Στο χείλος του γκρεμού ο Πούτιν, παίζει τον παπά με τα νέα «σύνορα»: Θα ρωτήσουμε και θα δούμε, λέει τώρα το Κρεμλίνο καθώς οι Ουκρανοί προελαύνουν

FILE PHOTO: Ρωσικό τανκ στα χέρια Ουκρανών σο Χάρκοβο στις 30 Σεπτ. 2022. EPA, OLEG PETRASYUK




Οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές στη Μόσχα καθώς πληροφορίες και εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο Πούτιν βρίσκεται πλέον σε τρομακτικό αδιέξοδο.

Και αυτό έγινε σαφέστατο με μια νέα ανακοίνωση του Κρεμλίνου που ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν ελέγχει τίποτε στο πολεμικό μέτωπο που το ίδιο δημιούργησε με την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ και οι απειλές για πυρηνικό πλήγμα, από σήμερα … δίνουν τη θέση τους σε μια “ισορροπημένη προσέγγιση”.

Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση ανακτά εδάφη στις περιοχές της ανατολικής αλλά και της νότιας Ουκρανίας – ουσιαστικά συνεχίζοντας την επίθεση σε εδάφη που από την Παρασκευή υποτίθεται ότι είναι Ρωσικά, αφού προσαρτήθηκαν επισήμως από τη Μόσχα, το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Πούτιν θα τα “διαφυλάξει” με κάθε μέσον – συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού πλήγματος – όπως πολλάκις έχει προειδοποιήσει.

Δεν διαφαίνεται, λοιπόν, κάτι τέτοιο.

Ώρα με την ώρα οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν εδάφη. Οι Ρώσοι είτε τρέπονται σε φυγή – όπως επισήμως ανακοινώθηκε στην περίπτωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν στο προσαρτημένο [άρα ρωσικό;] Ντονέτσκ – είτε βρίσκονται κατά δεκάδες χιλιάδες περικυκλωμένοι, όπως στην περίπτωση της δυτικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο στη Χερσώνα.

Η απάντηση του Κρεμλίνου σ’ αυτές τις απώλειες και οπισθοχωρήσεις στα μέτωπα ήρθε σήμερα δια στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ, του εκπροσώπου του Πούτιν, ο οποίος έκανε μια αλλοπρόσαλλη δήλωση που εν ολίγοις δείχνει πως τα σύνορα της Ρωσίας – μετά την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών – είναι …. μετακινούμενα!

Άρα, πιθανόν να μην συμπεριλαμβάνονται στη Ρωσία όποια εδάφη επανακαταλαμβάνουν οι Ουκρανοί;

Διότι αν είναι Ρωσία η Λιμάν, για παράδειγμα, θα έπρεπε να υπάρξει προάσπιση των πάτριων εδαφών από τον Πούτιν. Ομως, δεν εκδηλώθηκε απάντηση…

Αντ’ αυτού σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η Ρωσία θα “διαβουλευτεί” με τους τοπικούς πληθυσμούς των δυο ουκρανικών περιοχών που προσάρτηση την περασμένη Παρασκευή, για να προσδιορίσει τα “ακριβή σύνορα” των περιοχών που θα ενσωματωθούν στην Ρωσία.

«Θα συνεχίσουμε να συμβουλευόμαστε τους πληθυσμούς αυτών των περιοχών», δήλωσε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στις νότιες περιοχές Χερσώνας και Ζαπορίζια που ελέγχονται πλέον εν μέρει από τον ουκρανικό στρατό

Παίρνουν πίσω και τις φοβέρες για πυρηνικό πλήγμα;

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ μιας “ισορροπημένης προσέγγισης” στο θέμα των πυρηνικών όπλων, κι όχι βάσει του συναισθήματος, μετά τη δήλωση σημαντικού συμμάχου του Πούτιν, ο οποίος κάλεσε το σαββατοκύριακο τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει “πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος” στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τα σχόλια που έκανε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο πολεμοχαρής ηγέτης της Τσετσενίας, ο οποίος επέκρινε επίσης την ηγεσία του στρατού της Ρωσίας για αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι [ο Καντίροφ] έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα.

Η βάση για οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία καθορίζεται από το πυρηνικό της δόγμα, επισήμανε επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

 

Και όλα αυτά ενώ οι εκτιμήσεις στη Δύση συγκλίνουν στο ότι ο Πούτιν όχι μόνον βρίσκεται σε αδιέξοδο αλλά κινδυνεύει και με ανοικτή στάση του στρατού εναντίον του.

Με πληροφορίες από AFP/The Guardian

Εφιάλτης για τη Μόσχα και στο 2ο μέτωπο της Χερσώνας: Ανακατέλαβαν εδάφη οι Ουκρανοί * Παγιδευμένοι 25.000 Ρώσοι στρατιώτες [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: