Γιατί ο Πούτιν καταφεύγει στα ιρανικά drones – καμικάζι: Φτηνά, φονικά αλλά δεν αλλάζουν τον ρου του πολέμου [videos]

Drone υπερίπταται του Κιέβου την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022. EPA, SERGEY SHESTAK




Aκούγεται αντιφατικό, αλλά δεν είναι. Η αυξανόμενη χρήση από τη Ρωσία των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 είναι σημάδι τόσο δύναμης όσο και αδυναμίας.

Οι βομβαρδισμοί με drone σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα αιχμής, δείχνουν πώς τα όπλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή και φόβο σε μια πρωτεύουσα που μέχρι πριν από μια εβδομάδα δεν είχε δεχθεί επίθεση επί μήνες.

Τα Shahed-136 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο, και παρόλο που περιγράφονται ως drones καμικάζι, θα μπορούσαν να λογιστούν καλύτερα ως μικροί πύραυλοι κρουζ με σχετικά περιορισμένη καταστροφική ικανότητα δεδομένου του ωφέλιμου φορτίου τους 50 κιλών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η Ρωσία αγόρασε 2.400 τέτοια drones – πρόκειται για μεγάλο αριθμό, ωστόσο, τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα.

  • Τα Shahed, τα οποία η Ρωσία έχει μετονομάσει σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2, γεμίζουν εκρηκτικά και εκτοξεύονται το ένα μετά το άλλο. Με εμβέλεια άνω των 600 μιλίων, τα φορτωμένα με εκρηκτικά drones μπορούν να «περιπλανηθούν» πάνω από πιθανούς στόχους για ώρες πριν χτυπήσουν απευθείας εχθρικάστρατεύματα, οχήματα ή κτίρια από ψηλά – προκαλώντας έκρηξη.

Είναι συγκριτικά φθηνά, κοστίζουν περίπου 20.000 $.

Το Ιράν έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι παρείχε όπλα στη Ρωσία, αν και ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης καυχήθηκε ότι παρείχε όπλα στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πώς τα βλέπουν οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί που έχουν δει επιθέσεις με drones λένε ότι κάνουν έναν αναγνωρίσιμο θόρυβο και τα περιέγραψαν σαν να ακούγονται σαν “μοτοσυκλέτες” στον αέρα, ενώ ορισμένοι στρατιώτες τα αποκαλούν «ιπτάμενα χλοοκοπτικά».

Ενώ τα drones μπορεί να είναι καταστροφικά για τους στόχους τους, οι στρατιώτες είπαν ότι είναι ευάλωτα σε πυρά φορητών όπλων.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει συντρίμμια που καπνίζουν λέγοντας ότι ήταν ένα από τα drones. Η ανάρτηση ανέφερε ότι καταρρίφθηκε από πολυβόλο.

FILE PHOTO: Ουκρανή στρατιωτικός εποπτεύει κομμάτι από κατεστραμμένο ιρανικό drone που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι. Screenshot via YouTube

«Πρόκειται για ένα πρωτόγονο χειροποίητο προϊόν», δήλωσε ο Yuriy Ignat, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο Radio Free Europe  (RFE) την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν είναι μια παραγωγή υψηλής τεχνολογίας μεταφορικής ταινίας όπως το [τουρκικής κατασκευής] Bayraktar ή αμερικανικά και ισραηλινά [μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα]», πρόσθεσε.

 

Δεν αλλάζουν τα drones τον ρου του πολέμου

Ο Justin Bronk, ειδικός αεροδυναμικής στο thinktank του Royal United Services Institute, λέει ότι τα drones «είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια», αλλά η ταχύτητα τους είναι μικρή σε σχέση με τους πυραύλους κρουζ, πράγμα που σημαίνει ότι η ουκρανική αεράμυνα θα έχει πάντα μια ευκαιρία.

«Τελικά, προσφέρουν έναν τρόπο στη Ρωσία να προκαλέσει περισσότερες απώλειες αμάχων και στρατιωτικών στην Ουκρανία, αλλά δεν θα ανατρέψουν τον ρου του πολέμου», είπε.

Η σημερινή είναι η δεύτερη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο μέσα σε μια εβδομάδα. Την περασμένη Δευτέρα, ως απάντηση στην έκρηξη στη γέφυρα  Κερτς στην Κριμαία, η Ρωσία εξαπέλυσε ένα θανατηφόρες ορδές από πυραύλους και drones με στόχο το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

  • Η αιματηρή επιτυχία της επίθεσης της περασμένης εβδομάδας –υπολογίζεται ότι 15 άνθρωποι  σκοτώθηκαν μόνο εκείνη την ημέρα– και η καταστροφή της σημερινής μέρας, αποκαλύπτει τα όρια της αεράμυνας του Κιέβου.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος, αλλά οι ΗΠΑ απάντησαν την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι θα επισπεύσουν την παράδοση των πρώτων δύο από τα οκτώ υπεσχεμένα συστήματα αεράμυνας Nasams, τα οποία κρίνονται τόσο καλά ώστε να προστατεύουν το Πεντάγωνο.

Όμως, ενώ οι επιθέσεις στο Κίεβο καταλαμβάνουν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, η στρατιωτική χρησιμότητα είναι πιο κοντά στο μηδέν και από μόνες τους δεν θα είχαν καμία ουσιαστική ψυχολογική επίδραση στον σε μεγάλο βαθμό αποφασισμένο άμαχο πληθυσμό της χώρας. Οι επιθέσεις προκαλούν φόβο, αλλά και οργή, ιδιαίτερα αφού ο Πούτιν είπε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» για πιο μαζικά πλήγματα στην Ουκρανία.

  • Η χρήση τους φαίνεται επίσης να αποδεικνύει ότι η Ρωσία στερείται κατευθυνόμενων πυραύλων.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι συμφωνούν σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση της Ουκρανίας ότι η Μόσχα έχει εξαντλήσει περίπου τα δύο τρίτα των αποθεμάτων της και ότι έχει απομείνει μόνο 124 από τους  900 Iskander μεσαίας εμβέλειας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι σχεδόν σωστό», είπε ένας, αν και τέτοια συμπεράσματα είναι αδύνατο να επαληθευτούν.

Υπήρξαν ορισμένες αναφορές σήμερα Δευτέρα ότι η Ρωσία πιθανόν να προσπάθησε να στοχεύσει μια ενεργειακή τοποθεσία στην πρωτεύουσα, αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, γενικότερα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να στοχεύσει τα ενεργειακά και άλλα δίκτυα κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας καθώς αρχίζει ο χειμώνας και η «περίοδος θέρμανσης» της χώρας.

Το νόημα των επιθέσεων αυτών δεν διαφεύγει των υπερασπιστών της Ουκρανίας, καθώς αυξάνουν τις εκκλήσεις προς τον κόσμο να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από τις 17:00 έως τις 23:00 τα βράδια.

Τον τελευταίο μήνα, οι παροχές ρεύματος στο Χάρκοβο, το Κίεβο και τη Λβιβ έχουν κατά καιρούς επηρεαστεί από τα ρωσικά πλήγματα.

  • Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Shahed-136 είναι πιο αποτελεσματικά εναντίον τέτοιων στατικών στόχων από ό,τι εναντίον στρατευμάτων και, για τη Μόσχα, ο  αντίκτυπος στην Ουκρανία μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία θέλει πολύ να σταματήσει τις προόδους της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης τουλάχιστον έως ότου οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη του φθινοπώρου αναμένεται να προκαλέσουν κάποιου είδους παύση.

Η έκκληση της Ρωσίας για εκκένωση αμάχων από την περιφέρεια Χερσώνας την περασμένη εβδομάδα μπορεί να χαρακτηρίστηκε ως προσωρινή από έναν τοπικό αξιωματούχο , αλλά είναι το επόμενο βήμα σε μια σταδιακή υποχώρηση από τα δυτικά του Δνείπερου, όπου οι δυνάμεις της οπισθοδρομούν από το αρχή του μήνα.

Η Ουκρανία ξεκίνησε μια αντεπίθεση, πιέζοντας διαρκώς τις ρωσικές γραμμές από τις αρχές Σεπτεμβρίου, και στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οι Ρώσοι εισβολείς εγκατέλειψαν μια περιοχή εδάφους έως και 30 μίλια βαθιά βορειοδυτικά της πόλης της Χερσώνας μέχρι ένα  νέο μέτωπο, βόρεια του χωριού Μιλόβε.

Αν αυτή ήταν μια προσπάθεια εξορθολογισμού της πρώτης γραμμής, σαφώς δεν πέτυχε υπό το φως της ανακοίνωσης εκκένωσης και υπήρξαν εικασίες ότι η ίδια η πόλη της Χερσώνας θα μπορούσε να ανακαταληφθεί την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτού του είδους οι προβλέψεις είναι ίσως πολύ αισιόδοξες.

Ίσως πάλι η Ρωσία να προετοιμάζεται για μια αστική άμυνα της πόλης, επιτρέποντας στις γραμμές της να συστέλλονται και να δεσμεύσουν την Ουκρανία σε μια δαπανηρή φθινοπωρινή μάχη. Θα είναι ευκολότερο να υπερασπιστείς την πόλη παρά την ανοιχτή έκταση γύρω της, δημιουργώντας ένα δίλημμα για το Κίεβο ως προς το πόσο είναι διατεθειμένο να επιταχύνει τον δρόμο του προς την επιτυχία.

Αλλά προς το παρόν είναι η πρώτη γραμμή που κάνει τη διαφορά στον σχεδόν οκτάμηνο πόλεμο, όπου η Ουκρανία φαίνεται να έχει την πρωτοβουλία επί τους εδάφους.

Η Ρωσία συνεχίζει επίσης να δέχεται πίεση στο βορειοανατολικό τμήμα του μετώπου, όπου η Ουκρανία επιδιώκει να πιέσει προς την Κρεμίννα, αφού ανακατέλαβε τη ΛΙμάν και το Σβάτοβε, ένα κόμβο μεταφορών και τροφοδοσίας.

Τίποτα άλλο δεν λειτουργεί για τη Μόσχα. Η Ρωσία ρίχνει νεοσύλλεκτους  στην πρώτη γραμμή και έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι πρώτες, καταθλιπτικές αναφορές  για  νεοφερμένους  που σκοτώθηκαν σε μέρη όπως το Lysychansk μετά από ελάχιστη ή ανύπαρκτη εκπαίδευση.

Οι επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης στην πρώτη γραμμή δεν είναι επί του παρόντος ταχείες, αλλά είναι σταθερές, και ως εκ τούτου παραμένει η ανησυχία ότι η Ρωσία όσο βρίσκεται υπό πίεση θα καταφύγει στη στόχευση αμάχων και πολιτικών υποδομών, επειδή αυτή είναι η μόνη τακτική που φαίνεται, από την δική της σκοπιά,  να έχει τον όποιο αντίκτυπο.

Θα απαντήσει το Ισραήλ;

Δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην αυξημένη υλική υποστήριξη του περιφερειακού εχθρού του Ιράν,  προς τη Ρωσία.

Ενώ το Ισραήλ έχει διατηρήσει μια σχετικά ουδέτερη θέση για τον πόλεμο, οι New York Times έγραψαν την περασμένη Τετάρτη ότι ανώτερος αξιωματούχος άμυνας του Ισραήλ είπε ότι το Ισραήλ παρείχε στην Ουκρανία “βασικές πληροφορίες” σχετικά με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Ρωσία.

Η πηγή είπε επίσης στους Times ότι μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία έδωσε στην Ουκρανία δορυφορικές εικόνες των θέσεων των ρωσικών στρατευμάτων.

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail/ The Guardian

Ζοφερή προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες του Βερολίνου: Σενάρια για πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία και πολιτικές δολοφονίες στη Γερμανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: