Πάει να συνεχίσει τις διακοπές του ο Μπόρις και αφήνει τον Ρίσι Σουνάκ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά: Ήθελε απόλυτη στήριξη, τρομάρα του

FILE PHOTO: A handout photograph released by the UK Parliament shows former British Prime Minister Boris Johnson speaking as MPs pay tribute to Her late Majesty Queen Elizabeth II in the House of Commons in London, Britain. EPA, UK PARLIAMENT, JESSICA TAYLOR HANDOUT




Ο Μπόρις Τζόνσον θύμωσε που δεν τον υποδέχθηκαν ως Μεσσία και τελικά ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για την επανεκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών, καθιστώντας απόλυτο φαβορί για την ηγεσία και την πρωθυπουργία τον Ρίσι Σούνακ.

Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί ποτέ να μην είχε εκτεθεί δημοσίως δηλώνοντας ανοικτά υποψήφιος καθώς προφανώς ήθελε να μετρήσει τα «κουκιά» του. Και είναι προφανές ότι μετρώντας τα δεν τα βρήκε αρκετά.

Ενώ παράλληλα προφανώς επίσης συνεκτίμησε και τις απειλές αρκετών βουλευτών για ακραίες αντιδράσεις και παραιτήσεις που σημαίνουν επαναληπτικές εκλογές την ώρα κατά την οποία οι Εργατικοί προηγούνται με 35 μονάδες.

Ο Μπόρις Τζόνσον aφού διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική, μίλησε με τους αντιπάλους του Σουνάκ και Πένυ Μορντάουντ σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συμμετάσχουν στην απόπειρα πολιτικής επιστροφής του.

Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αφού μόλις έφτασε σε περίπου 60 δηλωμένους υποστηρικτές μέχρι το απόγευμα της Κυριακής – πολύ λιγότερο από το όριο των 100 βουλευτών που απαιτείται για να περάσει στο ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με το BBC, μέχρι τις 20.00 μ.μ. είχαν γνωστοποιήσει τι θα ψηφίσουν 227 από τους 357 βουλευτές των Συντηρητικών. Από αυτούς, 146 βουλευτές είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στο Σούνακ, 57 στον Μπόρις Τζόνσον  και μόλις 24 στην Πένι Μόρντοντ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι είχε την απαιτούμενη υποστήριξη, αλλά αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς «απλώς δεν θα ήταν το σωστό» καθώς «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στη Βουλή».

Είπε ότι λόγω της αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία με τους Sunak και Mordaunt, «Φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην είμαι υποψήφιος και να προσφέρω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Sunak έχει περισσότερους από 140 δηλωμένους υποστηρικτές, ενώ η Mordaunt υστερεί με 25.

Σην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει 102 υποστηρικτές.

«Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο (σήμερα) την υποψηφιότητά μου.

Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. «Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Επισήμως υποψήφιος για την πρωθυπουργία ο Ρίσι Σούνακ: “Πόρτα” στον Τζόνσον που του πρότεινε συνεταιρισμό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: