Πλουσιότερη κι απ’ τον βασιλιά: Η Αξάτα Μέρθι, είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του εν αναμονή πρωθυπουργού Σούνακ [videos]

FILE PHOTO: Η Αξάτα, σύζυγος του Ρίσι Σούνακ, είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Βρετανίας. Screenshot via YouTube




Ο Ρίσι Σούνακ (Rishi Sunak), τις τελευταίες ώρες θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Ο 42χρονος Σούνακ, η σύζυγός του Ακσάτα Μέρθι, επίσης 42 ετών, και οι κόρες τους Κρίσνα και Ανούσκα θα είναι η πρώτη ινδουιστική οικογένεια που θα μετακομίσει το πρωθυπουργικό σπίτι, εάν η υποψηφιότητά του για την ηγεσία αποδειχθεί απόλυτα επιτυχής.

Πλούσια από τα γεννοφάσκια της

Η πάμπλουτη σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι (Akshata Murthy) είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι (Narayana Murthy), του τρίτου πλουσιούτερου ανθρώπου της Ινδίας.

Η μητέρα της Σουντά Μούρτι (Sudha Murthy), είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Αξάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Παντρεύτηκαν το 2009 στη Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs».

«Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει η Αξάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών.

Αυτή τη στιγμή κατέχει μερίδιο 430 εκατομμυρίων λιρών στην επιχείρηση του πατέρα της και εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.   καθιστώντας την πιο πλούσια από τον Βασιλιά.

Μαζί, το ζευγάρι έχει συνολική περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών, όπως αποκάλυψε η λίστα με τους πλούσιους Sunday Times τον Μάιο.

Πολλές σπουδές, πολύ χρήμα

Η Αξάτα, πρώην σχεδιάστρια μόδας, και ο αδερφός της Ρόχαν μεγάλωσαν σε μεγάλο βαθμό από τον παππού και τη γιαγιά τους καθώς οι γονείς επιδόθηκαν στην καριέρα τους.

Αφού τελείωσε το σχολείο, η Αξάτα  μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της  στα οικονομικά και στα γαλλικά στο Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια και στον σχεδιασμό μόδας και του merchandising στο LA.

Όταν μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ  για να κάνει το MBA της, γνώρισε τον σύζυγό της Ρίσι, ο οποίος σπούδαζε στο κορυφαίο κολέγιο με υποτροφία Fulbright.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2009, παντρεύτηκαν σε μια χλιδάτη τελετή στο Bengaluru της Ινδίας, που θα ήταν το σπίτι του ζευγαριού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στα πρώτα χρόνια που ήταν μαζί, η Αξάτα ακολούθησε  καριέρα στον χώρο της μόδας και δημιούργησε τη δική της επιχείρηση το 2007, Akshata Designs. Ωστόσο, το επιχειρηματικό της εγχείρημα κατέρρευσε μετά από μόλις τρία χρόνια.

Τελικά ο Ρίσι και ο Αξάτα μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013, όπου ο Ρίσι έγινε βουλευτής του Richmond στο Yorkshire δύο χρόνια αργότερα.

Το ζευγάρι ζει τώρα σε ένα αρχοντικό 7 εκατομμυρίων λιρών στο Κένσινγκτον με τις κόρες του, το οποίο είναι μόνο ένα από τα πολλά ακίνητα που κατέχουν.

Εκτός από το αρχοντικό, απολαμβάνουν επίσης ένα διαμέρισμα 1 εκατομμυρίου λιρών στο Κένσινγκτον και μια έπαυλη αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών στην εκλογική περιφέρεια του Γιορκσάιρ του Ρίσι. Έχουν επίσης ένα ρετιρέ 5,5 εκατομμυρίων λιρών στην Καλιφόρνια, με θέα στην προβλήτα της Σάντα Μόνικα, το οποίο χρησιμοποιούν στις διακοπές.

Στη δημοσιότητα για πολλούς λόγους

Αν και η ίδια δεν είναι εκλεγμένη πολιτικός, η Αξάτα έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας προσοχής  σε περισσότερες από μία περιπτώσεις – τόσο σε σχέση με την περιουσία της όσο και με τις ενδυματολογικές επιλογές της.

Νωρίτερα φέτος  έγινε πρωτοσέλιδο για το φορολογικό της καθεστώς εκτός έδρας («non-dom»), το οποίο είναι ένας νόμιμος τρόπος για να αποφύγει την καταβολή φόρων στη Βρετανία για εισόδημα από το εξωτερικό.

Το καθεστώς χρησιμοποιείται συχνά από τους υπερ-πλούσιους για να εξοικονομήσουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια λίρες σε φόρους.

Πιστεύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της Αξάτα  προέρχεται από την Infosys, η οποία εδρεύει στη Μπανγκαλόρ.

Μετά την αποκάλυψη, το ζευγάρι αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις- οι οποίες οδήγησαν την Αξάτα να  υποσχεθεί ότι θα πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την περιουσία που δημιουργεί σε όλο τον κόσμο.

Δημοσίευσε μια δήλωση υπερασπιζόμενη την «εντελώς νόμιμη» διευθέτηση στην οποία θα προχωρούσε.

Η δήλωση έγραφε: «Έχει γίνει σαφές ότι πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι συμβατό με τον ρόλο του συζύγου μου ως υπουργού Οικονομικών.

«Κατανοώ και εκτιμώ τη βρετανική αίσθηση δικαιοσύνης και δεν επιθυμώ το φορολογικό μου καθεστώς να αποσπά την προσοχή του συζύγου μου ή να επηρεάζει την οικογένειά μου.

«Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα πληρώνω φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προκύπτουσα βάση για όλο μου το παγκόσμιο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων και των κεφαλαιουχικών κερδών, οπουδήποτε στον κόσμο προκύπτει αυτό το εισόδημα. Το κάνω επειδή το θέλω, όχι επειδή το απαιτούν οι κανόνες ».

Εκτός από το φορολογικό της καθεστώς, η Αξάτα έχει επίσης δημιουργήσει αίσθηση με την γκαρνταρόμπα της, αφού κατά καιρούς εθεάθη με ρούχα αξίας χιλιάδων λιρών.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η ζάμπλουτη κληρονόμος  φόρεσε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Gucci αξίας 445 λιρών, ένα παλτό REDValentino κόστους 1.630 £ και μια δερμάτινη φούστα αξίας άνω των 1.000 £, για μια βραδιά με τον σύζυγό της στο πολυτελές Mayfair.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας του Ρίσι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία το καλοκαίρι του 2022 – στην οποία έχασε από τη Λιζ Τρας  – η Αξάτα εμφανίστηκε με ένα ρούχο στυλ high street σε μια εκδήλωση εκστρατείας για τον σύζυγό της.

Φόρεσε ένα φόρεμα αξίας 165 λιρών της φίρμας Club Monaco για την έξοδο στη γενέτειρα της Μάργκαρετ Θάτσερ, το Grantham, όπου εμφανιζόταν ο Ρίσι.

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

O multimillionaire χρηματιστής Ρίσι Σούνακ με τον δισεκατομμυριούχο Ινδό πεθερό και τις offshore στα Κέιμαν στο τιμόνι της Βρετανίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: