Εφιάλτης για τη Μόσχα και στο 2ο μέτωπο της Χερσώνας: Ανακατέλαβαν εδάφη οι Ουκρανοί * Παγιδευμένοι 25.000 Ρώσοι στρατιώτες [photos, videos]

Άνδρες των Ουκρανικών δυνάμεων με εθνικές σημαίες φωτογραφίζονται σε ένα απ’ τα χωριά που απελευθέρωσαν στην περιοχή της Χερσώνας. Photo via Twitter




Πέραν της προέλασης στα ανατολικά της Ουκρανίας, με συμβολική και στρατηγική νίκη την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν την προέλασή τους και στο δεύτερο μέτωπο του νότου.

Όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ομολόγησε και ο ίδιος ο διορισμένος απ’ τους Ρώσους διοικητής της περιοχής, ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε δυο χωριά στη Χερσώνα και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατά των Ρώσων εισβολέων.

Ο Ζελένσι είπε ότι απελευθερώθηκαν δυο μικροί οικισμοί, το Αρχανχέλσκ και το Μιρολιουμπίβκα.

Παράλληλα οι Ουκρανοί προχώρησαν και επανέκτησαν τον έλεγχο σε κάποια εδάφη της περιοχής του Λουχάνσκ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν κατέχει όλο το έδαφος καμιάς από τις περιοχές της κατεχόμενης Ουκρανίας των οποίων την προσάρτηση διακήρυξε επισήμως την περασμένη Παρασκευή, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Καθόλου τυχαία το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι  θα διαβουλευτεί με τους κατοίκους που ζουν σε δύο από τις ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα –Χερσώνα και Ζαπορίζια– για το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους.

«Θα συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε με ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους του Reuters

  • Η επιβεβαίωση των ουκρανικών επιτυχιών ήρθε και από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ οι οποίοι ανέφεραν πως τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων. 

Παράλληλα, το Reuters αναφέρει ότι στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Βλαντιμίρ Σάλντο , ο επικεφαλής της διορισμένης από τους Ρώσους αρχής της περιοχής, παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί είχαν κερδίσει κάποιο έδαφος στην περιοχή.

  • «Είναι τεταμένη η κατάσταση, ας το θέσω έτσι», είπε.

Οι  αναφορές αυξάνονται για επικείμενη ρωσική κατάρρευση στο μέτωπο της Χερσώνας, όπου περίπου 25.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι παγιδευμένοι στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο με γέφυρες κατά μήκος του ποταμού μερικώς κατεστραμμένες και ανίκανες να υποστηρίξουν στρατιωτικά οχήματα.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian

 

Το τέλος του “τσάρου” Πούτιν: Για στρατιωτικό αδιέξοδο μιλούν στις ΗΠΑ, ανταρσία κατά τα πρότυπα του Ποτέμκιν υπονοούν στη Μόσχα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: