O multimillionaire χρηματιστής Ρίσι Σούνακ με τον δισεκατομμυριούχο Ινδό πεθερό και τις offshore στα Κέιμαν στο τιμόνι της Βρετανίας [videos]

FILE PHTO : Ο Ρίσι Σούνακ. προ τής πύλης της Ντάουνιγκ Στριτ EPA, NEIL HALL




Ο Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται στα πρόθυρα της Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα, αφού ο Μπόρις Τζόνσον απέσυρε δραματικά την υποψηφιότητά του  για την ηγεσία των Τόρις.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Βέβαια, έχει και αυτός τους δικούς «σκελετούς» καθώς τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύματα του Independent ανέφεραν ότι είχε καταγραφεί ως δικαιούχος υπεράκτιων καταπιστεύσεων που συνδέονται με τα οικογενειακά επιχειρηματικά συμφέροντα της συζύγου του. Και ότι τα καταπιστεύματα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στα Νησιά Κέιμαν δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των φορολογικών και επιχειρηματικών υποθέσεων της συζύγου του Σουνάκ, Ακσάτα Μέρτι, της οποίας ο πατέρας είναι Ινδός δισεκατομμυριούχος, και ορισμένοι από αυτούς σημείωσαν τον Σουνάκ ως δικαιούχο το 2020.

Ο κ. Σουνάκ θα μπορούσε να ονομαστεί νέος πρωθυπουργός ήδη από τις 14.15, (16.15 ώρα Ελλάδας) με τη μοναδική εναπομείνασα αντίπαλό του Πένυ Μορντάουντ να αγωνίζεται να φτάσει το όριο των 100 υποψηφιοτήτων που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί μια ψηφοφορία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του χθες το πρωί, έχει λάβει δημόσια υποστήριξη από περισσότερους από 150 βουλευτές των Τόρις – και συγκεντρώνει περισσότερους αριθμούς καθώς οι εξέχοντες υποστηρικτές του κ. Τζόνσον μετακινούνται. Θα ήταν ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της χώρας.

Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζει έχει αποκαλυφθεί καθώς άλλοι Τζονσονίτες προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επειδή δεν έχει εντολή – ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε στην αποχώρηση βόμβα  χθες το βράδυ ότι παραμένει στην άκρη μέχρι την «κατάλληλη στιγμή».

Ο κ. Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι έφτασε στο «πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων» και πίστευε ότι υπήρχαν «πολύ καλές πιθανότητες» να είχε επιτυχία στον διαγωνισμό ηγεσίας.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η συνέχιση της προσπάθειάς του για επιστροφή «απλώς δεν ήταν το σωστό», αναφέροντας την ανάγκη να «ενωθεί» το κόμμα.

Πώς αδειάστηκε ο Τζόνσον 

Ο Τζόνσον είχε δεχθεί μια σειρά από χτυπήματα από μεγάλους παίκτες των Τόρις, όπως η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν και ο υπέρμαχος του Brexit Steve Baker, που δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τον κ. Sunak.

Ωστόσο, η απόφασή του αιφνιδίασε ακόμη και τους μεγαλύτερους πρωταθλητές του. Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Nadhim Zahawi ένιωσε αμηχανία καθώς ένα άρθρο που επαινούσε το «Johnson 2.0» δημοσιεύτηκε λίγα λεπτά πριν από την απόσυρση.

Και ένας από τους επικεφαλής υπολοχαγούς του κ. Τζόνσον, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, έγραψε στο Twitter λέγοντας «αυτό ήταν απροσδόκητο». Και οι δύο έχουν πλέον αλλαξοπιστίσει υπέρ Σουνάκ, μαζί με μια σειρά από άλλους.

Η κυρία Mordaunt έχει τώρα μέχρι τις 14:00 για να εξασφαλίσει τις 100 υποψηφιότητες και να οδηγήσει τον διαγωνισμό στην επόμενη φάση, κάτι που φαίνεται απίθανο. Αλλά οι σύμμαχοί της επιμένουν ότι η απόφαση του κ. Τζόνσον να αποσυρθεί από την κούρσα μπορεί να «την ωθήσει πέρα ​​από τη γραμμή».

Ο κ. Sunak σημείωσε περαιτέρω άνοδο στην κούρσα χθες, καθώς εξασφάλισε επίσης την υποστήριξη του Grant Shapps, ο οποίος αντικατέστησε την κα Braverman ως Υπουργό Εσωτερικών μετά την παραίτησή της αυτή την εβδομάδα, και της υπουργού Εργασίας και Συντάξεων Chloe Smith.

Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey είπε επίσης ότι ο κ. Sunak «θα συγκεντρώσει το διχασμένο κόμμα μας και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην κυβέρνησή μας».

Και ο καγκελάριος Jeremy Hunt, γράφοντας για την The Telegraph, ενέκρινε τον κ. Sunak σε ένα άρθρο στο οποίο τον συνέκρινε με τον Winston Churchill λόγω της προθυμίας του να πει την «αλήθεια».

Έχει αφήσει την αρχηγό της Βουλής των Κοινοτήτων κα Mordaunt ως τη μόνη ελπιδοφόρο ηγεσία που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο του. Δήλωσε χθες ότι «είμαι σε αυτό για να το κερδίσω», αλλά η αποφασιστική δήλωση ήρθε εν μέσω ενδείξεων ότι αγωνίζεται να κερδίσει υποστηρικτές.

Ωστόσο, μια πηγή από την εκστρατεία της κυρίας Mordaunt είπε χθες το βράδυ: «Η Πένυ εξακολουθεί να διεκδικεί την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Η Πένυ είναι η ενωτική υποψήφια που είναι πιο πιθανό να κρατήσει ενωμένα τα φτερά του Συντηρητικού Κόμματος και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι η πιο πιθανή υποψήφια για να διατηρήσει τις έδρες που κέρδισε το Συντηρητικό Κόμμα το 2019.

«Ο Εντ Μπαλς, οι υπουργοί του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου και οι σύμβουλοι των Εργατικών είπαν ότι η Πένι είναι ο υποψήφιος που φοβάται περισσότερο ο Κιρ Στάρμερ».

Ωστόσο, δεν θεωρείται υποψήφια της δεξιάς, και έτσι πιστεύεται ότι είναι απίθανο να εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό υποστηρικτών του κ. Τζόνσον.

Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ κάτω από το όριο των 100 υποστηρικτών, η ομάδα της κας Μορντάντ επέμεινε ότι είχε δεκάδες βουλευτές που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί καθώς απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές του Τζόνσον να στηρίξουν την εκστρατεία της.

Πλουσιότερη κι απ’ τον βασιλιά: Η Αξάτα Μέρθι, είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του εν αναμονή πρωθυπουργού Σούνακ [videos]

Οι υποψήφιοι χρειάζονται 100 υπογραφές  από τους βουλευτές των Τόρις μέχρι τις 14:00 , εάν πρόκειται να παραμείνουν στη διαμάχη πριν από την τελική ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Σε δήλωσή του χθες το βράδυ, ο κ. Τζόνσον είπε: «Τις τελευταίες ημέρες συγκλονίστηκα από τον αριθμό των ανθρώπων που πρότειναν να διεκδικήσω και πάλι την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, τόσο μεταξύ του κοινού όσο και μεταξύ φίλων και συναδέλφων στο Κοινοβούλιο.

«Έχω προσελκύσει γιατί οδήγησα το κόμμα μας σε μια τεράστια εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια – και πιστεύω ότι είμαι σε μοναδική θέση να αποτρέψω μια γενική εκλογή τώρα.

«Μια γενική εκλογή θα ήταν μια περαιτέρω καταστροφική απόσπαση της προσοχής ακριβώς όταν η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πιστεύω ότι είμαι σε θέση να επιτύχω μια νίκη των Συντηρητικών το 2024 – και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός υποψήφιου και ενός δεύτερου, και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο.

«Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να έχω επιτυχία στις εκλογές με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος – και ότι θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.

«Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο.

«Και παρόλο που ήρθα σε επαφή τόσο με τον Ρίσι όσο και με την Πένυ – γιατί ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το εθνικό συμφέρον – δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό.

«Ως εκ τούτου, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι ότι δεν επιτρέπω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει.

“Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.”

Μετά τη δήλωση, ο κ. Σουνάκ είπε ότι ελπίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεισφέρει στη «δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Και πρόσθεσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον παρέδωσε το Brexit και τη μεγάλη κυκλοφορία του εμβολίου. Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο σκληρές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό.

«Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος για πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. ‘

Ένας ευτυχής βουλευτής που υποστηρίζει τον Σουνάκ είπε επίσης στη MailOnline: «Τον ξέρω από το 1995: δεν αλλάζει ποτέ. Είναι πολύ λεπτό δέρμα για να είναι γενναίος ».

Ο πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν πρόσθεσε: «Πολύ ευπρόσδεκτη και λογική έκκληση από τον Μπόρις Τζόνσον – η χώρα οδεύει προς μια συνταγματική κρίση. Αντίθετα, ο Rishi Sunak μπορεί τώρα – με σκληρές αλλά απαραίτητες αποφάσεις – να αρχίσει να αποκαθιστά την οικονομική αξιοπιστία και τη χρηστή διακυβέρνηση της Βρετανίας ».

Οι ελπίδες του κ. Τζόνσον για επιστροφή είχαν αποκτήσει νωρίτερα έδαφος όταν ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και ο Ναχίμ Ζαχάουι, ο Καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, δήλωσαν αμφότεροι την υποστήριξή τους.

Ο κ. Zahawi νωρίτερα υποστήριξε ότι το «Boris 2.0» είχε «μάθει από αυτά τα λάθη» που έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου του χρόνου στο Νο10 και θα οδηγούσε τους Τόρις σε «νίκη και ευημερία».

Ο κ. Ζαχάουι, ο οποίος υπηρέτησε ως ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες της πρωθυπουργίας του κ. Τζόνσον, υποστηρίζει τώρα τον κ. Σουνάκ. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Μια μέρα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική… Δεδομένων των σημερινών ειδήσεων, είναι σαφές ότι πρέπει να στραφούμε στον Ρίσι Σουνάκ για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μας.

«Ο Ρίσι είναι απίστευτα ταλαντούχος, θα έχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβουλευτικό Συντηρητικό Κόμμα και θα έχει την πλήρη υποστήριξη και πίστη μου».

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού και πιστή του κ. Johnson, Nadine Dorries, αποκάλυψε επίσης την απογοήτευσή της που υποχώρησε, λέγοντας ότι οι γενικές εκλογές ήταν πλέον αναπόφευκτες.

Είπε: «Ο Μπόρις θα είχε κερδίσει την ψήφο των μελών – είχε ήδη εντολή από τον λαό.

«Ο Ρίσι και η Πένυ, παρά τα αιτήματα του Μπόρις αρνήθηκαν να ενωθούν, κάτι που θα έκανε τη διακυβέρνηση εντελώς αδύνατη. Η Πένυ του ζήτησε πραγματικά να παραμεριστεί για χάρη της. Τώρα θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί μια GE.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, υποστηρικτής του Σουνάκ, είπε: «Μια στοχαστική, σοφή και πολιτιστική απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί, που αντικατοπτρίζει τις ιδιότητες που έκαναν τόσους πολλούς από εμάς να πιστέψουμε αρχικά σε αυτόν πριν από τρία χρόνια».

Έγινε αφότου ο Τζόνσον προσέγγισε ανεπιτυχώς τους δύο κύριους αντιπάλους του σε μια προσπάθεια να συνάψει συμφωνία.

Η κ. Mordaunt, τώρα ο μοναδικός αντίπαλος του κ. Sunak στην υποψηφιότητα για ηγεσία, ισχυρίστηκε ότι απέρριψε τις προσπάθειες του πρώην Πρωθυπουργού να την κάνει να εγκαταλείψει τη συμμετοχή σε ένα τηλεφώνημα.

Αναφέρεται ότι είπε στον Τζόνσον ότι η πλειονότητα των υποστηρικτών της ήταν πιο πιθανό να μετακινηθούν στην ομάδα Σουνάκ, αντί να υποστηρίξουν την επιστροφή του στην πρωθυπουργία.

Σημαίνει επίσης ότι η κ. Mordaunt είναι πιθανό να μην έχει τους 100 υποστηρικτές που χρειάζονται για να παραμείνει στη διαμάχη.

Ο κ. Τζόνσον και ο κ. Σουνάκ, εν τω μεταξύ, συναντήθηκαν στις 20:00 χθες το βράδυ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός λέγεται ότι είπε στον πρώην καγκελάριο του ότι – αν επανέλθει στο Νο10 με τον κ. Σουνάκ σε ανώτερο ρόλο – θα αποφευχθεί μια διχαστική μάχη.

Ωστόσο, στη συνέχεια υποστηρίχθηκε σήμερα το πρωί ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες.

Έρχεται καθώς ο κ. Σουνάκ φαινόταν να είναι πιο μπροστά στον διαγωνισμό σήμερα, καθώς πλησίασε τους 150 βουλευτές των Τόρις που τον υποστήριζαν δημόσια σήμερα.

Η προσφορά του για ηγεσία ενισχύθηκε περαιτέρω από την υποστήριξη της πρώην υπουργού Εσωτερικών Suella Braverman, η οποία είναι δημοφιλής στη Δεξιά των Tory, και του στενού της συμμάχου Steve Baker.

Ο Γκραντ Σαπς, ο οποίος αντικατέστησε την κ. Μπράβερμαν ως υπουργός Εσωτερικών μετά την παραίτησή της αυτή την εβδομάδα, και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Κλόε Σμιθ, έδωσαν επίσης την υποστήριξή τους στον κ. Σουνάκ.

Και ο γραμματέας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Βετεράνων Τζέιμς Χίππει έγραψε επίσης απόψε το βράδυ την υποστήριξή του στο Twitter, λέγοντας: «Αγωνίζομαι όλο το Σαββατοκύριακο γνωρίζοντας ότι η επιλογή μας ως επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να συγκεντρώσει το διχασμένο κόμμα μας και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην κυβέρνησή μας.

«Όλες οι πτέρυγες του κόμματός μας θα χρειαστεί να συνεργαστούν μετά από διαγωνισμό για να το πετύχουν αυτό, αλλά υποστηρίζω τον Rishi Sunak για να μας οδηγήσει σε αυτό».

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, τα μηνύματα WhatsApp που στάλθηκαν σε υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να έλεγαν ότι «όλα τα χαρτιά» είχαν ολοκληρωθεί για να διασφαλιστεί ότι θα εμφανιζόταν στο ψηφοδέλτιο για να αντικαταστήσει τη Liz Truss.

Ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, έγραψε: «Εντάξει όλοι! Μερικά πολύ καλά νέα!. Χάρη σε όλη τη σκληρή δουλειά σας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ολοκληρώσαμε όλα τα έγγραφα (επαληθεύσαμε όλες τις υποψηφιότητες, με προτείνοντα και δεύτερους) για να είμαστε στο ψηφοδέλτιο αύριο.

‘Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ!!! Ακολουθούν περισσότερα, αλλά σας ευχαριστώ!!!!’

Το μήνυμα, που είδαν η Sun και το Bloomberg, ήρθε παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον είχε μόνο 57 δημοσίως δηλωμένους υποστηρικτές.

Οι υποψήφιοι χρειάζονται 100 υποψηφιότητες από τους βουλευτές των Τόρις μέχρι τις 14:00 αύριο, εάν πρόκειται να παραμείνουν στη διαμάχη πριν από την τελική ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Σε μια δήλωση χθες το βράδυ, ο κ. Τζόνσον είπε: «Τις τελευταίες ημέρες συγκλονίστηκα από τον αριθμό των ανθρώπων που πρότειναν να διεκδικήσω ξανά την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, τόσο μεταξύ του κοινού όσο και μεταξύ φίλων και συναδέλφων στο Κοινοβούλιο.

«Έχω προσελκύσει γιατί οδήγησα το κόμμα μας σε μια τεράστια εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια – και πιστεύω ότι είμαι σε μοναδική θέση να αποτρέψω μια γενική εκλογή τώρα.

«Μια γενική εκλογή θα ήταν μια περαιτέρω καταστροφική απόσπαση της προσοχής ακριβώς όταν η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πιστεύω ότι είμαι σε θέση να επιτύχω μια νίκη των Συντηρητικών το 2024 – και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός υποψήφιου και ενός δεύτερου, και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο.

«Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να έχω επιτυχία στις εκλογές με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος – και ότι θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.

«Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο.

«Και παρόλο που ήρθα σε επαφή τόσο με τον Ρίσι όσο και με την Πένυ – γιατί ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το εθνικό συμφέρον – δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό.

«Ως εκ τούτου, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι ότι δεν επιτρέπω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει.

“Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.”

Μετά τη δήλωση, ο κ. Σουνάκ είπε ότι ελπίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεισφέρει στη «δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Και πρόσθεσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον παρέδωσε το Brexit και τη μεγάλη κυκλοφορία του εμβολίου. Οδήγησε τη χώρα μας μέσα από μερικές από τις πιο σκληρές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, και στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό.

«Αν και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος για πρωθυπουργός, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. ‘

Ένας χαρούμενος βουλευτής που υποστηρίζει τον Σουνάκ είπε επίσης στη MailOnline: «Τον ξέρω από το 1995: δεν αλλάζει ποτέ. Είναι πολύ λεπτό δέρμα για να είναι γενναίος ». Μια άλλη πηγή του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι «το γράψιμο ήταν στον τοίχο» για τον πρώην πρωθυπουργό μετά από μια μέρα φασαρίας

Ο πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν πρόσθεσε: «Πολύ ευπρόσδεκτη και λογική έκκληση από τον Μπόρις Τζόνσον – η χώρα οδεύει προς μια συνταγματική κρίση. Αντίθετα, ο Rishi Sunak μπορεί τώρα – με σκληρές αλλά απαραίτητες αποφάσεις – να αρχίσει να αποκαθιστά την οικονομική αξιοπιστία και τη χρηστή διακυβέρνηση της Βρετανίας ».

Οι ελπίδες του κ. Τζόνσον για επιστροφή είχαν αποκτήσει νωρίτερα έλξη όταν ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και ο Ναχίμ Ζαχάουι, ο καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, δήλωσαν αμφότεροι την υποστήριξή τους.

Ο κ. Zahawi νωρίτερα υποστήριξε ότι το «Boris 2.0» είχε «μάθει από εκείνα τα λάθη» που έκανε κατά την πρώτη του περίοδο στο Νο10 και θα οδηγούσε τους Τόρις σε «νίκη και ευημερία».

Είδε ένα κομμάτι που υποστηρίζει το πρώην αφεντικό του να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ακριβώς τη στιγμή που έπεσε η δήλωση-βόμβα του κ. Τζόνσον.

Ο κ. Ζαχάουι, ο οποίος υπηρέτησε ως καγκελάριος τις τελευταίες ημέρες της πρωθυπουργίας του κ. Τζόνσον, υποστηρίζει τώρα τον κ. Σουνάκ. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Μια μέρα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική… Δεδομένων των σημερινών ειδήσεων, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να στραφούμε στον Rishi Sunak για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μας.

«Ο Ρίσι είναι απίστευτα ταλαντούχος, θα έχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβουλευτικό Συντηρητικό Κόμμα και θα έχει την πλήρη υποστήριξη και πίστη μου».

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού και πιστή του κ. Johnson, Nadine Dorries, αποκάλυψε επίσης την απογοήτευσή της που υποχώρησε, λέγοντας ότι οι γενικές εκλογές ήταν πλέον αναπόφευκτες.

Είπε: «Ο Μπόρις θα είχε κερδίσει την ψήφο των μελών – είχε ήδη εντολή από τον λαό.

«Ο Ρίσι και η Πένυ, παρά τα αιτήματα του Μπόρις αρνήθηκαν να ενωθούν, κάτι που θα έκανε τη διακυβέρνηση εντελώς αδύνατη. Η Πένυ του ζήτησε πραγματικά να παραμεριστεί για χάρη της. Τώρα θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί μια GE.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, υποστηρικτής του Σουνάκ, είπε: «Μια στοχαστική, σοφή και πολιτιστική απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί, που αντανακλά τις ιδιότητες που έκαναν τόσους πολλούς από εμάς να τον πιστέψουμε αρχικά πριν από τρία χρόνια».

Έγινε αφότου ο Τζόνσον προσέγγισε ανεπιτυχώς τους δύο κύριους αντιπάλους του σε μια προσπάθεια να συνάψει συμφωνία.

Η κ. Mordaunt, τώρα ο μοναδικός αντίπαλος του κ. Sunak στην υποψηφιότητα για ηγεσία, ισχυρίστηκε ότι απέρριψε τις προσπάθειες του πρώην Πρωθυπουργού να την κάνει να εγκαταλείψει τη συμμετοχή σε ένα τηλεφώνημα.

Αναφέρεται ότι είπε στον Τζόνσον ότι η πλειονότητα των υποστηρικτών της ήταν πιο πιθανό να είχε αλλάξει στην ομάδα Σουνάκ, αντί να υποστηρίξει την επιστροφή του στην πρωθυπουργία.

Σημαίνει επίσης ότι η κ. Mordaunt είναι πιθανό να μην έχει τους 100 υποστηρικτές που χρειάζονται για να παραμείνει στη διαμάχη.

Ο κ. Τζόνσον και ο κ. Σουνάκ, εν τω μεταξύ, συναντήθηκαν στις 20:00 χθες το βράδυ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός λέγεται ότι είπε στον πρώην καγκελάριο του ότι – αν επανέλθει στο Νο10 με τον κ. Σουνάκ σε ανώτερο ρόλο – θα αποφευχθεί μια διχαστική μάχη.

Ωστόσο, στη συνέχεια υποστηρίχθηκε σήμερα το πρωί ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες.

Έρχεται καθώς ο κ. Σουνάκ φαινόταν να είναι πιο μπροστά στον διαγωνισμό σήμερα, καθώς πλησίασε τους 150 βουλευτές των Τόρις που τον υποστήριζαν δημόσια σήμερα.

Η προσφορά του για ηγεσία ενισχύθηκε περαιτέρω από την υποστήριξη της πρώην υπουργού Εσωτερικών Suella Braverman, η οποία είναι δημοφιλής στη Δεξιά των Tory, και του στενού της συμμάχου Steve Baker.

Ο Γκραντ Σαπς, ο οποίος αντικατέστησε την κ. Μπράβερμαν ως υπουργός Εσωτερικών μετά την παραίτησή της αυτή την εβδομάδα, και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Κλόε Σμιθ, έδωσαν επίσης την υποστήριξή τους στον κ. Σουνάκ.

Και ο γραμματέας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Βετεράνων Τζέιμς Χίππει έγραψε επίσης απόψε το βράδυ την υποστήριξή του στο Twitter, λέγοντας: «Αγωνίζομαι όλο το Σαββατοκύριακο γνωρίζοντας ότι η επιλογή μας ως επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να συγκεντρώσει το διχασμένο κόμμα μας και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην κυβέρνησή μας.

«Όλες οι πτέρυγες του κόμματός μας θα χρειαστεί να συνεργαστούν μετά από διαγωνισμό για να το πετύχουν αυτό, αλλά υποστηρίζω τον Rishi Sunak για να μας οδηγήσει σε αυτό».

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, τα μηνύματα WhatsApp που στάλθηκαν σε υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να έλεγαν ότι «όλα τα χαρτιά» είχαν ολοκληρωθεί για να διασφαλιστεί ότι θα εμφανιζόταν στο ψηφοδέλτιο για να αντικαταστήσει τη Liz Truss.

Ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, έγραψε: «Εντάξει όλοι! Μερικά πολύ καλά νέα!. Χάρη σε όλη τη σκληρή δουλειά σας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ολοκληρώσαμε όλα τα έγγραφα (επαληθεύσαμε όλες τις υποψηφιότητες, με προτείνοντα και δεύτερους) για να είμαστε στο ψηφοδέλτιο αύριο.

‘Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ!!! Ακολουθούν περισσότερα, αλλά σας ευχαριστώ!!!!’

Το μήνυμα, που είδαν η Sun και το Bloomberg, ήρθε παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον είχε μόνο 57 δημοσίως δηλωμένους υποστηρικτές.

Οι υποψήφιοι χρειάζονται 100 υποψηφιότητες από τους βουλευτές των Τόρις μέχρι τις 14:00 αύριο, εάν πρόκειται να παραμείνουν στη διαμάχη πριν από την τελική ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Ακόμη και χθες το βράδυ, η εκστρατεία του κ. Τζόνσον μοιράστηκε ένα σημείωμα που περιγράφει τα αποτελέσματα πέντε πρόσφατων δημοσκοπήσεων που υποδηλώνουν ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να σώσει τους Τόρις από την εκλογική εξάλειψη.

Το τετρασέλιδο έγγραφο απαριθμούσε τα αποτελέσματα των ερευνών από κορυφαίους δημοσκόπους που έδειχναν ότι θα μείωνε το χάσμα μεταξύ των Εργατικών και των Τόρις, σε σύγκριση με τον κ. Σουνάκ. Είχε τον τίτλο Πέντε δημοσκοπήσεις τις τελευταίες πέντε ημέρες που δείχνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουν οι συντηρητικοί να αποφύγουν την εκλογική εξάλειψη.

Ο πιστός του Τζόνσον, Μάικλ Φάμπρικαντ, συμμετείχε επίσης στους ισχυρισμούς ότι η υποστήριξή του είχε εκπληρώσει το όριο, προσθέτοντας: «Ο Μπόρις ΘΑ πάει στα μέλη. Έχει ξεπεράσει τους 100 πιστοποιημένους υποστηρικτές ».

Αλλά ο συνάδελφος βουλευτής των Τόρις, Ρίτσαρντ Χόλντεν, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς, γράφοντας στο Twitter: «Πολύ περίεργο να το ανακοινώσω ξανά… (2 συνεχόμενες ημέρες) Αυτό ενημέρωσαν χθες.

«Τι περίεργο πράγμα να κάνεις… Αναρωτιέσαι γιατί θα το έκανες… Είναι σχεδόν σαν να χρειάζονται ακόμα ανθρώπους και να θέλουν απεγνωσμένα να δείξουν δυναμική, κάτι που δεν μπορούν γιατί κανείς δεν θα βγει δημόσια».

Στη συνέχεια ο κ. Fabricant ακολούθησε το προηγούμενο tweet του για να αποκαλύψει την απογοήτευσή του για την απόφαση του κ. Johnson να μην είναι πλέον υποψήφιος, προσθέτοντας ότι τώρα υποστηρίζει την κα Mordaunt.

Είπε: «Είμαι βαθιά απογοητευμένος που ο Μπόρις επέλεξε να μην σταθεί. Θα προτείνω τώρα το #PM4PM για να αφήσω τα μέλη του μεγάλου μας Κόμματος να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο Αρχηγός και ο επόμενος Πρωθυπουργός μας. Απεχθάνομαι τις πολιτικές κορώνες. Το κάνουν πάντα λάθος».

Ο κ. Σουνάκ, εν τω μεταξύ, έχει δεσμευτεί να «δουλέψει μέρα με τη μέρα για να ολοκληρώσει τη δουλειά», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «βαθιά οικονομική κρίση».

Υποσχέθηκε επίσης ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα», εάν επιβεβαιωθεί ως νέος πρωθυπουργός αύριο.

Έρχεται μετά τη συνάντηση του κ. Τζόνσον και του Σουνάκ στις 8 μ.μ. το βράδυ του Σαββάτου, όπου ο πρώην πρωθυπουργός λέγεται ότι είπε στον πρώην καγκελάριο του ότι – αν επανέλθει στο Νο10 με τον κ. Σουνάκ σε ανώτερο ρόλο – θα αποφευχθεί μια διχαστική μάχη. .

Ωστόσο, στη συνέχεια υποστηρίχθηκε σήμερα το πρωί ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες.

Ο κ. Τζόνσον ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι το «Boris 2.0» είχε «μάθει από αυτά τα λάθη» που έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου του χρόνου στο Νο10 και θα οδηγούσε τους Τόρις σε «νίκη και ευημερία».

Οι Σύμμαχοι αποκάλυψαν ότι ο κ. Τζόνσον ήταν «κομψά ντυμένος» σε «καλή φόρμα» καθώς συνέχιζε την προσπάθεια επιστροφής του σήμερα το πρωί σε μια συνάντηση με υποστηρικτές του.

Οι ελπίδες του για επιστροφή κέρδισαν επίσης περαιτέρω έλξη σήμερα όταν ο υπουργός Εξωτερικών James Cleverly και ο Nadhim Zahawi, ο καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, δήλωσαν αμφότεροι την υποστήριξή τους.

Όμως ο κ. Τζόνσον υπέστη ένα πλήγμα όταν ο εξέχων υπέρμαχος του Brexit Steve Baker έδωσε την υποστήριξή του στον κ. Sunak και προειδοποίησε τους βουλευτές των Τόρις να μην επαναφέρουν τον πρώην πρωθυπουργό στην Downing Street.

Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος υποστήριξε την κυρία Truss έναντι του κ. Sunak στον διαγωνισμό για την ηγεσία του φετινού καλοκαιριού, ισχυρίστηκε ότι η επιστροφή του Μπόρις θα ήταν μια «εγγυημένη καταστροφή».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σουνάκ επιβεβαίωσε επίσημα την υποψηφιότητά του με ανάρτησή του στο Twitter χθες το πρωί, καθώς υποσχέθηκε «να διορθώσει την οικονομία μας, να ενώσει το κόμμα μας και να προσφέρει για τη χώρα μας».

Έγραψε: «Υπηρέτησα ως καγκελάριος σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες, αν κάνουμε τη σωστή επιλογή, είναι εκπληκτικές.

«Έχω το ιστορικό της παράδοσης, ένα σαφές σχέδιο για να διορθώσω τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα τηρήσω την υπόσχεση του μανιφέστου του 2019.

«Θα υπάρχει ακεραιότητα, επαγγελματισμός και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης που ηγούμαι και θα εργάζομαι μέρα με τη μέρα για να ολοκληρώσω τη δουλειά.

«Σας ζητώ την ευκαιρία να βοηθήσετε να διορθώσουμε τα προβλήματά μας. Να οδηγήσουμε το κόμμα και τη χώρα μας προς τα εμπρός προς τις επόμενες γενικές εκλογές, με αυτοπεποίθηση για το ιστορικό μας, σταθερά στις πεποιθήσεις μας και έτοιμοι να ηγηθούν ξανά ».

Η κ. Braverman, η οποία παραιτήθηκε δραματικά από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών μια ημέρα πριν από την κατάρρευση της πρωθυπουργίας της κυρίας Truss, υποστήριξε τον κ. Sunak ως «έναν ηγέτη που θα βάλει τάξη στο σπίτι μας και θα εφαρμόσει ένα σταθερό, προσεκτικό χέρι στο πηδάλιο».

Έγραψε στην Telegraph: «Στήριξα τον Μπόρις από την αρχή. Από το να τρέξουμε δίπλα του στο Λονδίνο το 2012, μέχρι να τον υποστηρίξουμε να είναι ο ηγέτης μας το 2019 και να τον προθυμοποιήσουμε να πετύχει σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Η παραίτησή του τον Ιούλιο ήταν απώλεια για τη χώρα μας.

«Αλλά είμαστε σε δεινή θέση τώρα. Χρειαζόμαστε ενότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Ο Rishi είναι ο μόνος υποψήφιος που ταιριάζει στο λογαριασμό και είμαι περήφανος που τον υποστηρίζω ».

Έτσι ο Rishi Sunak κέρδισε τον διαγωνισμό των ανέφικτων επιστροφών. Ο Μπόρις Τζόνσον εγκατέλειψε τη δική του αξιοσημείωτη προσπάθειά του να επιστρέψει στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μέσα σε μήνες μετά την άρνηση από τους δικούς του βουλευτές.

Αλλά είναι μια ελάχιστα λιγότερο απίθανη -και σε αυτή την περίπτωση, επιτυχημένη- επιστροφή για τον Ρίσι Σουνάκ, που τώρα πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός. Μόλις τον περασμένο μήνα απορρίφθηκε από την ένταξη του Συντηρητικού Κόμματος υπέρ της Liz Truss.

Μετά από όλους τους διάφορους ισχυρισμούς από το στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπός τους αποχώρησε από την τελευταία κούρσα για την ηγεσία των Τόρις. Ο Ρίσι Σουνάκ είναι ουσιαστικά πρωθυπουργός.

Η Βρετανία έχει αυτό που χρειάζεται τόσο πολύ – ένα σαφές αποτέλεσμα, γύρω από το οποίο οι αντιμαχόμενες φατρίες των Τόρις μπορούν, με τύχη, να ενωθούν. Μια συμφωνία μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν ήταν ποτέ στα χαρτιά.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Πάει να συνεχίσει τις διακοπές του ο Μπόρις και αφήνει τον Ρίσι Σουνάκ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά: Ήθελε απόλυτη στήριξη, τρομάρα του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: