Ο γερουσιαστής συνήθως «χτυπά» τις Παρασκευές: Δέξου τους όρους μου για να πάρεις τα F-16 απαιτεί ο Μενέντεζ από τον Ερντογάν (video)

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογρaφία από το λογαριασμό του γραφείου του στο flickr




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι αυταρχικοί ηγέτες, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργούν κρίσεις, ο ένας στην Ουκρανία με την άνανδρη εισβολή και ο άλλος με τις πολεμικές κραυγές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ένας γερουσιαστής τολμά και τους αντιμετωπίζει στα ίσια.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το πρωί της Παρασκευής επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του Πούτιν, ο οποίος προχώρησε σε προσάρτηση τεσσάρων, υπό κατοχή, περιοχών της Ουκρανίας και το απόγευμα, έστειλε το μήνυμα στον Ερντογάν, ότι για να αγοράσει τα αμερικανικά F-16 πρέπει να δεχθεί και να υλοποιήσει τους όρους που του έθεσε ο γερουσιαστής.

Πρόκειται για σκληρούς όρους, που απέρριψε ήδη ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλά την ίδια στιγμή, αν και μπουντουλάς, αντιλαμβάνεται ότι η μόνη επιλογή της Άγκυρας είναι αυτή: Να σταματησει να είναι διεθνής ταραξίας και να καταστεί μία φυσιολογική χώρα.

  • Ο κ. Μενέντεζ δεν τάχθηκε μόνο απέναντι στον Ερντογάν για το θέμα των F-16, αλλά και εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος -για ένα ανεξήγητο λόγο- υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο όταν συναντήθηκαν στη Μαδρίτη ότι θα φροντίσει, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, να «κλείσει» η αγορά των αμερικανικών μαχητικών.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και δέκα μήνες μετά τη λήψη του τουρκικού αιτήματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτό δεν έχει σταλεί στις Επιτροπές Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, ούτε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η αποστολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι άλλο: Έχουν εξασφαλιστεί οι ψήφοι για να γίνει αποδεκτό το τουρκικό αίτημα; Και τι θα πράξουν οι επικεφαλής των τεσσάρων επιτροπών; Θα δεχθούν τον τουρκικό εκβιασμό; Χλωμό το βρίσκω…

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ μίλησε πρώτος. Και ο λόγος του είναι ισχυρός. Όπως γράφουμε σε άλλη είδηση (ΕΔΩ) ο γερουσιαστής κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για τον Προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA), με στόχο να σταματήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Βεβαίως, εάν οι Τούρκοι αλλάξουν συμπεριφορά, θα μπορούσαν να αγοράσoυν τα 40 μαχητικά και να επιδιορθώσoυν και να αναβαθμίσουν άλλα 80. Αλλά πρέπει να αποδεχθούν τους όρους του κ. Μενέντεζ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδηγμα…

Οπωσδήποτε, οι όροι είναι σκληροί αλλά είναι επιβεβλημένοι. Ή η Τουρκία θα γίνει μία καλή και πραγματική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα καταστεί ο παρίας της Ατλαντικής Συμμαχίας και όλης της Δύσης. Το πλέον εκνευριστικό είναι ότι οι γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες το βλέπουν και το γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν προδίδει τη Δύση στον Πούτιν. Αλλά ακόμα δίνουν στον ισλαμιστή πρόεδρο αέρα να αναπνεύσει.

Οι αναλυτές πιστεύουν, πάντως, ότι εάν δεν καταφέρει να αγοράσει τα F-16, λόγω της αντίθεσης νομοθετών, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο Ερντογάν θα κάνει το επόμενο βήμα (προς τον γκρεμό): Θα ταχθεί στο αντιαμερικανικό μέτωπο διότι πάντα παίρνει αποφάσεις εν θερμώ.

  • Χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και δεκάδες ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, καταδίκασαν την απαράδεκτη απόφαση του αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας να προσαρτήσει τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Το ίδιο απειλεί να κάνει και ο Ερντογάν με την κατεχόμενη Κύπρο.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για δόλια -όπως την χαρακτήρισε- απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος.

Και τόνισε ότι η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού. Τα ίδια και χειρότερα λόγια χρησιμοποίησαν και άλλοι ηγέτες.

Ακούγοντας αυτές τις κουβέντες, σκέφτηκα ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν και για την Κύπρο, αλλά η διεθνής κοινότητα παραμένει ασυγκίνητη εδώ και 48 χρόνια επειδή η Τουρκία είναι σύμμαχος της Δύσης.

Η κατοχική δύναμη προηγήθηκε της Ρωσίας. Εισέβαλε στην Κύπρο δολοφόνησε, βίασε γυναίκες, κατέστρεψε τα πάντα. Όσα μεταδίδουν οι πολεμικοί ανταποκριτές για τα εγκλήματα του Πούτιν, τα ζήσαμε πριν 48 χρόνια στην Κύπρο. Η κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αλλά η διαφορά των δύο περιπτώσεων, είναι ότι στην Κύπρο η κατοχική δύναμη είναι η αγαπημένη χώρα της Δύσης.

Ακούσαμε τον κ. Μπάιντεν να στέλνει το πιο ισχυρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν:

“Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας”.

Και υποσχέθηκε ότι θα ενώσει τη διεθνή κοινότητα «τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει”.

Όμορφα λόγια για την προστασία του Διεθνούς Δικαίου, αλλά, δυστυχώς, τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά ζουν και βασιλεύουν στην (άγρια) Δύση. Άλλη η συμπεριφορά προς τους εχθρούς, όπως ο Πούτιν, και άλλη για τους φίλους, όπως ο Ερντογάν και η Τουρκία.

Πρέπει να ντρέπονται οι ηγέτες της Δύσης, με πρώτους τους Αμερικανούς.

Την τιμή των Ηνωμένων Πολιτειών την σώζει μονίμως ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Θα προσπαθήσει να την σώσει και τώρα με το θέμα των F-16. Τα λόγια του Αμερικανού νομοθέτη είναι σταράτα. Δεν μασά τα λόγια του. Όσο η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, ΔΕΝ δικαιούται να αγοράσει τα F-16. Μπορεί να βρεθεί μόνος εναντίον όλων. Αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτός που θα υποχωρήσει και θα ηττηθεί, συμφωνούν όλοι στην Ουάσιγκτον… Θα είναι ο νικητής.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αν οι Αμερικανοί δώσουν τα F-16 στον Ερντογάν θα σταματήσει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα; Η απάντηση είναι όχι φυσικά… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: