Το δυστοπικό σενάριο μιας πυρηνικής σύρραξης ΗΠΑ – Ρωσίας: 91,5 εκατ. νεκροί μέσα σε 3 ώρες* To εφιαλτικό video του Princeton

Πηγή: Science and Global Security, Princeton University




Μία -παλαιότερη- προσομοίωση ονόματι «Σχέδιο Α» η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πρόγραμμα του Princeton για την Επιστήμη και την Παγκόσμια Ασφάλεια, καταδεικνύει το πώς η χρήση ενός αποκαλούμενου τακτικού πυρηνικού όπλου χαμηλής απόδοσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τρομακτική παγκόσμια σύγκρουση.

Στο πράγματι εφιαλτικό βίντεο, διάρκειας περίπου τεσσάρων λεπτών, το σενάριο προβλέπει ότι μια ρωσική «πυρηνική προειδοποίηση» εναντίον μια ςσυμμαχίας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ θα οδηγούσε σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο και 91,5 εκατομμύρια θανάτους και τραυματισμούς, μέσα σε τρεις ώρες μετά από μία και μόνο «πυρηνική προειδοποιητική βολή».

Η προσομοίωση ονομάζεται «Σχέδιο Α» και ως οπτικοακουστικό υλικό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο YouTube στις 6 Σεπτεμβρίου 2019.

«Το project υποκινείται από την ανάγκη να επισημανθούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες των σημερινών σχεδίων πυρηνικού πολέμου των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρουν οι ερευνητές  στον ιστότοπό του project.

Το βίντεο συνδοεύεται από ένα δυστοπικό soundtrack και ένα σχέδιο ψηφιακού χάρτη κατευθείαν από την ταινία του 1983 «WarGames».

Η ταινία αυτή, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, «ήταν το σημείο αναφοράς» ως προς τον σχεδιασμό, είπε ο σχεδιαστής της προσομοίωσης Alex Wellerstein στο Insider.

Η προσομοίωση ξεκινά με έναν συμβατικό πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και ρωσικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία υποτίθεται ότι εκτοξεύει μια πυρηνική «προειδοποιητική βολή», προκαλώντας μια τακτική απάντηση των ΗΠΑ.

Στο σενάριο, ο συμβατικός πόλεμος κλιμακώνεται σε πυρηνικό πόλεμο όταν η Ρωσία εκτοξεύει πυρηνική “προειδοποιητική βολή” από μια βάση κοντά στο Καλίνινγκραντ για να σταματήσει την επίθεση του ΝΑΤΟ

Εάν ξεπεραστεί το πυρηνικό όριο, διαπιστώνει η προσομοίωση, τότε και οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα απαντήσουν με τακτικά πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία θα εκτόξευε περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές σε στόχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων προώθησης, τόσο με αεροσκάφη όσο και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς – συντριπτική δύναμη που θα εξαφάνιζε άρματα μάχης, οχυρωμένες θέσεις και στρατιώτες σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει ξαναδεί ποτέ σε μάχη.

Το ΝΑΤΟ θα απαντούσε εκτοξεύοντας περίπου 180 τακτικά πυρηνικά όπλα στη Ρωσία μέσω αεροσκάφους σε εξίσου καταστροφικά αντίποινα.

Η προσομοίωση κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ανεξάρτητη ανάλυση της πυρηνικής δύναμης στις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας πυρηνικών όπλων, των αποδόσεών τους και των πιθανών στόχων, σύμφωνα με το εργαστήριο Science and Global Securit του Princeton

Τα όπλα της Ρωσίας θα κατέστρεφαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ θα εκτόξευε στρατηγικά πυρηνικά όπλα με βάση τα υποβρύχια και οι ΗΠΑ προς τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας – 600 κεφαλές συνολικά.

Στον απόηχο των προηγούμενων επιθέσεων, τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ θα εκτόξευαν κεφαλές η μια προς τις 30 πιο πολυπληθέστερες πόλεις της άλλης στο τελικό στάδιο του σεναρίου, χρησιμοποιώντας πέντε έως 10 κεφαλές για κάθε πόλη ανάλογα με το μέγεθός της.

Αυτή η φάση θα προκαλούσε 85,3 εκατομμύρια θύματα — τόσο θανάτους όσο και τραυματισμούς. Αλλά ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από ολόκληρη τη μάχη (λιγότερο από 5 ώρες) θα ήταν 34,1 εκατομμύρια θάνατοι και 57,4 εκατομμύρια τραυματισμοί, ή συνολικά 91,3 εκατομμύρια θύματα.

Αλλά αυτή είναι μόνο η άμεση σύγκρουση: ολόκληρος ο κόσμος θα επηρεαζόταν από πυρηνική καταστροφή τους μήνες, τα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ραδιενεργές επιπτώσεις από την πυρηνική καταστροφή θα προκαλούσαν επιπλέον θανάτους και τραυματισμούς. Μελέτες προτείνουν επίσης ότι, ακόμη και με περιορισμένη πυρηνική εμπλοκή, η ατμόσφαιρα της Γης θα κρυώσει δραματικά , οδηγώντας την πείνα, τις προσφυγικές κρίσεις, πρόσθετες συγκρούσεις και περισσότερους θανάτους.

Με πληροφορίες από Business Insider, South Africa

Τα «απόρρητα» F-22 Raptor της USAF προσγειώθηκαν στο… αεροπλανοφόρο της Σούδας: Άλλοτε θα πήγαιναν στο Ιντσιρλίκ [εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: