Ολο και πιο βρώμικος ο πόλεμος του Πούτιν: Βυθίζει στο σκοτάδι και το ψύχος την Ουκρανία* Χωρίς ρεύμα πάνω από 1.000 πόλεις και χωριά

Ουκρανοί διαμαρτύρονται έξω από την πρεσβεία του Ιράν για τα ιρανικής κατασκευής drones που πλήττουν τη χώρα τους. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Περισσότερες από χίλιες πόλεις και χωριά σε όλη την Ουκρανία παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων. Ο συνολικός αριθμός των πληγεισών περιοχών εκτιμάτο το βράδυ της Τρίτης σε 1.162

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ολεξάντρ Κορούζνι είπε ότι περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις με πυραύλους και drone από τις 7 Οκτωβρίου.

 

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας καταστράφηκε τις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Τμήματα της πρωτεύουσας Κιέβου δεν έχουν ρεύμα και νερό μετά τα νέα χτυπήματα την Τρίτη.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι και τα τρία θύματα των τελευταίων ρωσικών επιδρομών ήταν υπάλληλοι «υποδομής ζωτικής σημασίας», προσθέτοντας ότι δύο εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα έχουν πληγεί.

Η ηλεκτροδότηση και το νερό διακόπηκαν στο Ζίτομιρ, δυτικά της πρωτεύουσας, και μια ενεργειακή εγκατάσταση χτυπήθηκε στη νοτιοανατολική πόλη Ντνίπρο.

Στην ενημέρωση της Τρίτης στο Κίεβο, ο κ. Khorunzhyi είπε: «Στο διάστημα από τις 7 έως τις 18 Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ενεργειακών εγκαταστάσεων, περίπου 4.000 οικισμοί σε 11 περιοχές [της Ουκρανίας] αποκόπηκαν από την ηλεκτροδότηση.

 

«Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, 1.162 οικισμοί παραμένουν χωρίς ρεύμα», δήλωσε ο Ουκρανός εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Μετά από μια σειρά από οδυνηρές ήττες στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε πόλεις μακριά από τις πρώτες γραμμές.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης σπεύδουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, αλλά τα χτυπήματα, ενόψει του χειμώνα, έχουν εγείρει ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσει το σύστημα.

Ο Κίρυλο Τιμοσένκο, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, είπε ότι «όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι, πρώτον, να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια και δεύτερον, είναι επίσης πιθανές οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος εάν συνεχιστούν τα χτυπήματα».

«Όλος ο πληθυσμός πρέπει να προετοιμαστεί για έναν σκληρό χειμώνα».

 

Οι Ουκρανοί κλήθηκαν να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές μεταξύ 07:00 – 09:00 τοπική ώρα (04:00 – 06:00 GMT) και 17:00 – 22:00 σε καθημερινή βάση.

Οι τελευταίες επιθέσεις σημειώθηκαν 24 ώρες αφότου τα drones “kamikaze” – που πιστεύεται ότι προμηθεύονταν από το Ιράν – σκότωσαν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους στο Κίεβο και το Σούμι, στα βορειοανατολικά.

Δεν ήταν αρχικά σαφές σε ποιο βαθμό ενεπλάκησαν drones στις επιθέσεις της Τρίτης.

Το Κίεβο ανακοίνωσε είπε ότι ρωσικά βομβαρδιστικά εκτόξευσαν πυραύλους και ένας αντιαεροπορικός πύραυλος S-300 έπληξε κτίριο κατοικιών στη νότια πόλη Μικολάιβ τη νύχτα, σκοτώνοντας ένα άτομο.

 

–          Στο Zhytomyr, ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρεύμα ή νερό στην πόλη και τα νοσοκομεία εργάζονται για να αποκτήσουν εφεδρική ισχύ

–          Έντεκα 11 χωριά στην περιοχή Zhytomyr ήταν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

–          Η παροχή ρεύματος και νερού διακόπηκε στην κεντρική πόλη του Ντνίπρο, όπου καταστράφηκε μια μεγάλη εγκατάσταση ενέργειας και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο φωτισμός του κεντρικού δρόμου θα απενεργοποιηθεί

–          Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και στο Χάρκοβο

–          Υποδομές στη νότια πόλη Ζαπορίζια επλήγησαν επίσης, αν και τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σε ορισμένες πόλεις, οι Ουκρανοί αγοράζουν γεννήτριες ρεύματος και καυστήρες αερίου. Ορισμένες πόλεις αντιμετωπίζουν ήδη συνεχόμενα μπλακ άουτ.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απήγαγε δύο ανώτερους αξιωματούχους από το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Ζαπορίζια.

Το εργοστάσιο – το μεγαλύτερο της Ευρώπης – έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, αλλά το ουκρανικό προσωπικό του συνεχίζει να εργάζεται εκεί κάτω από δύσκολες συνθήκες.

«Περιμέναμε ότι η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές και τις μη στρατιωτικές υποδομές και θα αυξήσει τον αστικό πόλεμο προς το φθινόπωρο – και εδώ είμαστε ακριβώς με αυτό το σενάριο», δήλωσε στο BBC η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο.

Στην πιο πρόσφατη αξιολόγησή τους, οι μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να έχει γίνει ολοένα και πιο πρόθυμη να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές, εκτός από στρατιωτικούς στόχους, μετά τις αποτυχίες της στο πεδίο της μάχης.

Με πληροφορίες από BBC

Mισθοφόρος της Wagner αποκαλύπτει: Έτσι έστησαν την αιμοσταγή οργάνωση ο Σόιγκου και η FSB * Ο καυγάς με τον Πριγκόζιν και οι έπαινοι του Πούτιν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: