Από την Ευρωβουλή έως τους θρύλους του γαλλικού σινεμά: Κόβουν τα μαλλιά τους για τις γυναίκες του Ιράν [videos]

Η Abir Al-Sahani, Φωτογραφία από βίντεο




Οι βραβευμένες με Όσκαρ ηθοποιοί Ζιλιέτ Μπινός και Μαριόν Κοτιγιάρ καθώς και η Ιζαμπέλ Ανζανί, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Ανζέλ, η Τζέιν Μπίρκιν,  είναι ανάμεσα σε μια μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης των διάσημων γυναικών του γαλλικού σινεμά προς τον αγώνα των γυναικών και των φιλελεύθερων ανδρών στο Ιράν.

“Για την ελευθερία” είναι το σύνθημα που λέει η Μπινός κόβοντας μπροστά στο φακό τα μαλλιά της, ενώ το #HairForFreedom αποκτά πρωτοφανείς διαστάσεις, μετά τις συνεχιζόμενες πρωτοφανείς διαδηλώσεις και κάθε είδους διαμαρτυρίες για την καταπίεση των γυναικών στο Ιράν.

Το βίντεο με την Κοτιγιάρ, την Μπινός και δεκάδες άλλες γυναίκες να κόβουν τούφες απ’ τα μαλλιά τους κυκλοφόρησε σε λογαρισμό στο  Instagram, “soutienfemmesiran” – που μεταφράζεται ως “υποστήριξη των γυναικών στο Ιράν”.

«Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες ζητούν τη στήριξή μας. Το θάρρος τους και η αξιοπρέπειά τους μας υποχρεώνει», είναι η ανάρτηση που συνοδεύει το βίντεο.

«Αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε στην έκκληση που μας έγινε κόβοντας —και εμείς— μερικές από τις μπούκλες μας».

Μερικές από τις άλλες γυναίκες που συμμετείχαν ήταν οι ηθοποιοί Σαρλότ Ράπλινγκ και Σαρλότ Γκεϊνσμπούργκ, η οποία επίσης κινηματογραφήθηκε να κόβει μια τούφα μαλλιών από το κεφάλι της μητέρας της, της τραγουδίστριας  Τζέιν Μπίρκιν.

Και στην Ευρωβουλή

Σουηδή βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκοψε επίσης τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

«Μέχρι να απελευθερωθεί το Ιράν , η οργή μας θα είναι μεγαλύτερη από τους καταπιεστές. Μέχρι να απελευθερωθούν οι γυναίκες του Ιράν , θα είμαστε δίπλα σας», είπε η  γεννημένη στο Ιράκ, Abir Al-Sahani, στο κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, το βράδυ της Τρίτης.

Στη συνέχεια, παίρνοντας ένα ψαλίδι, είπε στα κουρδικά “Jin, Jiyan, Azadi” – που σημαίνει  “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” – και  έκοψε τούφα από τα μαλλιά της.

Οι εκδηλώσεις αυτές στην Ευρώπη έρχονται με το Ιράν να κατακλύζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τις πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του δρακόντειου ενδυματολογικού κώδικα του ισλαμιστικού καθεστώτος της Τεχεράνης.

 

 

 

«Αντε χάσου ασφαλίτη!» Ατρόμητες Ιρανές μαθήτριες γιουχάρουν παρακρατικό που πήγε να τους κάνει κήρυγμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: