Καταγράφοντας επί 20 ημέρες τον Ήλιο: Εκπληκτικά σύννεφα πλάσματος «ξεπηδούν» από την επιφάνειά του [timelapse]

PHOTO: Στιγμιότυπο από το φαινόμενο που μετέδωσε η αποστολή Solar Orbiter από τον Ήλιο Screenshot via YouTube video




Η αποστολή Solar Orbiter υπό την αιγίδα της ESA έφτασε πολύ κοντά στον Ήλιο στις 12 Οκτωβρίου 2022 στις 19:12 UTC ( 21:12CEST).

Αυτή η ακολουθία εικόνων δείχνει την πρόοδο του διαστημικού σκάφους της ESA/NASA καθώς κατευθύνεται προς τα μέσα στο ταξίδι της ανακάλυψης κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ενεργής περιόδου, εξ ου και τα μεγάλα σύννεφα πλάσματος που «ξεπηδούν» από τον Ήλιο..

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) διαχειρίζεται την αποστολή Solar Orbiter και έδωσε στη δημοσιότητα το απίστευτο timelapse που τραβήχτηκε με την υψηλής ανάλυσης Extreme Ultraviolet Imager (EUI) του διαστημικού σκάφους. Το EUI βρισκόταν σε λειτουργία πλήρους ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν ολόκληρο το άστρο.

Οι επιστήμονες βελτίωσαν τα χρώματα στο timelapse επειδή τα ανθρώπινα μάτια δεν μπορούν να δουν το υπεριώδες μήκος κύματος που ανιχνεύει το όργανο.

Καθώς το αστέρι περιστρέφεται στο βίντεο βλέπει κανείς πόσο ενεργό είναι. Η ατμόσφαιρα γύρω του φτάνει σε θερμοκρασίες έως και 1,8 εκατομμύρια βαθμούς Φαρενάιτ (1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου).

Οι θεατές με οξεία όραση μπορεί να παρατηρήσουν ότι η εικόνα πηδά ελαφρά προς το τέλος της ακολουθίας. Αυτό συμβαίνει επειδή το EUI μερικές φορές αποτυγχάνει να στείλει δεδομένα πίσω στη Γη.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται το Solar Orbiter κατά μήκος της τροχιάς του, μπορεί να χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες για να μεταδοθούν τα δεδομένα που καταγράφει στη Γη.

Το Solar Orbiter κάνει τακτικά κοντινά περάσματα του ήλιου που βρίσκονται εντός της τροχιάς του Ερμή. Δεν πλησιάζει τόσο κοντά το Parker Solar Probe της NASA, αλλά φέρει κάμερες υψηλής ανάλυσης που απλά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες στις οποίες ταξιδεύει ο Parker.

Με πληροφορίες από  esapetapixel.com

Εξομοιωτής πτήσης Newton Room: 400 μαθητές και μαθήτριες από την Κεντρική Μακεδονία στο… πιλοτήριο [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: