«Αντε χάσου ασφαλίτη!» Ατρόμητες Ιρανές μαθήτριες γιουχάρουν παρακρατικό που πήγε να τους κάνει κήρυγμα [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο του BBC




Το βίντεο είναι συγκλονιστικό αλλά και συγκινητικό καθώς αποκαλύπτει τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των γυναικών κάθε ηλικίας στο Ιράν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αρνηθούν την καταπίεση του θεοκρατικού καθεστώτος.

Το σχετικό απόσπασμα είδε τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει τις μαθήτριες ενός σχολείου να αποδοκιμάζουν μέλος της Basij, της τρομερής και φοβερής «λαϊκής πολιτοφυλακής» της χώρας, που δεν είναι στην ουδία τίποτε άλλο παρά μία ασφαλίτικη υπηρεσία με ρίζες στην επανάσταση των Αγιατολάχ.

Οι έφηβες μαθήτριες ανεμίζουν μπροστά του τις μαντίλες τους και φωνάζουν «Αντε χάσου Basij» στον άνδρα που αποπειράθηκε να τους κάνει κήρυγμα.

Κατά πάσα πιθανότητα, το βίντεο τραβήχθηκε στην πόλη Σιράζ, χθες Τρίτη.

Τα μέλη της Basij συνδράμουν στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας με σκοπό να συντρίψουν το κίνημα των γυναικών.

Έτερο βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει έναν άνδρα να φωνάζει «θάνατος στον δικτάτορα» με φόντο μια ομάδα κοριτσιών που διαδηλώνει στη πόλη Σαναντάτζ και ενώ μία μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα χειροκροτεί τα κορίτσια που έχουν πετάξει τις μαντίλες τους φωνάζοντας «Ελευθερία, Ελευθερία».

 

Ενα τέταρτο βίντεο εικονίζει έναν δάσκαλο να απειλεί μαθήτριες με αποβολή εάν δεν καλύψουν τα κεφάλια τους.

Τέλος, ένα πέμπτο βίντεο, δείχνει κορίτσια να προσπαθούν να διαφύγουν από άνδρες πιθανότατα της αστυνομίας ηθών (Gasht-e-Ershad).

Ποιεί ειναι οι Basij και η «αστυνομία ηθών»

Οι άνδρες της Basij είναι εθελοντές που βρίσκονται υπό την παραστρατιωτική ομπρέλα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Η λεγόμενη και «λαϊκή πολιτοφυλακή» ιδρύθηκε το 1980 με εντολή του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Οι άνδρες της έχουν κινητοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν με στόχο την καταστολή εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

H Gasht-e ershad είναι η αστυνομία ηθών του Ιράν. Με περιπολίες μοιράζει πρόστιμα και ποινές για ηχορύπανση και χρήση αλκοόλ, προχωρά σε συστάσεις και συλλήψεις σε όσους «παρενοχλούν γυναίκες», παρεμβαίνει για να ρυθμίσει το όριο ταχύτητας στους δρόμους και εφαρμόζει τον Νόμο, συνήθως σε αγαστή συνεργασία με μουλάδες και θρησκευτικές αδελφότητες που εντοπίζουν… κινδύνους διατάραξης της σταθερότητας στη χώρα…

Με πληροφορίες από BBC

Από την απομόνωση στο εδώλιο: Ασκήθηκε η πρώτη ποινική δίωξη κατά Ρώσου που αρνήθηκε να επιστρατευθεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: