Γιατί ο Πούτιν δεν μπορεί να πατήσει το «κόκκινο κουμπί»: Δύο βετεράνοι στρατιωτικοί της Δύσης εξηγούν

FILE PHOTO: O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατα τη διάρκεια επιθεώρησης. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ο Πούτιν θα αποτραπεί από τους δικούς του στρατιωτικούς ηγέτες, αν επιχειρήσει πυρηνική επίθεση εκτιμούν πρώην στρατιωτικά στελέχη της Δύσης.

Ο υποστράτηγος των ΗΠΑ Ben Hodges, ο πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη -τώρα απόστρατος- πιστεύει ότι οι εντολές του Πούτιν θα αποτραπούν από τα πιο «ψύχραιμα κεφάλια».

Και την άποψή του συμμερίζεται ο απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, ο οποίος είπε ότι ο Πούτιν «θα είχε πρόβλημα» σε μια τέτοια περίπτωση.

  • Φοβάται ότι όσο πιο καταιγιστική πρόοδο κάνουν οι Ουκρανοί – τόσο περισσότερο ο Πούτιν αντιμετωπίζει κίνδυνο εγκλωβισμού σε μια γωνία καθώς το δικό του μέλλον είναι πλέον συνδεδεμένο με την επιτυχία ή την αποτυχία του πολέμου.

Και μια από τις τελικές επιλογές που έχει απομείνει στο οπλοστάσιό του είναι να εξαπολύσει ένα πυρηνικό όπλο – είτε ως δοκιμαστική εκτόξευση είτε σε τακτικό περιβάλλον στο πεδίο της μάχης.

«Παρανοϊκός και απομονωμένος»

«Αλλά ενώ ο ολοένα και πιο παρανοϊκός και απομονωμένος ‘Βλαντ’ μπορεί να επιδιώκει να πατήσει το κουμπί του πυρηνικού – υπάρχουν εκείνοι μέσα στη ρωσική πολεμική μηχανή που θα μπορούσαν να τον υπονομεύσουν», σχολιάζει η βρετανική ταμπλόϊντ Sun.

Τόσο ο στρατηγός Hodges όσο και ο συνταγματάρχης Kemp συμφώνησαν ότι υπάρχει πολύ μικρό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης που μπορεί να αποκτηθεί με τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού πυρήνα – όπλα μικρής απόδοσης σχεδιασμένα για χρήση στην πρώτη γραμμή.

Τα ρωσικά πυρηνικά χτυπήματα πρέπει να υπογραφούν επίσημα από τον Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποιεί έναν μικρό χαρτοφύλακα γνωστό ως “The Cheget”.

Η πολύπλοκη θήκη

Ωστόσο, η θήκη αυτή δεν περιέχει κουμπί εκτόξευσης – αλλά μεταδίδει εντολές εκτόξευσης στο Γενικό Επιτελείο.

Και τότε αυτό το κλιμάκιο των ανώτερων αξιωματικών, με επικεφαλής τον στρατηγό Valery Gerasimov, πρέπει να κάνει τις ρυθμίσεις για το πυρηνικό χτύπημα.

Στη συνέχεια διαβιβάζουν κωδικούς εξουσιοδότησης στους μεμονωμένους διοικητές όπλων.
Υπάρχουν λοιπόν πολλαπλά επίπεδα στρατιωτικής διοίκησης από τις οποίες πρέπει να περάσουν οι εντολές του Πούτιν πριν από την εκτόξευση του πυρηνικού.

Ο στρατηγός Hodges είπε στη Sun Online: «Αυτό που βλέπω είναι οι [Ρώσοι] να σκέφτονται, «ποιο πλεονέκτημα έχουμε; Κανένα».

Άλλωστε «δεν θα αλλάξει τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης που να αναγκάζει τους Ουκρανούς να σταματήσουν»., πρόσθεσε

Υπάρχουν επαγγελματίες στον ρωσικό στρατό

Και συνέχισε: «Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο είναι αρκετά επαγγελματικό για να γνωρίζει ότι εάν χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο – θα ήταν αδύνατο για τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν περαιτέρω.

«Οπότε όταν σκέφτεσαι αν δεν υπάρχει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, έχεις μόνο το μειονέκτημα.

«Γι’ αυτό νομίζω ότι οι άνθρωποι γύρω από τον Πούτιν λένε «γιατί να το κάνουμε αυτό;» και πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω του που σχεδιάζουν τη «ζωή μετά τον Πούτιν».

«Είναι πραγματικά διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν μια αμερικανική ή δυτική απάντηση;»

Ο στρατηγός Hodges λέει ότι πιστεύει πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «οδυνηρή» και «αποφασιστική» απάντηση από τη Δύση εάν ο Πούτιν επιλέξει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

Και πρόσθεσε: «[Ο Πούτιν] θα χρειαζόταν ολόκληρο το Γενικό Επιτελείο να συμβιβαστεί με μια τέτοια κίνηση με και δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι πιθανό».

Από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Kemp δήλωσε στη οnline έκδοση της Sun πως πιστεύει ότι κάποιος στη ρωσική αλυσίδα διοίκησης μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν.

«Ακόμα κι αν αποφασίσει ότι βρίσκεται στριμωγμένος σε μια γωνία, χωρίς άλλες επιλογές και θέλει να πετύχει κάτι με την πυρηνική ρίψη, νομίζω ότι θα καταλάβει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αλυσίδα διοίκησης», είπε.

«Δεν είναι μόνο αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο – υπάρχουν περίπου πέντε επίπεδα ανθρώπων που πρέπει να συμβαδίσουν με αυτό.

«Είναι πολύ πιθανό ανάμεσα σε αυτούς τους πέντε να υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα το δεχτούν.

«Ελπίζω ότι η Δύση έχει δουλέψει πάνω σε αυτά τα άτομα για να προσπαθήσει να τα πείσει ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος».

Ο συνταγματάρχης Kemp – ο οποίος ήταν ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν – πιστεύει ότι αυτό σημαίνει ότι η χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν είναι πλέον «λιγότερο πιθανή, παρά πιθανότερη».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Δύση πρέπει ακόμα να λαμβάνει «σοβαρά» τις απειλές του Ρώσου ηγέτη.

Πηγή: The Sun 

Το δυστοπικό σενάριο μιας πυρηνικής σύρραξης ΗΠΑ – Ρωσίας: 91,5 εκατ. νεκροί μέσα σε 3 ώρες* To εφιαλτικό video του Princeton

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: