H δολοφονία της Μαχσά Αμινί αλλάζει τα δεδομένα και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: «Δεν είναι στο επίκεντρο λένε οι ΗΠΑ»

FILE PHOTO: Iranian people hold pictures of Mahsa Amini with their hands painted in red during a protest outside the Iranian Consulate following the death of Mahsa Amini, in Istanbul, Turkey, 11 October 2022. Amini, a 22-year-old Iranian woman, was arrested in Tehran on 13 September by the police unit responsible for enforcing Iran’s strict dress code for women. She fell into a coma while in police custody and was declared dead on 16 September. EPA/SEDAT SUNA




Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν δεν προκάλεσε μόνο ογκώδεις διαδηλώσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας , αλλά διαφοροποίησε και τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οπως διαμήνυσε χθες η Ουάσιγκτον η αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δεν είναι στο επίκεντρο αυτή την περίοδο».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Τεχεράνη δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δίνουν βάρος στην υποστήριξη των Ιρανών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον εκπ΄ροσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις : «Οι Ιρανοί έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι αυτή είναι μια συμφωνία που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν.

Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να είμαστε κοντά σε συμφωνία», πρόσθεσε.

«Τίποτα από όσα έχουμε ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες δεν υποδηλώνει ότι έχουν αλλάξει στάση. Οπότε αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε (…) στην εκπληκτική γενναιότητα και το θάρρος που επιδεικνύει ο ιρανικός λαός μέσω των ειρηνικών του διαδηλώσεων», επεσήμανε ο Πράις.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο να προβάλουμε στις κινητοποιήσεις τους και να τους παρέχουμε στήριξη όπως μπορούμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψη της από την αστυνομία ηθών.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Νέα “τροχιοδεικτική” από το Λευκό Οίκο κατά της Τουρκίας για τους Κούρδους της Συρίας: Υπονομεύει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: