Το τέλος του “τσάρου” Πούτιν: Για στρατιωτικό αδιέξοδο μιλούν στις ΗΠΑ, ανταρσία κατά τα πρότυπα του Ποτέμκιν υπονοούν στη Μόσχα

FILE PHOTO Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin σε συνεδρίαση με μέλη του Ρωσικοού Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Μόσχα. 29 Σεπτεμβρίου 2022 EPA, GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN




Το αδιέξοδο του Πούτιν επί του πολεμικού πεδίου είναι μη αναστρέψιμο εκτιμούν αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ενώ δικοί του άνθρωποι τον παρομοιάζουν με τον τελευταίο τσάρο και υπενθυμίζουν το φρικτό τέλος του μετά την ανταρσία του Ποτέμκιν. Τα συμπεράσματα είναι κοινά. Η στρατιτιωτική και στη συνέχεια πολιτική ήττα του Βλαδίμηρου Πούτιν είναι απλώς θέμα χρόνου και δη όχι μακρινού.

Το φάντασμα της ανταρσίας του Ποτέμκιν 

Λίγα έθνη έχουν τόσο βαθιά αίσθηση της ιστορίας τους όσο οι Ρώσοι. Πράγματι, ο Πρόεδρος Πούτιν δικαιολόγησε την εισβολή του σε ένα ανεξάρτητο γειτονικό κράτος στη βάση ενός τετριμμένου φυλλαδίου σχετικά με την ιστορική «ενότητα» Ρώσων και Ουκρανών.

Αλλά μια άλλη λέξη, επίσης με μεγάλη απήχηση στη ρωσική ιστορία, κρέμεται τώρα πάνω από την αποτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία του Κρεμλίνου. Και αυτή η λέξη είναι: Ανταρσία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αναφέρθηκε στο κύριο τηλεοπτικό κανάλι της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα από τη γυναίκα που περιγράφεται ως η επικεφαλής προπαγανδίστρια του Πούτιν, Μαργαρίτα Σιμονιάν, κατά τη διάρκεια του βραδινού προγράμματος συζήτησης για την κατάσταση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Η εντυπωσιακή Σιμονιάν είναι η επικεφαλής του RT, του αγγλόφωνου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου του Κρεμλίνου (τώρα απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο). αλλά εδώ μιλούσε σε ένα ρωσικό ακροατήριο.

Οργιζόταν για την ανικανότητα με την οποία γινόταν η «μερική επιστράτευση » του Πούτιν, που ανακοινώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, και η απίστευτη ανεπάρκεια των προμηθειών που παρέχονται στους εκατοντάδες χιλιάδες που κλήθηκαν να πολεμήσουν: «Φοιτητές, άτομα με σοβαρά προβλήματα ασθένειες, ανύπαντρες μητέρες, άτομα ηλικίας 62 ετών. . . και να μου δίνουν σάπια πράγματα, χωρίς κράνη ή πανοπλία».

Προειδοποίησε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων: «Σύντροφοι Διοικητές: μην εξοργίζετε τον κόσμο!».

Η αλαζονεία των “τσάρων” κακός σύμβουλος 

Και τώρα ήρθε η αναφορά σε ιστορικό προηγούμενο. Η Σιμονιάν είπε στους «διοικητές» να θυμούνται την ανταρσία στο Θωρηκτό Ποτέμκιν κατά τη διάρκεια του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου του 1905, η οποία προκλήθηκε από το γεγονός ότι όλο το κρέας που είχε στη διάθεσή του το πλήρωμα είχε μολυνθεί από σκουλήκια.

«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι το 1905, τέτοια μικρά πράγματα οδήγησαν στην πρώτη ανταρσία μιας ολόκληρης στρατιωτικής μονάδας στην ιστορία της χώρας μας. Είναι αυτό που θέλετε?’

Φυσικά, απάλλαξε τον Πούτιν από κάθε κριτική και επαίνεσε το απόλυτο αφεντικό της που ανέλαβε «το πολύ βαρύ φορτίο της ευθύνης αποκλειστικά πάνω του». Αμφιβάλλω ότι αυτό θα παρηγόρησε τον όλο και πιο παραπλανημένο ένοικο του Κρεμλίνου.

Όπως και η εισβολή στην Ουκρανία, ο ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος του 1905 είδε την πολύ μεγαλύτερη χώρα να υποφέρει από μια σειρά γκάφες που βασίζονταν στην υπερβολική αίσθηση της δικής της στρατιωτικής ικανότητας — και, προς έκπληξη, οι Ιάπωνες κέρδισαν.

Οι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές του Τσάρου για την καταστολή των εξεγέρσεων  και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε μια «προσωρινή κυβέρνηση», με τον Τσάρο να παραιτείται την επόμενη μέρα, 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο Πούτιν, ο οποίος αναλαμβάνει όλο και περισσότερο τον προσωπικό έλεγχο του στρατιωτικού σχεδιασμού, à la τσάρος Νικόλαος II, είχε αντισταθεί στο αίτημα των αξιωματικών του να υποχωρήσουν νωρίτερα από την πόλη Λίμαν. Αυτή η τελευταία σφαγή των Ρώσων είναι εναντίον του ακόμα κι αν η Μαργαρίτα Σιμονιάν και άλλοι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι τα “πισωγυρίσματα” είναι ευθύνη των «διοικητών» και όχι του διοικητή- Αρχηγός.

Αλλά οι προειδοποιήσεις της για «ανταρσία» και ακόμη και ένα ακόμη «Ποτέμκιν» —που έχουν τις ρίζες τους σε μερικά από τα πιο ταραχώδη επεισόδια της ρωσικής ιστορίας— είναι ο οιωνός του τέλους αυτού του πολέμου, αν όχι της πτώσης του Πούτιν.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας δεν έχουν απλώς έλλειψη τροφίμων και του πιο βασικού εξοπλισμό. Στην πρόσφατη επιστράτευση, τους είπαν ακόμη και να πάρουν τα ταμπόν των συζύγων και των φιλενάδων τους για να βάλουν τις πληγές τους, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τουρνικέ.

Ο Πούτιν θεωρεί τον εαυτό του ως τον διάδοχο των πιο σεβαστών ηγεμόνων της χώρας του – ιδίως του Μεγάλου Πέτρου – στην αποκατάσταση αυτού που θεωρεί ως έδαφος δικαιωματικά της Ρωσίας. Αντίθετα, αντιμετωπίζει τη μοίρα του τελευταίου των Τσάρων.

Ο Πούτιν είναι καταδικασμένος να αποτύχει

Ο στρατηγός των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πετρέους-το πρώην αφεντικό της CIA- μιλώντας στην εκπομπή «This Week» στο ABC, θεώρησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στο πεδίο  της μάχης είναι μη αναστρέψιμη. Καμία άτακτη επιστράτευση  – μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί – καμία προσάρτηση, καμία πυρηνική απειλή, έστω και συγκαλυμμένη, δεν μπορεί να τον βγάλει από αυτή την κατάσταση. »

Ο πρώην στρατηγός προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, «θα εξαλείψουν [τις ρωσικές συμβατικές δυνάμεις] [που μπορούν] να δουν και να αναγνωρίσουν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και επίσης στην Κριμαία, καθώς και όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα». αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο του εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο κ. Πετρέους υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη Μόσχα για «καταστροφικές συνέπειες» εάν το Κρεμλίνο αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η ακτινοβολία από μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία πιθανότατα θα φτάσει στις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ, καθιστώντας την επίθεση, επίθεση πλέον κατά της συμμαχίας.

 

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk /lemonde.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Εξευτελισμός Πούτιν: Ορισε τα σύνορα των “προσαρτημένων” περιοχών ενώ εξελίσσεται ανακατάληψη τους από τους Ουκρανούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: