Νίκος, Αβέρωφ ή Ανδρέας; Αυτά είναι τα συγκριτικά χαρακτηριστικά των επικρατέστερων υποψηφίων Προέδρων της Κύπρου

Στιγμιότυπο από την πανεπαρχιακή συγκέντρωση του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ*

Για την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας η πιο κάτω ανάλυση στηρίζεται συνοπτικά στα τρία βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων που προσωπικά πιστεύω είναι απαραίτητα για την σύγκριση. Το Ήθος, η Κρίση και Αντίληψη, οι Ηγετικές Ικανότητες.

Το ήθος περιλαμβάνει την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, την τιμιότητα, την ταπεινότητα, το δίκαιο και τον σεβασμό. Η κρίση και η αντίληψη είναι δύο διαδοχικές έννοιες , όπου η κατανόηση μιας κατάστασης(αντίληψη) ακολουθείται από την αξιολόγηση της (κρίση) για την λήψη της απόφασης αντιμετώπισης της.

Η επιλογή των συνεργατών και συμβούλων όπως και η ικανότητα να ξεχωρίζει τι είναι άχρηστη ενέργεια (λάσπη) και τι αποτελεί ουσία για τοποθέτηση, είναι θέμα κρίσης και αντίληψης.

  • Οι ηγετικές ικανότητες περιλαμβάνουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα για αλλαγή του κατεστημένου, το όραμα και η αφοσίωση στους στόχους για την επίτευξη του καθώς και η ικανότητα να εμπνέει τον λαό αφουγκραζόμενος τα προβλήματα του ούτως ώστε κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του να τον καθοδηγήσει με αποφασίσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται ειλικρινής όπου τον βολεύει, δεν είναι δίκαιος γιατί τα “χρήσιμα” κομματικά ρουσφέτια έχουν αδικήσει αρκετούς άξιους συμπολίτες μας, καθιστώντας τον ανέντιμο απέναντι στην κοινωνία των πολιτών. Δεν φαίνεται να εμπλέκεται σε θέματα διαφθοράς γι’ αυτό θα τον χαρακτήριζα με επιφύλαξη τίμιο.

Έχει την ικανότητα μερικώς να αντιλαμβάνεται μια κατάσταση αλλά υστερεί στην ορθή αξιολόγηση της που τον οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα αντιλαμβάνεται την ουσία του μεταναστευτικού προβλήματος, όμως η κρίση του δεν τον βοηθά γιατί προσπαθώντας να ξεγελάσει τον λαό πραγματοποιεί επισκέψεις στο Κονγκό για επίλυση του εκθέτοντας τον εαυτό του και τον αρμόδιο υπουργό.

Επιπλέον η ανόητη εισήγηση του για δημιουργία Βοηθού Προέδρου αλλάζοντας θεμελιώδες άρθρο του συντάγματος κατεβάζει πολύ χαμηλά το επίπεδο κρίσης και αντίληψης του. Οι ηγετικές του ικανότητες περιορίζονται στα βολέματα και στις ατάκες εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τον κίτρινο τύπο με τα κακόβουλα κουτσομπολιά για να ρίξει λάσπη στους αντιπάλους του και να τους μείνει η τάτσα (προσφιλή ατάκα του).

Το όραμα του για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα πυροτέχνημα λανθασμένο υπό τις περιστάσεις γιατί δεν εξυπηρετεί τον στόχο επίλυσης του Κυπριακού με την Τουρκία εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Τέλος τα προβλήματα του λαού τα επιλαμβάνεται με δημαγωγική διάθεση κάτι που τον κάνει αναξιόπιστο ηγέτη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει την εικόνα ενός έντιμου και ειλικρινούς ανθρώπου που του προσδίδει ένα επίπεδο σεβασμού. Όμως η πρόσδεση του στο ΑΚΕΛ του αφαιρεί τον τίτλο του ανεξάρτητου υποψηφίου, που είναι απαραίτητο στοιχείο για δίκαιη αντιμετώπιση των συμπολιτών μας.

Όσον αφορά θέματα διαφθοράς είναι καθαρός και τίμιος. Η κρίση του είναι κυρίως τεχνοκρατική παρά πολιτική, κάτι που δεν τον βοηθά στις αποφάσεις του. Έχει σωστή αντίληψη μιας κατάστασης όμως η κομματική του εξάρτηση δεν ελευθερώνει την ορθοκρισία του.

Οι ηγετικές του ικανότητες είναι περιορισμένες σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο και η λήψη των αποφάσεων του θα υπόκεινται στην έγκριση και ικανοποίηση του κόμματος που τον στηρίζει. Διακρίνεται από έλλειψη ουσιαστικού οράματος για το αύριο της διακυβέρνησης του. Παρόλη την κομματική του εξάρτηση πιστεύω ότι γενικά εμπνέει εμπιστοσύνη ως ηγέτης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, ταπεινότητα, ειλικρίνεια, τιμιότητα γι’ αυτό και τυγχάνει αποδοχής από όλο το πολιτικό φάσμα του λαόύ όπως φαίνεται η πολυσυλλεκτικότητα του επανειλημμένα στις δημοσκοπήσεις. Έχει ψηλό δείκτη κατανόησης μιας κατάστασης και αφουγκράζεται τα προβλήματα που ταλανίζουν τον λαό.

Είναι ανθρωποκεντρικός, πιστεύει στη συμμετοχική δημοκρατία της κοινωνίας των πολιτών, έχει συγκροτημένη σκέψη και ορθοκρισία στην αντιμετώπιση θεμάτων ουσίας, όπως για παράδειγμα η προσήλωση του στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η συμπόρευση με την Ελλάδα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει μια κακόβουλη ενέργεια (λάσπη) και να μην απαντά αποφεύγοντας τις τρικλοποδιές των αντιπάλων του και τηρώντας παθητική στάση για να μην κατεβαίνει στο επίπεδο τους. Η μέχρι τώρα επιλογή των συνεργατών στην εκλογική μάχη φαίνεται πετυχημένη κάτι που τον βοήθησε στη δημιουργία ενός εξαιρετικού προεκλογικού προγράμματος.

Οι ηγετικές του ικανότητες αποτυπώνονται από την υπηρεσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών με επιτυχίες στην σύναψη συμμαχιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Γαλλία και με αποκορύφωμα την άρση του στρατιωτικού εμπάρκου όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ. Είναι εργασιομανής και μεθοδικός στην υλοποίηση των στόχων του γιαυτό τυγχάνει ευρείας εκτίμησης και σεβασμού από αξιωματούχους της ΕΕ.

Η ταπεινοφροσύνη που τον διακατέχει ερμηνεύεται από τους αντιπάλους του ως αδυναμία, γι’ αυτό θα πρέπει να βγει μπροστά σε ένα πιο ενεργητικό ρόλο για να ξεδιπλώσει τις ηγετικές του ικανότητες και να αποστομώσει όσους τον αμφισβητούν. Έχει την εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις(μερικές κακόβουλες).

Τέλος η επικέντρωση του στη μεσαία τάξη που είναι η ραχοκοκαλιά της ευημερίας μας, στο αύριο που είναι η ελπίδα για τους νέους μας και το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, μας επιτρέπει να προσδοκούμε με αισιοδοξία να αποκτήσουμε ένα ικανό και άξιο ηγέτη για Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Εθελοντικό Μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη
Προσωπικό Blog : spyrospetousis.blogspot.com

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ροκάνισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ατάραχη Λευκωσία: Μόνο στην Κύπρο οι πρόσφυγες παραπέμπονται στον κατακτητή για να ικετεύσουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: