Τί σημαίνει το χτύπημα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva; “Θεία δίκη” για τους Ουκρανούς – Πλήγμα γοήτρου στη Ρωσία [videos]

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Photo via Twitter




Eίναι ένα από τα πολεμικά συμβάντα που μπορεί να αποδειχθούν σημεία καμπής στην εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των Ρώσων εισβολέων και της ουκρανικής αντίστασης.

Κυρίως από ψυχολογικής και συμβολικής απόψεως, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτικές και ενδεχομένως από επιχειρησιακής αξίας για την Ρωσία.

Το πλήγμα που υπέστη η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου “Moskva” προκάλεσε έκρηξη και εκκένωσή του. Άνωστο παραμένει αν έχει βυθιστεί ή αν όχι, που βρίσκεται. Ακόμη, κανείς δεν γνωρίζει αριθμό νεκρών ή τραυματιών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ομολόγησε το πλήγμα αποδίδοντάς το σε έκρηξη εκρηκτικών που μετέφερε μετά από ξέσπασμα πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα αίτια της πυρκαγιάς τα οποία “ερευνώνται”.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έπληξε το πυραυλοφόρο καταδρομικό σκάφος με δύο πυραύλους Neptune με αποτέλεσμα να βυθίζεται.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό δεν έχει βυθιστεί και ότι οι εκρήξεις σε αυτό έχουν σταματήσει. «Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το καταδρομικό Moskva διατηρεί την πλευστότητά του», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ερευνά τα αίτια του ατυχήματος.

«Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι», συνέχισε το υπουργείο.

Το πλήρωμα του “Moskva” έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ «ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί», διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το πλοίο με 510 άτομα πλήρωμα ηγήθηκε της ναυτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία κι έτσι έγινε σημαντικός συμβολικός και στρατιωτικός στόχος για τους Ουκρανούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το “Moskva” ήταν το πλοίο που στις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής είχε ζητήσει από τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες που υπερασπίζονταν το Φιδονήσι  στη Μαύρη Θάλασσα να παραδοθούν για να λάβει την διάσημη πλέον απάντηση “άντε γα@@σου”.

«Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας στο Snake Island!». δήλωσε ο κυβερνήτης της Οδησσού Maksym Marchenko.

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Oleksiy Arestovych είπε: “Καίγεται αυτή τη στιγμή. Και με αυτή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να λάβουν βοήθεια”.

Σε μεταγενέστερο tweet, ο προεδρικός σύμβουλος υποστήριξε ότι η Ουκρανία βύθισε το πλοίο, αλλά δεν παρείχε στοιχεία ως απόδειξη. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο αναλυτής θεμάτων ασφαλείας του BBC Φρανκ Γκάρντεν, έγραψε:

Πρόκειται για  μια σημαντική οπισθοχώρηση για την πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας, τόσο για στρατιωτικούς όσο και για ηθικούς λόγους.

Το Moskva είναι ένα παλιό καταδρομικό πυραύλων της σοβιετικής εποχής, αλλά είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας από το 2000.

Το πολεμικό πλοίο των 12.500 τόνων ήταν μέρος ενός ρωσικού στόλου που  απειλούσε το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Ό,τι κι αν προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά στο πλοίο  η κατάρρευση της άλλοτε πανίσχυρης “Moskva” θα θεωρηθεί ως θεία δίκη στην Ουκρανία.

Με πιο πρακτικούς όρους, αυτό το περιστατικό είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πρέπει να μετακινηθούν περαιτέρω στις ανοικτές θαλάσσιες περιοχές για τη δική τους ασφάλεια.

Ο Μικόλα Μπελιέσκοφ, στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, χαρακτηρίζει το περιστατικό «ένα πολύ ισχυρό ψυχολογικό εργαλείο στην κατεύθυνση της ανύψωσης του ηθικού των Ουκρανών».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μίκαελ Πέτερσεν, διευθυντής Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου (US Naval War College) μιλώντας στο Radio 4 ανέφερε:

«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε αλλά όλο και περισσότερο φαίενται ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα.

«Νομίζω ότι έχει συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα», εξηγεί.

[Το Moskva] είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και παρότι λίγο γηρασμένο, είναι το σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος λέει ότι οι Ουκρανοί απώλεσαν την περισσότερη από τη ναυτική τους δύναμη κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 οπότε «αυτό είναι σημαντικό συμβολικά επειδή στο κάτω – κάτω δείχνει ότι είναι ακόμα ικανοί να καταφέρουν πλήγμα κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με τρόπους που πραγματικά πονάνε τη Μόσχα

Προσθέτει ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει «σημαντική στρατιωτική αξία επίσης», καθώς «το ρωσικό ναυτικό μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να επιχειρήσει τώρα πιο ανοιχτά από ό,τι πριν».

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των Ρώσων να παρέχουν  κάλυψη με άμεσα πυρά στα στρατεύματα που μάχονται στην ξηρά και να εμποδίσει την ρωσική ικανότητα για αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές… Νομίζω ότι θα κάνει το ρωσικό ναυτικό να το σκεφτεί δύο φορές».

Πόσο σημαντική είναι η Moskva;

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995.

Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε πολλές ρωσικές στρατιωτικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

«Το να μπορούμε να χτυπήσουμε τόσο αποφασιστικά τη ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα είναι μια τεράστια ώθηση γιατί μειώνει επίσης τις μελλοντικές ικανότητες της Ρωσίας να διεξάγει επιθετικές ναυτικές επιχειρήσεις, πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Samir Puri από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Το Moskva είναι το δεύτερο μεγάλο ρωσικό πλοίο που είναι γνωστό ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την έναρξη της εισβολής.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος στον οποίο συμμετείχε το Moskva  ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008.

Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.

Εχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Εχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.




 




Mε πληροφορίες από BBC, AFP, The Guardian, The Daily Mail

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υπέστη σοβαρή ζημιά και εκκενώθηκε: Κτυπήθηκε το καταδρομικό Moskva;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: