Έρευνα FBI για τον Τραμπ μέσω Κύπρου: Κατηγορίες κατά του εκλογικού επιτελείου του για σχέσεις με το Κρεμλίνο

FILE PHOTO: O πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Youngstown του Ohio στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. EPA, DAVID MAXWELLTRUMP




Ταξίδια πρακτόρων του FBI αλλά και αξιωματούχου των Δημοκρατικών έγιναν στην Κύπρο, με φόντο την υπόθεση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ (20/1/2017) και τη φερόμενη σχέση του εκλογικού επιτελείου του με Ρώσους αξιωματούχους.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη δίκη σε βάρος του ρωσικής καταγωγής επιστημονικού αναλυτή Ίγκορ Νταντσένκο ενώπιον Δικαστηρίου της Βιρτζίνια. Ο μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, Νταντσένκο, κατηγορήθηκε ότι παρείχε ψευδείς πληροφορίες με τις οποίες αφέθηκαν σκιές για το εκλογικό επιτελείο του Τραμπ και συγκεκριμένα τους φερόμενους δεσμούς του με το Κρεμλίνο.

Η ακροαματική διαδικασία σε βάρος του ρωσικής καταγωγής αναλυτή άρχισε την περασμένη Τρίτη 11 Οκτωβρίου. Όμως, ο Δικαστής Άντονι Τρέγκα αποφάσισε προχθές να απαλλάξει τον Νταντσένκο απ’ όλες τις κατηγορίες. Έκρινε πως αυτές δεν μπορούσαν να στηριχθούν, ελλείψει επαρκούς μαρτυρικού υλικού.

Το κυπριακό ενδιαφέρον στην υπόθεση, βέβαια, έχει να κάνει με την ακρόαση της περασμένης Παρασκευής (14/10). Κατά τη διάρκειά της δόθηκε μαρτυρία από πράκτορες της ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ (FBI) για τη σύνταξη του περιβόητου «φακέλου» του πρώην Βρετανού πράκτορα Κρίστοφερ Στιλ. Ο «φάκελος Στιλ», όπως είναι ευρύτερα γνωστός, παρουσίαζε στοιχεία που στήριζαν την εκδοχή περί ελέγχου του Τραμπ από το Κρεμλίνο.

Οι καταθέσεις που δόθηκαν στο αμερικανικό Δικαστήριο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αφορούσαν και μαρτυρίες για τις άμεσες ή έμμεσες πηγές του Στιλ, μεταξύ των οποίων φέρονταν να είναι ο Νταντσένκο, η μόνιμη κάτοικος Κύπρου Όλγα Γκαλκίνα και το στέλεχος των Δημοκρατικών Τσαρλς Ντόλαν.

Τα ταξίδια στο νησί

Μετά τα όσα προέκυπταν από τον «φάκελο Στιλ» (Ιανουάριος 2017), το FBI είχε αρχίσει διερεύνηση για να διαπιστώσει κατά πόσον τα στοιχεία για τις σχέσεις Τραμπ-Κρεμλίνου, ήταν αληθή. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, πράκτορες του FBI ήρθαν στην Κύπρο για να μιλήσουν με πηγές του Κρίστοφερ Στιλ. Μια απ’ αυτές και η μόνιμη κάτοικος του νησιού μας Όλγα Γκαλκίνα.

Η προϊστάμενη ειδική πράκτορας του FBI, Έιμι Άντερσον, κατέθεσε ενώπιον Δικαστηρίου (14/10) ότι ήρθε στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2017 μαζί με συνεργάτη της για να δουν την Γκαλκίνα. Η τελευταία φερόταν να είπε στην πράκτορα του FBI ότι έδινε πληροφορίες στον Τσαρλς Ντόλαν των Δημοκρατικών. Μια άλλη πράκτορας του FBI, η Μπρίτανι Χέρζογκ κατέθεσε στην ίδια διαδικασία ότι ο Ντόλαν που είχε επαφές και με τον Νταντσένκο και με τον Κρίστοφερ Στιλ, είχε επισκεφτεί την Γκαλκίνα στην Κύπρο περισσότερες από μια φορές.

Να σημειωθεί ότι η Γκαλκίνα παρουσιάζεται και ως αξιωματούχος εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.

Στην ουσία, μέσα από τις μαρτυρίες του FBI, δόθηκε η εντύπωση ότι οι Δημοκρατικοί είχαν ύποπτο ρόλο για τον φάκελο του Βρετανού Κρίστοφερ Στιλ που ενέπλεκε τον Τραμπ, και ότι κεντρικό σημείο διεξαγωγής κρυφών συναντήσεων ήταν η Κύπρος.

Πάντως, όπως σημειώσαμε η υπόθεση Νταντσένκο έπεσε την Τρίτη (18/10), καθώς κρίθηκε πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Ο Νταντσένκο είχε κατηγορηθεί για παραπλάνηση αξιωματούχων του FBI σχετικά με τις πηγές των πληροφοριών που παρείχε στον πρώην κατάσκοπο του Ηνωμένου Βασιλείου Κρίστοφερ Στιλ. Αξιωματούχοι του FBI τού έκαναν πολλές φορές ανάκριση το 2017, καθώς προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς για τον φάκελο του Στιλ.

«Μαλακό υπογάστριο η Κύπρος»

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν τα όσα δήλωσε για το νησί μας ο Βρετανός πράκτορας Κρίστοφερ Στιλ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Ελλάδος στις 19/9/2022.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αθανάσιου Κατσικίδη παρουσίασε την Κύπρο ως βάση για σκιώδεις ρωσικές εταιρείες: «Έχουμε φτάσει ήδη στο σημείο, όπου, αν κάνετε μια έρευνα για μια ρωσική εταιρική δομή, ιδιαίτερα μια αμφισβητήσιμη ρωσική εταιρική δομή, υπάρχει ένα τεράστιο ενδεχόμενο ότι αυτή θα έχει πλοκάμια στην Κύπρο. Θα έχει ένα στοιχείο στην Κύπρο, επειδή είναι το μαλακό υπογάστριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος, η Μάλτα και μερικά άλλα μέρη όπου μπορούν να παρακάμψουν οι Ρώσοι πιθανώς δωροδοκώντας ανθρώπους, εκβιάζοντας και πιέζοντάς τους να συμμορφωθούν με τις επιθυμίες τους. Και, ξέρετε, με πονάει που το λέω επειδή μεγάλωσα εκεί και αγαπώ την Κύπρο».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Στιλ ήταν διευθυντής του ρωσικού Τμήματος (2006-2009) στο αρχηγείο της MI6 στο Λονδίνο. Ο περιβόητος «φάκελος Στιλ» ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2017 και βάσει των στοιχείων του οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες σε βάρος του νέου -τότε- Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Mε πληροφορίες από philenews.com, Φάνης Μακρίδης

Νέα ενημέρωση για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄: Σταθερή η κατάστασή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: