Τρομακτικό κάζο της Ρωσίας: Τους αχρήστεψαν με drones και τη νέα ναυαρχίδα “Ναύαρχος Μακάροφ” μέσα στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης [videos]

FILE PHOTO: Το “Ναύαρχος Μακάροφ” είχε γίνει η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά την βύθιση του “Moska” από ουκρανική πυραυλική επίιθεση. Screenshot via YouTube.




Η νέα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το “Ναύαρχος Μακάροφ”, υπέστη ζημιές και πιθανώς αχρηστεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας τολμηρής ουκρανικής επίθεσης με drone το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, σύμφωνα με  βίντεο που εξέτασε η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι ερευνητές ανοιχτού κώδικα είπαν ότι η φρεγάτα ήταν ένα από τα τρία ρωσικά πλοία που χτυπήθηκαν το Σάββατο. 

  • Ένα σμήνος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη – μερικά πετούσαν στον αέρα, άλλα  γλιστρώντας γρήγορα πάνω στα νερά  – χτύπησε τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις 4.20 π.μ.

Βίντεο από ένα από τα θαλάσσια drones δείχνει το μη επανδρωμένο όχημα να πλέει ανάμεσα σε εχθρικά σκάφη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο “Ναύαρχος Μακάροφ” έχει περιέλθει σε κατάσταση που να μην μπορεί να επιχειρήσει ή διέφυγε με ελαφρές ζημιές. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ύφαλά του τρυπήθηκαν και τα συστήματα ραντάρ κατέρρευσαν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν δυνατές εκρήξεις στο νότιο τμήμα της Σεβαστούπολης, σε μια περιοχή γνωστή ως Riflemen’s Bay. Μια σχολή του ρωσικού ναυτικού βρίσκεται εκεί κοντά.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα είπε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε εννέα αεροπορικά και επτά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολλά από τα οποία αναχαιτίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα ρωσικό ελικόπτερο. Δεν έκανε καμία αναφορά στο “Ναύαρχο Μακάροφ”. Το υπουργείο παραδέχτηκε ότι υπήρξε «μικρή ζημιά» σε ένα ναρκαλιευτικό, το Ivan Golubets.

Την Κυριακή, η Μόσχα είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανακτήθηκαν και βρίσκονται υπό ανάλυση. Το υπουργείο είπε ότι ήταν εξοπλισμένα με μονάδες πλοήγησης καναδικής κατασκευής. Κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίθεση και είπε ότι μια μονάδα του Βασιλικού Ναυτικού ήταν ο εγκέφαλος στις επιχειρήσεις από το λιμάνι Ochakiv της νότιας Ουκρανίας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το απέρριψε αυτό.

Ουκρανός δημοσιογράφος, ο Andriy Tsaplienko, μοιράστηκε δραματικά πλάνα που τραβήχτηκαν από drone σε δράση ανοιχτά των ακτών της Κριμαίας, στα οποία φαινόταν να αποφεύγει τις σφαίρες που χτυπούσαν το νερό καθοδόν προς ένα πλοίο-στόχο.

  • Είπε ότι το “Ναύαρχος Μακάροφ” υπέστη ζημιές μαζί με τουλάχιστον δύο άλλα πλοία που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ , συμπεριλαμβανομένου ενός μεταφορικού πλοίου. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά πλοία όχι απλώς να έχουν υποστεί ζημιές αλλά να βυθίζονται», έγραψε.

Την Κυριακή το GeoConfirmed , εθελοντική ομάδα ερευνών, είπε ότι μια «φρεγάτα κλάσης Admiral Grigorovich» ήταν θύμα της επίθεσης. Αφού εξέτασε φωτογραφίες, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Μόνο το “Ναύαρχος Μακάροφ” ταιριάζει με αυτήν την κατηγορία για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας». Το βίντεο σταματά όταν ένα drone φτάνει στο ρωσικό σκάφος, με το μη επανδρωμένο σκάφος «πιθανότατα» να ανατινάζεται κατά την πρόσκρουση.

Οι βοηθοί του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησαν να εννοηθεί ότι η χώρα βρίσκεται πίσω από την καλά οργανωμένη επιδρομή το Σάββατο.

Η κυβέρνησή του δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η … προϊστορία του Moskva και η εξέλιξη των drones

 Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κίεβο φαίνεται να επιφέρει σκληρό πλήγμα σε ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση που έπιασε το Κρεμλίνο απρόσεκτο.

Ακολουθεί τη δραματική βύθιση τον Απρίλιο της τότε ναυαρχίδας του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva, με πλήρωμα 510 ατόμων. Πολλοί χάθηκαν.

  • Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία έχασε ναυαρχίδα μετά τον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο του 1905, με το Moskva το μεγαλύτερο σκάφος που βυθίστηκε σε σύγκρουση από το 1945.Ολόκληρος ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας φαίνεται τώρα ευάλωτος καθώς υπέστη πλήγμα και η νέα ναυαρχίδα.

Ο Andriy Zagorodnyuk , πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, περιέγραψε το πλήγμα του Σαββάτου ως «μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη».

«Όποιος το έκανε χρησιμοποίησε ομαδική επίθεση. Δεν είναι σαν ένας πύραυλος να χτυπά έναν στόχο. Είναι συντονισμένο. Ένας αριθμός εναέριων και θαλάσσιων drones υπερφορτώνουν το ρωσικό αμυντικό σύστημα. Αν πυροβολήσεις, πέφτουν ένα ή δύο κάτω, τα άλλα περνούν», είπε στον Guardian. «Αυτή είναι μια τακτική σμήνους».

Ο Zagorodnyuk είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι τα drones είχαν «μια πολύ ισχυρή σύνδεση ζωντανού βίντεο».

Κατάφεραν να καταγράψουν την επίθεση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε λειτουργία σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων από τις ουκρανικές ακτές.

  • «Το ότι αυτό μπορεί να γίνει σε αυτή την απόσταση είναι αξιοσημείωτο», παρατήρησε. Αντίθετα, τα ιρανικά drones καμικάζι που επιτέθηκαν στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες ήταν πιο πρωτόγονα και «πέταξαν στα τυφλά», σημείωσε.

Η Ουκρανία έχει δείξει ότι είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους μεγάλων αποστάσεων στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Εικάζεται ότι χτύπησε τη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία , το αεροδρόμιο Saky και – πριν από δύο μήνες – το κτίριο του ναυτικού αρχηγείου στη Σεβαστούπολη.

Ο Ζελένσκι έχει ορκιστεί να απελευθερώσει την Κριμαία, μαζί με όλη την κατεχόμενη νότια και ανατολική Ουκρανία.

 

 

 

Mε πληροφορίες από The Guardian

 

Τί σημαίνει το χτύπημα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva; “Θεία δίκη” για τους Ουκρανούς – Πλήγμα γοήτρου στη Ρωσία [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: