Μετά τις απειλές της Ουάσιγκτον: Τουρκικές κρατικές τράπεζες διέκοψαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών (Μir)

FILE PHOTO: Η τουρκική τράπεζα Halkbank. EPA, SEDAT SUNA




Η εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει ρεπορτάζ της Laura Pitel από την Άγκυρα με τίτλο “Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες σταματούν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών” (Turkish state banks halt use of Russian payment system).

Αναφέρει ότι τρεις τουρκικές κρατικές τράπεζες διέκοψαν τη χρήση ενός ρωσικού συστήματος πληρωμών μετά την πίεση της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα να μην λειτουργήσει ως αγωγός για να αποφύγει η Μόσχα τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Halkbank, η VakıfBank και η Ziraat Bank ανέστειλαν τις πληρωμές στο πλαίσιο του συστήματος Mir το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επιβεβαιώθηκε από τους Financial Times με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η απόφαση να σταματήσει η χρήση του συστήματος έρχεται μια εβδομάδα αφότου δύο άλλοι χρήστες του στην Τουρκία – οι ιδιωτικές τράπεζες İşbank και DenizBank – ανακοίνωσαν επίσης ότι σταματούσαν τις πληρωμές μέσω του δικτύου, το οποίο είναι ρωσικό αντίστοιχο της Mastercard και της Visa.

Ενώ η Άγκυρα πάντα επέμενε ότι το Mir χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους τουρίστες για πληρωμές για ψώνια και ξενοδοχεία, δυτικοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχία ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση.

Οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τράπεζες εκτός ΗΠΑ ότι η σύναψη νέων ή διευρυμένων συμφωνιών με τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου πληρωμών θα «κινδύνευε να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Αυτή η προειδοποίηση έγινε σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου συναγερμού στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις υποσχέσεις του προέδρου Erdogan για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα, παρόλο που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Financial Times – Laura Pitel – Turkish state banks halt use of Russian payment system

Για τον χειρότερο Σεπτέμβριο από το 2008 οδεύει το NYSE: Κλείσιμο με μεγάλες απώλειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: