοπλισμένους” στρατιώτες οι οποίοι πιθανόν να φέρουν όπλα τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση που “δύσκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν”.

Το Κρεμλίνο διέταξε μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο, αλλά σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, πιθανόν να χρησιμοποιούν όπλα από την δεκαετία του ’50 καθώς που η Μόσχα χρησιμοποιεί “καταπονημένα συστήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι έφεδροι αυτοί έχουν εξοπλιστεί με τουφέκια που κυκλοφόρησαν προς τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Η ενημέρωση της υπηρεσίας πληροφοριών, που αναρτήθηκε στο Twitter, ανέφερε ότι:

“Τον Σεπτέμβριο, Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφραζαν ανησυχία ότι κάποιοι έφεδροι που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα έφθαναν στην Ουκρανία χωρίς όπλα”.

“Εικόνες που είναι δημοσίως διαθέσιμες υποδηλώνουν ότι αυτά τα τουφέκια, με τα οποία έχουν εξοπλιστεί οι έφεδροι που επιστρατεύθηκαν είναι κατά κανόνα τύπου Καλάσνικοφ, ένα όπλο το οποίο για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1959. Πολλά είναι πιθανόν σε κατάσταση που δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν αφού φυλάσσονταν πλημμελώς”.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί αναφέρουν:

Η Ρωσία έχει αναπτύξει αρκετές χιλιάδες νεοεπιστρατευμένους εφέδρους στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία από τα μέσα Οκτωβρίου. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καλά εξοπλισμένοι.

Τον Σεπτέμβριο, οι Ρώσοι αξιωματικοί ανησυχούσαν ότι ορισμένοι έφεδροι που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα έφταναν στην Ουκρανία χωρίς όπλα.

Οι εικόνες ανοιχτού κώδικα υποδηλώνουν ότι αυτά τα τουφέκια που έχουν δοθεί σε επιστρατευμένους εφέδρους είναι συνήθως AKM, ένα όπλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1959. Πολλά από αυτά είναι πιθανόν σε ελάχιστα χρησιμοποιήσιμη κατάσταση λόγω κακής συντήρησης.

Το AKM εκτοξεύει πυρομαχικά 7,62 mm, ενώ οι τακτικές μονάδες μάχης της Ρωσίας είναι ως επί το πλείστον οπλισμένες με τυφέκια AK-74M ή AK-12 των 5,45 mm.

Η ενσωμάτωση εφέδρων με συμβασιούχους στρατιώτες και βετεράνους μάχης στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι να πρέπει να προωθήσουν δύοτύπους πυρομαχικών φορητών όπλων στις θέσεις της πρώτης γραμμής, αντί ενός.

Αυτό πιθανότατα θα περιπλέξει περαιτέρω τα ήδη πιεσμένα συστήματα logistics της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Daily Mail. MoD

Τρομακτικό κάζο της Ρωσίας: Τους αχρήστεψαν με drones και τη νέα ναυαρχίδα “Ναύαρχος Μακάροφ” μέσα στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: