Παραζάλη Ερντογάν μετά το ράπισμα Μενέντεζ: Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε εναντίον μας την Ελλάδα μετά από 100 χρόνια

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εναρκτήρια ομιλία του στην συνέλευση της τουρκικής βουλή. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία “Θα ήταν πολύ σημαντικό αν αυτή ήταν μια από τις πρώτες επισκέψεις στο εξωτερικό της κυρίας Μελόνι ως πρωθυπουργού”, δήλωσε ο Άντρι Γιερμάκ επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.




Στο στόχαστρο του Ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν βρέθηκε ξανά η Ελλάδα αλλά και οι ΗΠΑ.

Λίγες μόνον ώρες μετά την αποφασιστική παρέμβαση του Γερουσιαστή Μενέντεζ , ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε νέα… κατά πάντων επίθεση:

«Ξέρουμε καλα ποιος έχει εξαπολύσει εναντίον μας την Ελλάδα ύστερα από 100 χρόνια», ανέφερε ο Ερντογάν, ο οποίος σε άλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε προκλητικότατα:  «Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα». 

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τα εξής: «Το να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά είναι ασυμβίβαστο με τη λογική και τη συμμαχία. Η πολιτική της προβοκάτσιας και της έντασης δεν είναι προς όφελος κανενός».

Και ξανά εκβιασμοί στο ΝΑΤΟ

Συνεχίζοντας τους κωμικοτραγικούς λεονταρισμούς του, ο Ερντογάν απείλησε ότι ηΤουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει.

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ήδη από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει, υποκριτικά, στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Μέχρι σήμερα 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ –σε σύνολο 30—έχουν επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.

Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία.

Στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο προς τη Συμμαχία για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως απείλησε με βέτο στην περίπτωση που δεν τηρηθούν όλοι οι όροι.

Σουηδική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας αφορά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσης στην Άγκυρα Τούρκων αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών και μελών του κινήματος του Γκιουλέν.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπογραμμίζουν ότι για τα αιτήματα έκδοσης αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φινλανδία είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει έξι αιτήσεις έκδοσης.

Η Σουηδία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο την πρώτη έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όμως αυτός κατηγορούνταν για τραπεζική απάτη.

Για την τουρκική επιθετικότητα ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Φον ντερ Λάιεν: Ζήτησε αποφσιστική στήριξη από την ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: