Παρουσιάστηκε στη Λευκωσία και τη Λεμεσό το βιβλίο “Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι” του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή

Για το βιβλίο του Ντίνου Αυγουστή (στο βήμα) μίλησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου. Φωτογραφία μέσω του συγγραφέα




Η Λεμεσός και η Λευκωσία παρουσίασαν τους “Έλληνες Κύπριους Αθεράπευτους” του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή. Γέμισαν ασφυκτικά οι αίθουσες! Η συγκίνηση μεγάλη!

Τις δύο παρουσιάσεις οργάνωσαν ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Στροβόλου, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η Συντεχνία Εργατών Κύπρου (Σ.Ε.Κ.), η 33η Μοίρα Καταδρομών 1974 – Πέλλαπαϊς, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.) και οι Εκδόσεις «ΓΕΡΜΑΝΟΣ»

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.

«Κεντρικό μήνυμα του βιβλίου» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζερβάκης, «είναι η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία. Προβάλλοντας έμμεσα και άμεσα τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αυτοδιάθεσης των λαών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σταθερές αξίες που αποτελούν άσβεστο φάρο απέναντι στις προκλήσεις και δυσκολίες που ταλανίζουν το έθνος μας….

Αναμφίβολα, το βιβλίο αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη τιμής και μνήμης στον ακατάπαυστο αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, για τις παρούσες αλλά περισσότερο για τις επερχόμενες γενιές και μια αξιόλογη και αξιόπιστη επιλογή όσων επιθυμούν να μελετήσουν την πορεία του πολύπαθου νησιού μας διαμέσου των αιώνων.

Ένα βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του σχεδόν κάθε οικογένεια της Κύπρου αντικρίζει μεγάλα κομμάτια από την ιστορία δικών της ανθρώπων και των προγόνων της, οι οποίοι πάλεψαν και πολλοί αυτοπροαιρέτως θυσιάστηκαν για την υπέρτατη αγάπη, αυτήν προς την Πατρίδα και την Μητέρα Ελλάδα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παπαπολυβίου ο οποίος τόνισε:

«… Ο Ντίνος Αυγουστή συγκαταλέγεται στους άμισθους και άτυπους προξένους και πρεσβευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού στην Ελλάδα, παρότι ζει σε μια πόλη, τη Λάρισα όπου η κυπριακή παρουσία, φοιτητική και εγκαταστημένων οικογενειών, είναι λιγοστή.

Δεν έχει σταματήσει, εδώ και δεκαετίες, να εργάζεται άοκνα και ανυστερόβουλα για την Κύπρο έχοντας καταφέρει το όνομά του να γίνει συνώνυμο με την ιδιαίτερή μας πατρίδα στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Λάρισα.

Με εκατοντάδες δημοσιεύσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές, με εκδόσεις βιβλίων, με συνέδρια, με συνεχή παρουσία στις τοπικές εκδηλώσεις, με την ανάδειξη των δεσμών της Κύπρου με τη Θεσσαλία και γενικότερα τη μητροπολιτική Ελλάδα.

Το βιβλίο του «Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι» αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Κύπρου, τη διαχρονική τους προσφορά στον Ελληνισμό και είναι μια κιβωτός πληροφοριών για την ιστορία του νησιού μας …».

Τέλος, το λόγο έλαβε ο συγγραφέας ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην παρουσίαση του βιβλίου στην Κύπρο και τους παρευρισκόμενους, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή που προηγήθηκε μέχρι στην έκδοση του βιβλίου και στους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του.

«‘Έλληνες Κύπριοι αθεράπευτοι», είπε, γιατί οι Έλληνες  της Κύπρου, παρά τις δύσκολες δοκιμασίες και τις συχνές προδοσίες  παραμένουν αθεράπευτα προσηλωμένοι και συστρατευμένοι στις ιδέες και τα οράματα του  Ελληνισμού.

Το συντονισμό των εκδηλώσεων είχαν ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Τόκας (αδελφός του αείμνηστου Μάριου Τόκα) και ο Διδάσκαλος ειδικής Αγωγής κ. Μακρής Παντελής.

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απηύθυναν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Γενικός Γραμματέας της Σ.Ε.Κ. κ. Ανδρέας Μάτσας και ο πρόεδρος της 33ης Μοίρας Καταδρομών 1974 – Πέλλαπαϊς κ. Λάμπρος Κακουλλής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί έφεδροι Καταδρομείς συμπολεμιστές του συγγραφέα, οι αγωνίστριες της αντίστασης Ελένη Φωκά, Χαρίτα Μάντολες, Ελένη Ευθυμίου, η εξαίρετη εκπαιδευτικός και συγγραφέας κα Ευρυδίκη Περικλέους, ο Διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ. κ. Παναγιώτης Κεραμιδάς, ο επιτελάρχης του Γ.Ε.Ε.Φ. κ. Ιωάννης Βασιλάκης, πολλοί αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, ο αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. αδελφός του ήρωα Κυριάκου Μάτση κ. Γιαννάκης Μάτσης, πολλοί συγχωριανοί του συγγραφέα με επικεφαλής τον κοινοτάρχη Μοναγριού κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Γέροντας Γεννάδιος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Σταύρος Ολύμπιος, φίλοι δημοσιογράφοι του Ρ.Ι.Κ. που κάλυψαν την εκδήλωση και πολλοί άλλοι.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την προβολή ταινίας μικρού μήκους για τους αγωνιστές της  αγχόνης και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην Ομογένεια της Αμερικής: Ενώνει τις δυνάμεις του με τους “Sounds of Cyprus”, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: