Αμεση η εμπλοκή της Τεχεράνης στον πόλεμο της Ουκρανίας: Παρουσία Ιρανών στρατιωτικών στην Κριμαία επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Παιδιά στο Κίεβο «παίζουν» στο σκοτάδι με τα tablets τους κατα τη διάρκεια προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος, συνεπεία των ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές ηλεκτροδότησης. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Ιρανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, παρέχοντας υποστήριξη στις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά της Ουκρανίας.

Αυτό υποστήριξαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις και του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι, επιβεβαιώνοντας προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times από το οποίο προκύπτει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή των Ιρανών στο πλευρό της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Κέρμπι, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Ιρανοί ταξίδεψαν στην Κριμαία για να εκπαιδεύσουν τους Ρώσους στον χειρισμό των drones που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές από τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Η Τεχεράνη εμπλέκεται πλέον άμεσα στο μέτωπο και με την προμήθεια όπλων που πλήττουν αμάχους και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως «οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να αποκαλύψουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την προμήθεια ιρανικού οπλισμού κατά του ουκρανικού λαού».

Τι υποστήριζαν οι New York Times

Οι New York Times είχαν αποκαλύψει (δείτε εδώ το δημοσίευμα) ότι Ιρανοί εκπαιδευτές εργάζονται σε μία από τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, η άφιξη των οποίων συνέπεσε με την αύξηση των βομβαρδισμών της Ουκρανίας με τη χρήση ιρανικών drone.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, το Ιράν έχει στείλει στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία εκπαιδευτές για τους Ρώσους στρατιωτικούς που χειρίζονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα οποία εφοδιάζει τον ρωσικό στρατό.

Οι Ιρανοί εκπαιδευτές πρέπει να βοηθήσουν τους Ρώσους να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα ιρανικά drone που αγόρασαν από την Τεχεράνη, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πρώην και νυν αξιωματούχους που είναι γνώστες μυστικών πληροφοριών.

Το δημοσίευμα προσέθετε ότι οι εκπαιδευτές εργάζονται σε μια από τις βάσεις στην Κριμαία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ότι ανήκουν στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας οι Ιρανοί εκπαιδευτές βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου και είναι άγνωστος ο αριθμός τους.

Εξίσου άγνωστο παραμένει αν οι Ιρανοί εκπαιδευτές είναι αυτοί που κατευθύνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πλήττουν ουκρανικές εγκαταστάσεις.

Τα φθηνά drones – καμικάζι 

Τα Shahed-136 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο, και παρόλο που περιγράφονται ως drones καμικάζι, θα μπορούσαν να λογιστούν καλύτερα ως μικροί πύραυλοι κρουζ με σχετικά περιορισμένη καταστροφική ικανότητα δεδομένου του ωφέλιμου φορτίου τους 50 κιλών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η Ρωσία αγόρασε 2.400 τέτοια drones – πρόκειται για μεγάλο αριθμό, ωστόσο, τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα.

Τα Shahed, τα οποία η Ρωσία έχει μετονομάσει σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2, γεμίζουν εκρηκτικά και εκτοξεύονται το ένα μετά το άλλο. Με εμβέλεια άνω των 600 μιλίων, τα φορτωμένα με εκρηκτικά drones μπορούν να «περιπλανηθούν» πάνω από πιθανούς στόχους για ώρες πριν χτυπήσουν απευθείας εχθρικά στρατεύματα, οχήματα ή κτίρια από ψηλά – προκαλώντας έκρηξη.

Είναι συγκριτικά φθηνά, κοστίζουν περίπου 20.000 δολάρια.

Το Ιράν έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι παρείχε όπλα στη Ρωσία, αν και ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης καυχήθηκε ότι παρείχε όπλα στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ουκρανοί που έχουν δει επιθέσεις με drones λένε ότι κάνουν έναν αναγνωρίσιμο θόρυβο και τα περιέγραψαν σαν να ακούγονται σαν “μοτοσυκλέτες” στον αέρα, ενώ ορισμένοι στρατιώτες τα αποκαλούν «ιπτάμενα χλοοκοπτικά».

Ενώ τα drones μπορεί να είναι καταστροφικά για τους στόχους τους, οι στρατιώτες είπαν ότι είναι ευάλωτα σε πυρά φορητών όπλων.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει συντρίμμια που καπνίζουν λέγοντας ότι ήταν ένα από τα drones. Η ανάρτηση ανέφερε ότι καταρρίφθηκε από πολυβόλο.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, Guardian

Γιατί ο Πούτιν καταφεύγει στα ιρανικά drones – καμικάζι: Φτηνά, φονικά αλλά δεν αλλάζουν τον ρου του πολέμου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: