Οι Ουκρανοί τους πήραν παραμάζωμα σε Ανατολή και Νότο: «First we take Mariupol, then we take Krimea» [βίντεο, χάρτης]

FILE PHOTO: O Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων στην απελευθερωθείσα πόλη στρατηγικής σημασίας Ιζιούμ. Photo via Twitter




Ήταν φανερό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν είχε καμία πρόθεση να υπογράψει οποιαδήποτε συνθηκολόγηση με τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Ήταν προφανώς ένα μεγάλο ρίσκο καθώς κινδύνευε να χάσει τα πάντα, ακόμη και τη ζωή του, αλλά τελικά φαίνεται πως του βγαίνει.

Και όχι μόνο έσωσε το Κίεβο και την Οδησσό αλλά και ηγείται μιας επικής αντεπίθεσης που δείχνει ικανή να επανακαταλάβει τα προσαρτημένα, από τη Ρωσία, εδάφη.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι πλέον πεντακάθαρος. Βλέπει τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν απέναντι σε έναν διαλυμένο στρατό που υποχωρεί άτακτα καθώς ουσιστικά αρνείται να πολεμήσει για τον μεγάλο σκοπό του Πούτιν.

Και έτσι, παραφράζοντας τον μεγάλο Λέοναρντ Κοέν, ο Ζελένσκι «τραγουδά»: First me take Mariupol, then we take Krimea.

Ουσιαστικά οι Ουκρανοί έχουν κηρύξει έναν υπέρ πάντων αγώνα που, όπως λένε οι ίδιοι, θα λήξει όταν ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης περάσει τη γέφυρα του Κέρτς (έξω από την Κριμαία).

Προφανώς όλα αυτά είναι ασαφή και αβέβαια καθώς από την μια ο Πούτιν απειλεί με χρήση πυρηνικών αλλά από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει αν θα βρίσκεται ως το τέλος στο τιμόνι αυτού του πολέμου καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες και οι φήμες για μάχες επιγόνων ή και πραξικόπημα από τον ρωσικό στρατό.

Όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα βρετανικών εντύπωνα και ιστοσελίδων Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και δεσμεύτηκε να «διώξει τον κατακτητή από όλη τη γη μας», καθώς καυχιόταν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα σφυροκοπούν τους στρατιώτες του Βλαντιμίρ Πούτιν και ανακατέλαβαν «δεκάδες» πόλεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του είναι πλέον αδύνατες μετά την απόφασή του να επισημάνει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της χώρας.

Είπε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν «ταχεία και ισχυρά» κέρδη και έχουν ανακαταλάβει «δεκάδες» χωριά στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Ο πρόεδρος είπε ότι οκτώ οικισμοί στη νότια περιοχή Χερσώνα, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν υποχωρήσει, έχουν ανακαταληφθεί.

Οι τελευταίοι χάρτες του πεδίου μάχης από το Κρεμλίνο έδειξαν επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει πολλές περιοχές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο.

Στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ανατολική όχθη του ποταμού Oskil, δίνοντας δυνητικά χώρο στους Ουκρανούς να βομβαρδίσουν βασικούς διαδρόμους μεταφοράς και ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο κ. Ζελένσκι είπε: «Οι στρατιώτες μας δεν σταματούν. Και είναι θέμα χρόνου να διώξουμε τον κατακτητή από όλη τη γη μας ».

Στάση αναμονής από το Κρεμλίνο

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο απάντησε στην εγκατάλειψη των ειρηνευτικών συνομιλιών από τον Ζελένσκι λέγοντας ότι θα περιμένει την Ουκρανία να συμφωνήσει να καθίσει για συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην συμβεί μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σήμερα Τετάρτη τη διαδικασία επίσημης προσάρτησης στη Ρωσία εδαφών που υπερβαίνουν το 15% του συνολικού εδάφους της Ουκρανίας την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε μεγάλες ζώνες της ουκρανικής επικράτειας.

Στην μεγαλύτερη επέκταση του ρωσικού εδάφους σε τουλάχιστον μισό αιώνα, ο Πούτιν υπέγραψε τους νόμους με τους οποίους ενσωματώνονται στη Ρωσία η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η περιοχή της Χερσώνας και η περιοχή της Ζαπορίζια.

“Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τέσσερις ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την ενσωμάτωση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, των περιοχών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στην Ρωσική Ομοσπονδία”, ανακοίνωσε η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

“Επίσης υπέγραψε τους σχετικούς νόμους περί επικύρωσης”.

Η Ρωσία κήρυξε την προσάρτηση των εδαφών αυτών μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως τα χαρακτήρισε, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο κατήγγειλαν ότι οι ψηφοφορίες αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Οι περιοχές που προσαρτώνται δεν βρίσκονται όλες υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων. Τα εδάφη που διεκδικεί συνολικά η Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 18% του εδάφους της Ουκρανίας, αν και τα ακριβή τους σύνορα δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Θα περιμένουμε τον νυν πρόεδρος να αλλάξει τη θέση του ή να περιμένουμε έναν μελλοντικό Ουκρανό πρόεδρο που θα αναθεωρήσει τη στάση του προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού».

Όμως, παρά την φαινομενική πολιτική ανδρεία του Κρεμλίνου, η εικόνα στο έδαφος υπογραμμίζει την αταξία που αντιμετωπίζει ο Πούτιν στην απάντησή του στις προόδους της Ουκρανίας και τις προσπάθειες να δημιουργήσει νέα ρωσικά σύνορα.

Το Κίεβο είπε ότι τα στρατεύματά του «προελαύνουν με σιγουριά στη θάλασσα», καθώς βίντεο έδειχναν την πόλη Davydiv Brid υπό τον έλεγχό τους μαζί με μια ομάδα μικρότερων οικισμών στη γύρω ύπαιθρο.

Φιλορώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους είχαν υποχωρήσει περίπου 10 μίλια κάτω από τον ποταμό Ντνίπρο καθώς ολόκληρο το βόρειο άκρο της επικράτειάς τους δυτικά του ποταμού έπεσε στα χέρια της Ουκρανίας.

Ο Illia Ponomarenko, ένας έγκυρος δημοσιογράφος του Kyiv Independent, έγραψε στο Twitter:

«Απλώς δεν μπορώ να παρακολουθώ τις αναφορές για τις πρόσφατα απελευθερωμένες πόλεις που έρχονται κάθε δεύτερη ώρα».

Πηγή χάρτη dailymail.co.uk

Ξεκίνησε από την Κριμαία, θα τελειώσει στην Κριμαία

«Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία – με την απελευθέρωσή της», είχε δήλωσε ο Ζελένσκι τον Αύγουστο. Και, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, αυτό ακριβώς στοχεύουν οι στρατηγοί του.

Ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, έχει περιγράψει αυτό που πιστεύει ότι είναι η ουκρανική διαδρομή προς τη νίκη – περνώντας μέσω των πόλεων Χερσώνα και Μαριούπολη και τελειώνοντας «όταν ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης διασχίσει τη γέφυρα [Κερτς] έξω από την Κριμαία. ‘

Ο στρατηγός Hodges, τώρα στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, πιστεύει ότι η κύρια προσπάθεια της Ουκρανίας θα παραμείνει η κατάληψη της Χερσώνας στο νότο -όπου μια μεγάλη επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Αυγούστου- με μια δευτερεύουσα επίθεση να αγκιστρώνεται μέσω του Ντονμπάς και προς την πόλη της Μαριούπολης.

Όταν πέσει η Μαριούπολη, είπε σε διάσκεψη της CEPA την περασμένη εβδομάδα, αυτά τα στρατεύματα θα συγκλίνουν επίσης στην Κριμαία – σφυρηλατώντας τη χερσόνησο με ρουκέτες HIMARS και αναγκάζοντας τους Ρώσους να επιστρέψουν πέρα από τα σύνορα.

Ο Δρ Mike Martin, ένας επισκέπτης συνεργάτης πολεμικών σπουδών στο King’s College, έθεσε επίσης την προοπτική μιας τρίτης επίθεσης με την Ουκρανία χρησιμοποιώντας τις εφεδρείες της για να χωρίσει τη ρωσική πρώτη γραμμή στα δύο και να δυσκολέψει τον Πούτιν να μετακινήσει ενισχύσεις καθώς έλεγε τις δικές του σκέψεις. στο Twitter.

Τίποτα δεν είναι εγγυημένο στον πόλεμο, και ο Πούτιν σίγουρα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σταματήσει το Κίεβο – από τη συσσώρευση στρατευσίμων στην πρώτη γραμμή μέχρι πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, DailyMail

Στο τέλος θα χάσει και την Κριμαία! Κόλαφος για Πούτιν, οι ρωσικοί χάρτες της άτακτης υποχώρησης [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: